!
Сряда, 24 Април 2024
02
ноем
38
 

Жени Начева:

Логично е институцията, която плаща, да контролира дейността на договорните партньори

Решихме проблемите с лекарствата и медицинските изделия, трябва да решим и с ефективността на контрола, каза д-р Дечо Дечев

Петък, 02 Ноември 2018 | 13:54:57 Надежда Ненова
38

„Параметрите по бюджета на НЗОК бяха съгласувани и приети от Министерството на здравеопазването по един безпрецедентно консенсусен начин, тъй като назад в годините винаги е имало дебати по неговото приемане. Винаги е имало недоволство от страна и

„Параметрите по бюджета на НЗОК бяха съгласувани и приети от Министерството на здравеопазването по един безпрецедентно консенсусен начин, тъй като назад в годините винаги е имало дебати по неговото приемане. Винаги е имало недоволство от страна или на съсловни организации, или на Каса и министерство.“ Това каза зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, която заедно с управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев представи проектобюджета на НЗОК за 2019 г. и промените в него на пресконференция днес.

По думите й ръстът в бюджета е с около 5-6% повече в сравнение с ръста в бюджета за 2018 г.  „Смятаме, че увеличените средства ще дадат възможност да договорим със съсловните организации параметри, които да гарантират както качество, така и достъпност на медицинската помощ във всички нейни аспекти. Намерили сме най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща Касата. В допълнение на това предлагаме промяна в редица закони. Целта им е разходването на средствата да става прозрачно, ясно и по по-добър контрол и да отговорим на изискванията за по-бързи реформи. Структурните промени имат конкретно отношение както към средствата, които се дават за сметка на държавния бюджет, така и от здравноосигурителни вноски и ще доведат до оптимизиране на разходите на разходите в системата”, посочи още Жени Начева.

Зам.-министър Начева уточни, Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, които преминават към НЗОК, ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Средствата са изцяло целеви и няма да могат да бъдат насочвани за други функции и друг вид дейности. „Промяната ще позволи на Касата, която досега заплащаше много по-голям обем дейности, свързани с този вид плащания, да оптимизира и синхронизира начина на плащане, в това число и за лечението на децата“, уточни тя.

Жени Начева коментира и създаването на новата мегаагенция „Медицински надзор“, която ще е второстопенен разпоредител към бюджета на Касата ще поеме частично функциите на агенция „Медицински одит“ и Агенцията по трансплантации. „По никакъв начини Министерството не се оттегляло от своите контролни, методични и политически функции за наблюдение на сектор здравеопазване., но искаме да съсредоточим на едно място и да оптимизираме контролните правомощия върху системата от гледна точка на регистрационни и лицензионни режими, стандарти за медицинска практика, правила за добра медицинска практика, фармакотерапевтични ръковоства и контролни механизми във системата“, каза тя.

От своя страна Агенцията по трансплантации влизала в мегаагенцията  в частта, която касае администрирането на тази дейност - лечебните заведения, която могат да извършват трансплантации, донорството и административната част на процеса по организиране на трансплантациите. Често финансовата част на трансплантираните в чужбина пациенти ще премине към Касата.

„Допълнително разширяваме контролните правомощия на НЗОК, защото практиката, която действаше в последните няколко години за разделяне на медицинския от финансовия контрол, не даде добри резултати. Няма нищо по-логично от това институцията, която заплаща, да контролира в пълен обем дейността на договорните партньори. Това ще подобри качеството на оказване на медицинска помощ, ще намали неефективните и нерегламентирани дейности, за които в системата има достатъчно примери“, каза Жени Начева.

Тя подчерта, че МЗ заедно с експерти започва разработването на единни стандарти за всички специалности, а с БЛС и БАПЗГ - критерии за отношенията между медицинския персонал и пациентите.

„Целта на промените, предвидени в проектобюджета за здравеопазване, е разходването на средствата да става по най-добрия начин. Промените означават, че държавата вкарва регулация, което е от полза на ползвателите на този вид услуги”, коментира от своя страна д-р Дечо Дечев .

„Между средства, които влагаме и продукт, който получаваме като медицински продукт, трябва да има най-висока ефективност.  Като общество отделяме най-малък процент средства за получаване на медицинска помощ. Като резултат, който получаваме - няма друга държава в Европа, която да е с по-добър резултат. Когато отделяш десет пъти по-малко средства спрямо други държави, нормалното е да очакваш и десет пъти по-ниско качество, а всички виждате, че това не е така“, каза той.

Д-р Дечев подчерта, че увеличението на бюджетните средства дава достатъчно поле за действие, за да се подобри ефективността на системата, а целта на бързото им приемане е да започне действието им от 1 януари 2019 г., а не от април месец.

Управителят на НЗОК беше категоричен, че няма никаква необходимост от Обществен съвет към Фонда за лечение на деца, тъй като в Надзорния съвет на Касата има представител на пациентските организации.

По отношение на промените в проблемните сектори, които беше обещал преди три месеца да направи, д-р Дечев подчерта, че част от тях вече са факт. „В областта на лекарствената политика има нов модел на реимбурсиране на лекарства, в областта на медицинските изделия тече процедура до 16 ноември, когато е крайния срок, в който да се получат предложенията, а в областта на лечението в чужбина също са направени предложения за проблеми. Генералният проблем, който трябва да решим, е за ефективността на контрола“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yuhL

Гост 08.11.2018 17:49:22

А кой ще е шеф на новата мегаагенция?

Недев 04.11.2018 14:36:44

Какъв договор да късаме....вече сме го скъсали на практика. Постоянно връщам пациенти с направления - налага ми се, защото не успявам да обслужа кешовите междувременно. Просто сме много малко колеги...жал ми е за някои пациенти, но не мога да огрея навсякъде.

Гост 04.11.2018 22:16:28

Правилно не се занимавайте с НЗОК с келавите 20 лв за преглед след като хладилен техник със средно обрзование взима 70 лева на преглед на хладилник у дома или маникюристка взима 80-90 лв за ноктопластика . Пролетариатът да духа супата от тиквения бостан. Да му е жал на Бочко Тиквето и на Нинова фустата

Гост 04.11.2018 15:11:45

Жал му било, смешко. Ако ти е жал и без пари и направления щеше да преглеждаш.

Гост 04.11.2018 22:09:53

Абе боклук , ти без пари ли работиш ? Гнусни комуняги, нищо не давате на обществото, ако въобще работите нещо мангали прости. Редовият лекар средно дава по 2000-3000 АБСОЛЮТНО НЕЗАПЛАЩАНИ ОТ НИКОГО ПРЕГЛЕДИ НА ГОДИНА и още сте алчни да точите безплатно неговия труд. Само след 5-6 години ще трябва да теглите кредити за да отидете на лекар , просто ще видите какво си подготвихте с годините неостойностено и неактуализирано заплащане на лекарите. ШОКОВО ПОСКЪПВАНЕ ВИ ЧАКА в здравния сектор, с умиление ще си спомняте за тези години на алчна консумация.

Гост 04.11.2018 18:24:53

Ти що не налееш на доктора бензин без пари на бензиностанцията бе, цървул болшевишки уродлив?

Elf 03.11.2018 10:30:22

Ama kakvo plashtate ve,neshtasniciiii…...Tochno vie deto ste v djoba na finansovia ministar ot bandata na SIK.Za vas vaji formulata-0+0+0+0......e ravno na NULA.Edna nula ste ,kojato izdevatelstva nad lekari i pacienti.S lubeznoto sadeistvie na BLS-nasilnici.

Прав е Дечо ! 02.11.2018 14:41:02

Цитат : „Между средства, които влагаме и продукт, който получаваме като медицински продукт, трябва да има най-висока ефективност. Като общество отделяме най-малък процент средства за получаване на медицинска помощ. Като резултат, който получаваме - няма друга държава в Европа, която да е с по-добър резултат. Когато отделяш десет пъти по-малко средства спрямо други държави, нормалното е да очакваш и десет пъти по-ниско качество, а всички виждате, че това не е така“, каза той. А това не е така единствено и само благодарение на НЕЗАПЛАТЕНИЯ ТРУД на българските медици

Гост 02.11.2018 15:37:19

В европейска държава няма управител на държавна болница, който получава около 5000 лв. заплата и същият да има имоти и депозити за над 1 000 000 евра. Толкоз за незаплатения му труд на Дечи

Гост 02.11.2018 15:52:23

Teзи управители да двайсетина души.Редовият лекар работи за под 1000 лв.И затова работи на 2 места.Като забранят втори договор половината болници и ДКЦ ше затворят зашото едни и същи работим там.И тогава болните ще търсят по болниците известните специалисти,които нямат право на кабинет.И вместо хартийките-направления ще развяват банкноти от 60 лв нагоре.И докторът ще си тръгва с една прилична сума в сивата икономика.И ще остави болните в отделението да ги визитира санитарят. Така червенотиквите сами си режат клона.

До долния с истната на ГЕРБ 04.11.2018 11:08:14

Глупако, защо се правиш на разсеян ,че заплащането на една болница не е остойностено честно за отделните дейности адекватно , за да има достатъчно пари за достойни заплати ? Заплатите и злоупотребите на няколко директори не определя ниското заплащане в сектора. В извънболничната помощ никой няма директор на главата си и пак заплащането на един преглед е символично, а много дейности изобщо не се плащат. Докога вие политическите слуги ще мажете след господарите си в лъжите и манипулациите

По-голямата истина 03.11.2018 08:25:58

Тези двадесетина души + кликата около тях са едни от виновните за тотално скотските заплати на лекари и сестри в държавните болници. Но БЛС не смее да им скочи, а имитира нещо подобно срещу касата.

Истината 02.11.2018 17:25:43

Гост 02.11.2018 17:22:41 - Много точно казано!

Гост 02.11.2018 17:22:41

Ха-ха, много точно описано, но пролетариата сега е зает да мисли как да няма частен сектор в здравеопазването и сам Андрешко си рита здравната книжка мислейки ,че ще прецака докторите да не взимат пари за труда си. А всъщност тези с втори договор най-накрая ще си починат от извънредния труд и ще изкарват пари без НЗОК и то повече. А трябваше отдавана да се опомнят да не работят на червените безплатно. А дано да приемат един лекар-един договор защото скоро ще има един лекар -никакъв договор с НЗОК.

Гост 02.11.2018 17:22:04

Ха-ха, много точно описано, но пролетариата сега е зает да мисли как да няма частен сектор в здравеопазването и сам Андрешко си рита здравната книжка мислейки ,че ще прецака докторите да не взимат пари за труда си. А всъщност тези с втори договор най-накрая ще си починат от извънредния труд и ще изкарват пари без НЗОК и то повече. А трябваше отдавана да се опомнят да не работят на червените безплатно. А дано да приемат един лекар-един договор защото скоро ще има един лекар -никакъв договор с НЗОК.

БСП 02.11.2018 14:11:52

Приемете си ги всички промени в законите през закона за бюджета. Ние пък ще ви пернем една жалба в конституционния съд и следващите месеци ще ви дъвчем постоянно как нарушавате конституцията. Ще се чудите наредби ли да пишете или обяснения. Всяко ваше действие в здравеопазването ще е под въпрос оттук нататък - ще го отмени ли съда или не.

? 02.11.2018 13:59:15

Аз като си купувам жилище, имам ли право АЗ да ходя на строителния обект (със строителна каска на главата, разбира се!), да гледам АЗ как се наливат основите и се връзва арматурата, как се правят покривните конструкции, как се полагат ВиК и електроинсталациите, тухлите дали са същите, описани в Договора, или са ми втора ръка, или по-евтини, шпакловката с какъв материал се прави, и дали не е по-тънка от изискванията в строителния стандарт? Имам ли това право, нали АЗ ДАВАМ ПАРИТЕ?

Гост 02.11.2018 15:50:20

Имаш един дебел четвъртит.Кво ти разбира главата от марката на цимента и фи-то на арматурата .Тъпанар.

? 02.11.2018 16:17:54

А на теб какво ти разбира главата от видове стент и ортопедични импланти?

? 02.11.2018 16:17:52

А на теб какво ти разбира главата от видове стент и ортопедични импланти?

БЛС-Въоръжено Крило 02.11.2018 14:55:34

РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ИМАШ ПРАВО ДА КОНТРОЛИРАШ ЩОМ ДАВАШ ПАРИТЕ, АМА АКО ПЛАЩАШ НА МАЙСТОРИТЕ ЛЕВЧЕ ЗА РАБОТАТА , НА ТАРИКАТ ЛИ ЩЕ МИ СЕ ПРАВИШ ДА ИСКАШ КАЧЕСТВО А? НЗОК в момента продължава да не остойностява лекарския труд и да не го плаща реално ,кой наглец при това има претенции за качеството след като е унижил изпълнителя и е заложил ниски стандарти на заплащане на труда?

Гост 03.11.2018 08:33:16

Като не желаеш да те контролират, Бъди мъж и късай договора с тумора НЗОК. Стига разпъва едни и същи лакърдии от години.

Гост 04.11.2018 11:21:18

Скоро предстои. И на това ще станете свидетели. Само при 20% неподписали унизителните договори с НЗОК и Семашко духа супата необратимо.

Запознат 03.11.2018 11:31:33

Не съм подписвал договор, че да го късам! Късането на договорите с уродливата каца тепърва предстои!

Също БГ лекар 02.11.2018 19:32:18

До БЛС - въор. крило - не си разбрал човека, БЛС! Той задава въпроса със съвсем различен нюанс!

Също БГ лекар 03.11.2018 07:26:47

И аз това казвам! Като си платил по 1000 евра за квадрат, вкл. мазета, тераси и общи части, имаш пълното право да контролираш качеството като потребител, ама НИКОЙ НЕ ТЕ ПУСКА ДО СТРОЕЖА, НАЛИ? А тука за броени мизерни левчета на месец здравна вноска ИСКАТ ОБРАТНОТО! Пак ли не разбра "нюанса"?

Гост 02.11.2018 20:03:25

Няма нюанси. Въпросът е принципен. Може да контролираш качеството като потребител само ако си платил адекватно за това качество. Иначе са тарикатлъци като на НЗОК

Dr_Doolittle 02.11.2018 13:49:30

Целта на този бюджет както и на предните е да се сведе здравеопазването до санитарния минимум, да не се харчат средства за здравеопазване освен толкова , колкото келавият електорат да има крака да се замъкне до избирателните секции и пак да гласува за тиквокомунистите. През това време финансовия недоимък се прехвърля на лечебните заведения, а на пролетариата се казва ,че пари няма щото ги крадат, нищо ,че това е най-ниският бюджет за страна в ЕС , но и за част от страните в Африка и няма какво да откраднеш, особено когато си остойностил труда на лекаря под нивото на фризьорка със средно образование с прашясал касов апарат. Естествено за хората с интелигентност над 90 е ясно,че това не е осигурено здравеопазване, още по-малко европейско, но от трибуните се леят комунистически лъжи как всичко е осигурено за 30 евро кой платил ,кой не. А в бантустана на Баце явно хората с IQ над 90 са само 15% и затова лъжите намират широка народно съгласие и убеденост ,че така ще да е щом го казват милиционери и физкултурници. Ноооо, победата не може да бъде за червените потници,защото просто лекарите свършват, никой не остава от младите лекари да работят тук и системата ще рухне закономерно дори УС на БЛС да си направи научен институт по undeads и намери безсмъртна формула да не и измират членовете и да са продаваеми още 100 години на комунистическата партийна класа за левче.....

999 02.11.2018 13:30:34

Не разбирам защо НЗОК се стреми да докара нещата до оставка на правителството. Няма значение какви са промените в преходните и заключителни разпоредби. Просто не е работа на НЗОК да ги предлага в законопроект. Правомощията на НЗОК се свежда до изготвяне на законопроект за нейния бюджет. Тя или нейни представители нямат и не могат да имат законодателна инициатива по отношение на други закони. Независимо, че тази практика не е нова и не е забранена, тя е неморална. Всъщност правителството бяга от отговорност за промените и прехвърля свои правомощия на НС на НЗОК. Като включим и фактическото отнемане на права, както и безразличието към общественото мнение, оставката става задължителна.

Хм 02.11.2018 15:49:46

И аз се чудя как тези същите гоУеми нормотворци, които сега така настойчиво прокарват през задната врата драстични промени в множество закони, в годините назад най-нагло се оправдаваха за недъзите в системата именно с това, че нямали законодателна инициатива и от тях нищо не зависи. Визирам най-вече сегашният министър на здравеопазването, бивш дългогодишен баш надзорник на касата, но и не само него. И ако сега може, що тогава не е могло и не следва ли да се търси отговорност за това минало неможене, вместо някой да ги възхвалява какви велики реформатори са на система, за чието цветущо състояние не малка заслуга имат именно те?!

Гост 02.11.2018 12:58:02

"За първи път от години насам промените, които са внесени, са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации". Това отчете заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева на пресконференция днес в здравното министерство. Нещо да кажете от БЛС? Кой ви е делегирал права да съгласувате тези простотии?

999 02.11.2018 13:12:11

Съсловните организации са оказаха абсолютно безгръбначен слугинаж на властта. Може да е и заради заплатите, които се получават за някои изборни длъжности. За БЛС те са от 3570 до 5100 лева на месец. Как да ги рискува човек с ненужни конфликти?

Гост 02.11.2018 12:49:25

НЗОК трябва незабавно да се закрие. Тя е вредна за здравето на здравно осигурените лица.

само за протокола един лекар 02.11.2018 15:31:04

Преди това трябва да се закрият всички частни болници - коптори и тогава нещата ще се оправят в здравеопазванито

Гост 02.11.2018 15:41:32

Копторите,които трябва да се закрият са държавните и общинските болници. Или да се приватизират и тогава ще се оправят нещата. Никой не кара никого насила да ходи в частна болница.

Гост 02.11.2018 12:47:04

Дечо много често взе да обядва с управител на една общинска болница, осъден преди време за фалшива диплома. Да видим как ще се разхова ефективно бюджета на касата, преливайки средства в бюджета на тази болница. Най-гнусното е, че парите в повече няма да отидат за по-големи заплати на лекари и сестри, а ще се заделят за избори. Решението е закриване на партийния коптор НЗОК.

НЗОК 03.11.2018 09:00:23

То само да е това на Дечко още колко други далавери е правил, с право го махнаха от болницата преди време, елате и вижте какво става в НЗОК, ХЕМ ГИ ПЕНСИОНИРА И ПОСЛЕ БАБИЧКИ И ДЯДОВЦИ НА 70 ГОДИНИ ГИ НАЗНАЧАВА БЕЗ КОНКУРСИ А ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ.АЛО ДЕЧЕВ МНОГО НЕЩА НЕ СИ НАУЧИЛ ЧЕТИ,ЧЕТИ ИНАЧЕ СИ АУТ

Гост 02.11.2018 12:18:12

А, дали разходването на средствата ще става по най-добрия начин, когато влязат в сила промените, предвидени в проектобюджета на НЗОК? Ха дано, ама надали.


Всичко за коронавируса
Още новини
Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...