!
Вторник, 16 Април 2024
14
февр
 

МБАЛ-Пазарджик се включи в обучение чрез стимулация за лечение на инсулти

През 2022 г. в болницата са приети 515 пациенти с исхемичен инсулт, а тромболиза е приложена едва на 1.4% от тях

Вторник, 14 Февруари 2023 | 16:18:54


Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика, Клинична лаборатория на МБАЛ-Пазарджик и на ЦСМП-Пазарджик се включиха в обучение за лечение на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт чрез симулация. То се реализира в

Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика, Клинична лаборатория на МБАЛ-Пазарджик и на ЦСМП-Пазарджик се включиха в обучение за лечение на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт чрез симулация. То се реализира в рамките на международната Инициатива Angels, съобщиха от лечебното заведение.  

Пациент на Неврологично отделение  участва като доброволец, за да може различните звена на практика да покажат в реално време своите действия. 67-годишният мъж е приет с инсулт на 6 февруари, но при него е загубено ценно време и  не е могло да се приложи тромболиза, коментира д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение. Изпуснат е т.нар. „златен час“ от началото на инсултните симптоми. Болният  е закаран първо при личния лекар, оттам е насочен към кардиолог и чак след това е откаран към болницата. Изгубени са повече от четири часа до приемането му в Неврологично отделение. Самият пациент видя какъв е пътят за приемане след получаване на първите симптоми на инсулта.

„При първите симптоми, които са: внезапно нарушение на говора и едностранно затруднено движение на крайниците, не трябва да се чака да премине, а веднага се звъни на тел. 112 и се постъпва в болница, за да може да реагираме бързо и приложим необходимото лечение за възстановяване на проходимостта на засегнатите мозъчни съдове“, обясни д-р Дурльова. Неврологът, който консултира болния в Спешно отделение преценява дали може да се приложи тромболиза. Тя заяви, че участва в този проект, защото иска да е от полза на повече пациенти.

„ Хората, получили мозъчен инсулт могат да водят нормален начин на живот, без да останат инвалидизирани за много дълъг период от време чрез по-бързо лечение. Това е и основната ни кауза да реагираме адекватно и бързо. Симулацията показа как трябва да действат всички екипи и колко е важна добрата организация и координация между нас. Направихме си нашите изводи и равносметка“, заяви след обучението д-р Дурльова. Тя отбеляза, че хората не са достатъчно информирани как трябва да реагират при първи симптоми на инсулт.

„Мозъкът на човек с инсулт може да се спаси, ако се действа навременно. А този проект иска да ни помогне да се съкрати времето за започване на лечението. Само в рамките на три и половина до четири часа след получаването на инсулта може да се направи тромболиза, когато болните дойдат по-късно е безсмислено да се поставя такава инжекция“, отбеляза началникът на Отделението по нервни болести д-р Николай Сотиров.

В МБАЛ-Пазарджик през 2022 г. са приети 515 пациенти с исхемичен инсулт, а тромболиза е приложена едва на 1.4% от тях, или на около 7 от болните. От началото на годината тромболитично лечение е направено на двама пациенти на Неврологично отделение.

След проведеното обучение в МБАЛ-Пазарджик стана ясно, че всички екипи имат голямо желание да подобрят работата си, което може да се постигне с малки реорганизации на болничния алгоритъм.

Мозъчният инсулт е внезапно запушване на кръвоносен съд в мозъка от съсирек, който спира притока на кръв и води до прогресивна и бърза смърт на околната мозъчна тъкан. По последни данни от Световната здравна организация, 1 от 4 човека ще получат инсулт до края на живота си. Тромболизата е единственото лечение и се прилага в световен мащаб от около 20 години. Тя е инжекция на лекарство, което достига до съсирека и го разгражда, възстановявайки кръвния поток и предотвратявайки по-нататъшната смърт на мозъчна тъкан. В България повечето болници имат необходимите умения и капацитет, но то все още се прилага в малък брой случаи, защото пациентите често не познават симптомите на инсулта и не стигат до болница в „златния час“. В отделни случаи при твърде голям съсирек след тромболизата може да се направи тромбектомия, т.е. оперативно изваждане на съсирека, за което се изисква специализирана техника и обучен персонал. В България, болниците с този капацитет по последни данни на НЗОК са 4.

Инициативата Angels съществува от 2016 г. и до момента в България на нейния сайт са регистрирани 54 болници. Повечето от тях, както и МБАЛ-Пазарджик, предоставят т.нар. реканализационна терапия (тромболиза или тромбектомия) под минималния стандарт от 5% от приетите пациенти с инсулт, зададен от Европейската организация за инсулти. Целта на Инициативата е цялостно да подобри лечението на пациенти с инсулт, от една страна като увеличи броя на болниците, за да постигне най-добра географска покриваемост, и от друга като подпомогне лечебните заведения , които вече лекуват. Това се постига и чрез съвместната работа и обучения не само с болниците, но и с екипи на Бърза помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CwW4


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...