!
Събота, 27 Юли 2024
05
ян
10
 

МБАЛ Ловеч е в тежко състояние, обсъждат оздравителни мерки

Болницата търси гастроентеролози, уролози и кардиолози

Сряда, 05 Януари 2022 | 15:04:23
10

Ръководството на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч предвижда и обсъжда оздравителни мерки за болницата, разказа пред БТА новият изпълнителният директор на лечебното заведение Янко Кочев. Част от тях са привличане на специали

Ръководството на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч предвижда и обсъжда оздравителни мерки за болницата, разказа пред БТА новият изпълнителният директор на лечебното заведение Янко Кочев.

Част от тях са привличане на специалисти и специализанти, намаляване на завишените цени на медикаменти и консумативи, които лечебното заведение закупува, анализ на показателите на всички болнични структури, различен бюджет за всяко отделение според финансовите резултати, извършената работа, приходите и разходите, търсене на варианти за алтернативни източници на отопление.

Болницата в момента е в тежко състояние, задълженията към последната година са над 10 милиона лева, от които към фирми и контрагенти - 4,5 милиона лева, каза още Кочев. „Около шест милиона от задълженията са пари, които са били давани от Министерството на здравеопазването за субсидирани дейности, но къде са отишли не мога да ви кажа“, посочи той и обясни, че това са средства за субсидиране на конкретни дейности напред и подлежат на връщане, ако не се извърши това, за което са отпуснати.

По думите на Кочев от миналата година са закрити урологично отделение и гастроентерологичните дейности, поради напускане на титулярните специалисти. Има необходимост и от още кардиолози, тъй като в момента има сключен договор за консултации само с един.

Хирургично и ортопедично отделения работят, но лекарите не могат да извършват тежки операции, тъй като засега всичките шест легла в Отделението по анестезиология и интензивно лечение са определени за COVID болни. "В момента търся решение на този казус и да отворим дейността на хирургията към операции с по-голяма тежест. Сега един тежък травматизъм не можем да го поемем, тъй като реанимацията е COVID структура", обясни директорът на болницата. По думите му тежките случаи се пренасочват към други болници. Вариантът според него е четири от леглата да са за пациенти с COVID-19 и две - за останалите диагнози.

Янко Кочев добави още, че в болницата през декември са лекувани 156 болни с COVID-19. От тях само 16 са ваксинирани. Заетостта на ковид леглата към момента е около 55 процента.

Конкретни мерки се предвиждат и по отношение на липсата на кадри, каза още Кочев. Една от тях е осигуряване на стипендии на специализанти и студенти по медицина, медицински сестри, лаборанти, акушерки. Това ще е срещу сключен договор, според който, след придобиване на специалност трябва да работят пет години в болницата.

"Ако не ги дръпнем и тези хора да знаят, че имат осигурена работа, нищо не правим. Това е практика в много болници. Старая се в момента да я въведем", посочи директорът и добави, че лечебното заведение ще се опита да защити акредитация за модул за обучение. Така ще има възможност болницата да стане база за специализанти, каза още Янко Кочев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qAay

Гост 06.01.2022 20:26:20

Ако е на цената на липса на лекарства, на консумативи, на напуснал персонал и лов на вещици, както се случва в Александровска, едва ли е било наистина стабилно положението.

Гост 06.01.2022 11:53:14

Докато беше тук Атанасов болницата беше временно стабилизирана, незнам как го постигаха, но... сега е моного зле.

Гост 06.01.2022 07:14:43

Тя не се ли управляваше доскоро от настоящия директор на Александровска, който щял да я спасява от фалит? Явно спасяването му е доста успешно. Така ми се върти, че спасяваше и в Шумен и в Нови пазар

Гост 06.01.2022 07:14:31

Тя не се ли управляваше доскоро от настоящия директор на Александровска, който щял да я спасява от фалит? Явно спасяването му е доста успешно. Така ми се върти, че спасяваше и в Шумен и в Нови пазар

Гост 06.01.2022 00:13:18

Кочев, ще ти го подам да го дръпнеш.

ПОЗИЦИЯ 05.01.2022 22:10:53

"....Болницата търси гастроентеролози, уролози и кардиолози....." СЪЩИТЕ ОТДАВНА СА В ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ ДАЖЕ И В САЩ! КОЧЕВ ДА СЕ ПОПИПА ПО ПРАЗНАТА КРАТУНА ЗАЩО СА ТАМ И ДАНО МУ СТАНЕ ЯСНО С КАКВИ МЕРКИ ЩЕ ГИ ВЪРНЕ! А НОВОИЗКОВАНИТЕ КАДРИ ВЕДНАГА ЩЕ ЗАПРАШАТ ЗА ЧУЖБИНА ПО СИЛАТА НА ХИТРОУМНОТО "ПРАВО НА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ" ИЗРАЗ НА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА!

Гост 05.01.2022 18:01:45

Нека оздравяването на болницата започне с шут в нас.аното д..е на Янко Кочев и кочевщината.

аз 05.01.2022 17:10:00

Кочев, можеш да ме дръпнеш само за долуподписания! Кой млад,че и стар лекар ще ти работи 5 години в умрялата ти болница. Закривай!!!!

Гост 05.01.2022 16:24:55

Кочев, Кочееев..., хич не си в час Кочев! И си се захванал със задача, която не е по възможностите ти.

Междувременно... 05.01.2022 15:24:15

Светлана Гущерова получи супер щедър подарък от съпруга си Християн - последен модел лимузина Майбах. Лъскавото возило е пълно до пръсване с всевъзможни екстри, а с една от тях г-жа Гущерова си спестява доста от времето, което прекарва в път до центровете, предлагащи СПА услуги и глезотии. Новата лимузина на Гущерова разполага с десетки екрани, въртящи се високоговорители и специално осветление, хладилник, сгъваема маса и прочие екстри. пише "Шоу Блиц". Освен всичко това, бижуто на 4 колела е проектирано така, че да глези собствениците си с... масажни услуги, поясняват автофенове 14 въздушни камери позволяват масажна функция с 8 различни програми, които действат релаксиращо, стимулиращо или мобилизиращо, избираемо между "силно" и "слабо", продължителност между 12 и 15 минути. Две от програмите за масаж дори предлагат допълнително топлинен ефект, който се основава на принципа на масаж с топли камъни. Че се чувства повече от отлично в комфортната задната част на купето на Майбаха показа и самата Светлана с последната си снимка в Инстаграм.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...