!
Събота, 27 Юли 2024
15
септ
5
 

МБАЛ Ямбол осигурява жилища за лекарите си и плаща такси за обучение на медсестрите

Петък, 15 Септември 2023 | 13:32:46
5

Над 44 млн. лв. осигурява Министерството на здравеопазването за довършване новата сграда на болницата в Ямбол и купуване на нужната апаратура за нея. Това стана ясно от отговора на министър Христо Хинков на въпрос на депутата от „Възраждане&ldquo

Над 44 млн. лв. осигурява Министерството на здравеопазването за довършване новата сграда на болницата в Ямбол и купуване на нужната апаратура за нея. Това стана ясно от отговора на министър Христо Хинков на въпрос на депутата от „Възраждане“ Никола Димитров във времето за парламентарен контрол.

Министърът отчете, че към момента в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ работят 97 лекари, 164 професионалисти по здравни грижи, 130 санитари и 64 души друг персонал. През последната година са постъпили 11 лекари, а напусналите са шест.

„Ръководството категорично отхвърля твърденията за масово напускане на медицински специалисти и обръща внимание, че върху текучеството на персонала въздействат редица фактори. Обезпечаването на дейността с необходимия брой медицински специалисти е приоритет при управлението на болницата, за което се води целенасочена политика. След предприети действия от страна на ръководството през 2022 г. болницата е одобрена за база за следдипломно обучение на лекари за нови специалности. Периодично се обявяват конкурси за свободни работни места за лекари и професионалисти по здравни грижи, като допълнителен стимул за привличане и задържане на медицински специалисти болницата предлага осигуряване на безплатно жилище за лекари от други населени места или изплащане на средства за наем на такива, заплащане на семестриални такси за обучение на специалистите по здравни грижи, работещи в лечебното заведение. Утвърдена практика е възможностите за практика в лечебното заведение да бъдат презентирани при дипломиране на новозавършили лекари и професионалисти по здравни грижи“, отчете проф. Христо Хинков.

На свой ред Никола Димитров отбеляза, че министърът е съобщил броя на работещите в болницата лекари, но не е казал какъв е недостигът им. „Ако имаше достатъчно лекари, рентгеновото отделение щеше да работи денонощно. То не работи. Ямбол е областен град, в който рентген не работи. Т.е. има сериозен проблем“, заяви депутатът.

В отговор министърът призна, че болницата действително е в окаяно състояние и допълни, че идеята за нова болница в града е много стара. В заключение той изрази надежда с привличането на млади специалисти и довършването на новата сграда идната година този проблем в Ямбол да бъде решен.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
by6E

Аз 18.09.2023 13:11:41

Пълен ужас е тази болница. Само се краде по пътеки. Отделно от години касиерката , която е на касата в спешното, първо отчита бариерата сутрин, вместо да отвори касата и да обслужи чакащите да си платят ьа линейка, лаборатория или друго. Не им пука, че хората закъсняват сутрин за ра ота, чакайки кефа им. Явно отчитането на тази бариера е много по-важно от всичко друго. Какво пречи да се отчита на обяд, следобяд, когато няма чакащи.

Гост 17.09.2023 23:28:03

Ръководството казва …. Да не е като в случая с Майчин дом. И там само ръководстовото има значение, документите и останалите медици нямат значение. Този министър е такава нелепост! Няма ли най-накрая да ни освободят от неговото “ръководство”?! Този е министър на ръководствата и затова толерира, замазва и оправдава всякакви безобразия!

Георгиев 17.09.2023 08:59:03

Този бивш комунист Панайот Диманов и сега гербаджия партия Герб му приправя път, като уволняваше кадърни специалисти, за да го намести някъде на работа след като преди години беше изгонен от болницата. Той е некадърен за този пост, груб, играе политически игрички, назначава приближени негови хора и сегашната бонница му е много, защото всички добри специалисти напускат. За новата болница напъва, защото много е мераклия за административен началник, но не и доказал се медицински специалист. ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА ОСИГУРИ ПЕРСОНАЛ ОТ ДОКАЗАЛИ СЕ МЕДИЦИ, КАТО РАЗБЕРАТ КОЙ Е ПАК ДИРЕКТОР? САМО КОИТО НЕ ГО ПОЗНАВАТ МОГАТ ДА СЕ ПОДЛЪЖАТ ДА ЗАПОЧНАТ ДОКАТО НЕ ГО ОПОЗНАЯТ. ЩЕ ИЗБИЕ ЛИ ГОЛЕМИТЕ РАЗХОДИ И ДА БЪДЕ НА ПЕЧАЛБА ИЛИ СЕГА РЕВЕ ЗА НОВА БОЛНИЦА, А В БЪДЕЩЕ ЩЕ ИСКА ПАРИ ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ?? ПАНАЙОТ ДИМАНОВ ОТДЕВНА Е ЗА ПЕНСИЯ!!

Д_р Петър Грънчаров 16.09.2023 23:17:46

Защо е нужно,да се строи тази нова Болница,то няма достатъчно Лекари,които да работят в нея,основна причина за напускането еИзпълнителния Директор Панайот Грудев Диманов,който трябва да бъде сменен незабавно и завинаги, тъй като съсипва Болницата,с политическите си игрички и нелоялното си отношения към персонала

Господин 16.09.2023 15:12:58

В новата болница трябва да има и изцяло ново и доказано кадърно управление! С тези които сега управляват ще имаме само нова сграда и същия хаос


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...