!
Неделя, 23 Юни 2024
18
март
16
 

Локдаун за 10 дни обявиха здравните власти (Обновена)

551 на 100 000 е заболеваемостта в страната и сме първи по смъртност на Балканите

Четвъртък, 18 Март 2021 | 10:33:35 Полина Тодорова
16

Ограничителни мерки за цялата страна, които влизат в сила от понеделник и ще са с продължителност 10 дни, обявиха здравните власти на брифинга, свързан с разпространението на COVID-19. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хране

Ограничителни мерки за цялата страна, които влизат в сила от понеделник и ще са с продължителност 10 дни, обявиха здравните власти на брифинга, свързан с разпространението на COVID-19.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене, допускат се само доставки за дома или офиса; преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, във всички търговски обекти с площ над 300 кв. м., непредлагащи хранителни стоки, търговски центрове тип мол, с изключение на редица обекти от първа необходимост там. Спират се семинарите, конгресите, фитнес центровете, самостоятелните плувни басейни, преустановяват се всички културни мероприятия, масовите празненства на открито, а частните тържества трябва да са с до 15 души.

Преустановяват се посещенията в детските градини, присъственото обучение в училище, извънкласните дейности за всички възрастови групи, присъственият процес във висшите учебни заведения, с изключения за студентите по медицински професии, които ще могат да провеждат практически занятия и да се явяват на изпити.

Пълната заповед за мерките се очаква до края на деня.

Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици е следната - продължават да се увеличават случаите на пациентите в лечебните заведения, както и положителните проби. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност десет дни, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Водихме диалог с всички специалисти и когато казахме, че сега е моментът за мерките, ние ги въвеждаме. Считаме, че сега е моментът и ние го правим, заяви той. Десет дни е минималният срок, в който очакваме резултат, посочи здравният министър. Той подчерта, че тенденциите се следят на всеки 12 часа.

Проф. Ангелов допълни, че в момента пациентите излизат по-бързо от болниците в сравнение с предните вълни на вируса и затова е взето решение за 10 дни със строги мерки.

Решението е тежко, това не е политическо решение, не е популярно, но е здравно издържано решение, категоричен бе здравният министър. Той обясни, че мерките са обсъждани детайлно, включително с премиера, и той ги е подкрепил. Непопулярните решения се взимат от държавниците, а тези, които търсят популярност, са преходни, каза той.

В изказването си здравният министър апелира ситуацията да не се политизира. Господа и дами политици, моля, ако не можете да бъдете част от решението на проблема, не бъдете част от проблема, заяви в тази връзка той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че заболеваемостта в страната е достигнала 483 заразени на 100 000 души, според което сме на 9-то място в ЕС и трето на Балканския полуостров. По смъртност показателят е достигнал 11 на 100, с което заемаме 4-то място ЕС и на първо на Балканския полуостров.

Мина времето на цветните карти, отбеляза той с намек, че вече цялата страна е в червената зона, с изключение на област Търговище. Водещи по разпространение на заболяването са градовете Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил с над 600 болни на 100 000. В столицата заболеваемостта е 638 на 100 000. България с нищо не е уникална и изключение от ситуацията, вълната от английския вариант обхвана целия континент и сега е на Балканския полуостров, обяви Кунчев. Той посочи, че у нас не се стига до крайни мерки като полицейски час и затваряне на градовете. В тази връзка и здравният министър заяви, че в България няма невъзможност хората да излизат и няма въведен полицейски час, поради което не може да се говори за локдаун.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че средната заболеваемост в страната е 551 на 100 хил. души, като това е с 40% повече спрямо миналата седмица и с 94 на сто повече за две седмици. Сериозен е и ръстът при смъртността - с 46% за седмица и 124% за две седмици. Смъртността в България е 18,6 на 100 000, което отрежда на страната ни трето място в ЕС по нарастване на интензивността при смъртните случаи след Чехия и Унгария. В Европа заемаме четвърто място по нарастване на случаите. В болниците ръстът с 18% на седмична база, отчете той.

Готовността за леглата е увеличена 10 пъти, каза още Мутафчийски. Здравният министър подчерта, че в страната няма недостиг на легла. „В страната има 46 000 легла, като от тях са заети 7800 легла, няма недостиг. Има усещане за повишен натиск към определени болници, но се справяме“, посочи той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ситуацията в София изисква налагането на по-твърди ограничителни мерки. Тя посочи, че се отчита 35% увеличение на хоспитализациите за последните 10 дни. В момента в столичните болници има над 2100 пациенти. При ноемврийската вълна постигнахме тези показатели на 30 ноември с 2264 пациенти, припомни тя. 36% е ръстът на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Това ангажира голям брой специалисти и пречи за обособяването на допълнителни болнични легла, добави тя. Над 1000 е броят на новорегистрираните случаи всеки ден, отчете още Фандъкова Тя изрази и притеснение от все повечето млади хора и деца, които се разболяват. Кметът изтъкна, че решението за най-малките деца е било особено трудно, но посочи, че родители могат да се възползват от мерките на социалното министерство.

Запитан дали това е последната вълна на вируса, здравният министър отговори: „Не знам дали това е последна вълна. Всички правим едно и също и се надяваме на едно и също нещо да бъде постигнато. Все още никой обаче не го е постигнал."

Според здравния министър отварянето на заведенията не е било грешка. Той посочи, че при взимане на решението за отварянето на ресторантите е казано, че ако има ръст на числата, те ще бъдат затворени, което се и случва. Здравният министър гарантира, че изборите ще бъдат проведени безопасно.

Той предупреди и че от няколко дни се говори и за френски вариант на COVID, който не се хваща с PCR-тест.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vFeX

Гешев 24.03.2021 18:51:48

Срам, голям срам по нещастната българска земя! Плюс разруха и смърт: " Прогноза на ЕС: България ще ваксинира едва 36% от населението до края на юни"! Това е работата на гробаджиите: малко, но от сърце!

Гост 24.03.2021 16:40:00

Четиво за пингвини и п...ли:The US Food and Drug Administration (FDA) has issued an emergency use authorization (EUA) for a screening device that identifies biomarkers that may indicate asymptomatic SARS-CoV-2 infection in people ages 5 and older. This device is for use by trained personnel, is not a substitute for a COVID-19 diagnostic test, and is not for use in people with symptoms of COVID-19, the agency said. The armband device has embedded light sensors that obtain biometric signals from the body over 3 to 5 minutes. Once complete, a small computer processor extracts key features of the signals, such as pulse rate. This information is fed into a probabilistic machine-learning model trained to predict whether the person is showing potential signs of infection, such as hypercoagulable state (which is often seen in COVID-19 patients) or hyperinflammatory states (such as severe allergic reactions).

Гост 24.03.2021 14:10:39

А сега да видим / според новата инициатива на гробаджиите за пенсиониране на преподаватели във ВУЗ над 65 години/ дали п...те от Втора Хирургия на Александровска ще пенсионират ченгето Тодоров или ще си го държат за тамазлък!

Elf 24.03.2021 11:28:17

500 godini lockdawn i dano Peshtera da stane kato Bergamo. Dano i Biovet se zapali.

Гост 23.03.2021 14:58:46

Когато фактите говорят педалите и пингвините би трябвало да замълчат: " Джонс Хопкинс: България е втора в света и първа в Европа по смъртност от COVID-19Ч!Б

Лекар 22.03.2021 01:21:36

Управляващите са абсолютни некадърници, които мислят само за собственото си оцеляване. Гласувайте всички на четвърти април да ги изринем тези боклуци.

ГОСТ 19.03.2021 13:12:02

За пореден път ще се изплати на д-р Бойко Пенков и ще продължида лижи дърти г....ве.

гост 19.03.2021 12:53:58

ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА БРАТЯ ПЕНЧЕВИ 98. Име на ТД: ТД Ловеч Име на ЗЛ: ДАНЧО ИВАНОВ ПЕНЧЕВ ЗЛ/ЕГН: Адреc: гр. Ловеч, ул. Д.Пъшков, №23 Сума на задължения в лева: 208508 99. Име на ТД: ТД Ловеч Име на ЗЛ: СВИЛЕН ИВАНОВ ПЕНЧЕВ ЗЛ/ЕГН: Адреc: гр. Ловеч, ул. Д.Пъшков, №23, ап:7 Сума на задължения в лева: 205654

гост 19.03.2021 12:52:36

Данчо - Плужека от години се отчита на Вечната Амбър - Бойко Пенков. Пресметнете брой обекти подлежащи на контрол от Данчо Пенчев / ресторанти, фитнес зали, салони за красота, магазни, болници, медицински центорве, внос на козметични продукти ..../ * 400 лв минум на месец * брой години е има за всички

Гост 18.03.2021 22:28:07

Хунтата се опитва да се спасява иначе Бай Ставри ги чака! Такъв Геноцид с манипулации на цифри и факти и откровени лъжи, няма НИКЪДЕ!

Да да 18.03.2021 13:35:29

Този на снимката и компанията му трябва да бъдат в затвора и то за много дълго време! Локдаун номер 3 - започва от понеделник!

Гост 18.03.2021 11:19:37

А по думите на великия "специалист" Кунчев, пикът ще е след 3-4 седмици, пък затваряме за 10 дни...! Що така?

Гост 18.03.2021 11:13:55

И защо чак от понеделник? Ако е толкова зле ситуацията, защо не затворим всичко веднага, а ще чакаме до понеделник? В петък, събота и неделя целокупнното българско население ще се тъпче в ресторантите, СПА-центровете и фитнесете и чак в понеделник ще ги спрем! Има ли медицинска логика в това?

Гост 18.03.2021 11:06:24

Защо не за месец, примерно? Как е определен срокът, въз основа на какви критерии, изчисления или прогнози? Какво ще се случи след изтичането на срока на локдауна? Дали пък това не е една друга игра, целяща да компрометира предизборната кампания и самите избори?

Гост 18.03.2021 10:58:55

И защо точно за 10 дни?

Гост 18.03.2021 10:54:12

Иде ми, дойде ми. С това пулсово затваряне и отваряне няма да се справим със заразата, но пък ще съсипем икономиката на страната и психиката на хората.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" и Медицински универси ...

4 са новите случаи на COVID у нас
23.06.2024 08:59:08

4 са новите случаи на COVID у нас

Четири са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа при 147 направени т ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...