!
Понеделник, 17 Юни 2024
05
дек
14
 

МЗ, МВР и прокуратурата започват съвместни проверки на държавните и общински болници (обновена)

Вторник, 05 Декември 2017 | 16:11:39 Надежда Ненова
14

МЗ, МВР и прокуратурата започват съвместни проверки на държавните и общински болници, съобщиха на пресконференция днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

МЗ, МВР и прокуратурата започват съвместни проверки на държавните и общински болници, съобщиха на пресконференция днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Ще бъдат проверени всички договори за външни услуги и дейности, като целта е да бъде преустановена порочната практика на "болница в болница". Като пример за източване на средства от НЗОК по този начин Сотир Цацаров даде болниците в Ловеч и Враца, които имали сключени договори с частни структури, но дублирали дейността си.

Министър Ананиев уточни, че самото изваждане на частните болници не води до позитивни резултати. „Ние анализирахме финансовите доклади и предлагаме конкретни мерки за оздравяването и преструктурирането на държавните и общински болници. Целта не е да закриваме болници, а да ги оздравим“, каза още той.

Врачанската болница е имала сключен договор с частно лечебно заведение в Русе - „Медикакор“ за предоставяне на услуги в областта на инвазивната кардиология. Договорът е бил сключен за пет години, а миналата година е подновен за още три. В резултат от първия договор болницата във Враца е превела на „Медикакор“ над 14,895 млн. лева, но лечебна дейност във Враца русенската болница не е извършвала. „Има още един такъв аналогичен случай, след който частните лечебни заведения във врачанската болница стават две – сключен е и договор с частната „Вива Медика“. За да съществува всяка една болница, то тя трябва да има болнична аптека. Тази болница в болницата обаче е искала да ползва аптеката на държавната болница, като договорът за това е продължаван с анекси. Той си има и цена - 50 лв. за година – наем срещу ремонт“, обясни той.

Цацаров припомни и за купения от Врачанската болница томограф за близо 800 000 лв. По изчисления на прокуратурата болницата е претърпяла загуба от покупката в размер на 379 091,10 лв. „Сами може да сметнете каква е реалната цена на томографа“, каза Цацаров.

„През месец юни предишният здравен министър проф. Николай Петров внесе в Комисията по здравеопазване в НС доклад за текущото финансово състояние на държавните общински болници, който по-късно беше препратен до прокуратурата. От доклада стана ясно, че съществуват 9 болници в критично финансово състояние, а рискът за изпадане в несъстоятелност е съвсем реален. В кабинета на министър Радев се проведе среща между него, мен, главния секретар на МВР и предишния здравен министър. Това, което се взе като решение, беше да се прекрати практиката болница в болница – само при условие, че двете лечебни заведения извършват дублиращи се дейности. Да се пристъпи към събиране на всички действащи договори, независимо от тяхната правна форма – но такива, които дават възможност на територията на държавни общински болници да съществуват частни лечебни заведения. Проверката бе изпълнена на територията на цялата страна и през октомври месец  вече имаше яснота. Проверени за 295 лечебни заведения. От тях 38 са 100% държавна собственост, 127 са общинска, а 30 са смесени“, обясни Цацаров.

По отношение на практиката „болница в болница“ Цацаров поясни, че това е начинът, по който се източва НЗОК. „Безнадеждните пациенти отиват по установените клинични пътеки към държавната болница, а към частната се насочват случите, при които могат да се реализират много по-големи приходи. Този модел не е нов, той съществува на територията на цялата страна", обясни главният прокурор.

„Така бавно и полека едно държавно или общинско дружество ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. И следователно неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна“, допълни още Цацаров.

Министър Ананиев уточни, че самото изваждане на частните болници не води до позитивни резултати. „Ние анализирахме финансовите доклади и предлагаме конкретни мерки за оздравяването и преструктурирането на държавните и общински болници. Целта не е да закриваме болници, а да ги оздравим“, каза още той.

"Направихме анализ на всяка клиника и всяко отделение в болниците. На базата на този анализ се видя дали е наличен човешки ресурс, както и необходимата техника и всички останали условия за осъществяване на дейността. В случаите, в които не отговарят на условията, се предвижда закриване на определени отделения, но само в случаите, когато пациентите могат да бъдат поети от други лечебни заведения. Решението не е еднозначно за всяка една болница, няма рецепта, която да е валидна за всички", коментира министърът.

Той каза още, че в много болници трябва да се предприемат оздравителни мерки, но това не означава, че ще бъдат закривани. "В никакъв случай идеята за проверките не с цел закриване на болници и отделения. Идеята е да се структурират така тези болнични заведения, че да могат да подобрят качеството на обслужването на българското население", увери Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eTPq

Гост 10.12.2017 03:14:15

Добре че д-р М. Христов беше директор на медицински одит иначе нищо нямаше да се знае за врачанската болнца

БЛС 09.12.2017 13:22:22

Бургаската Дева Мария е най скандалния случай в страната!! Най големия паразит на гърба на държавната болница! Обаче пътя е проправен от две други - т.нар. Кардиопонтика и още една урологична пишман-болница, които са в помещения в сградата на самата окръжна болница - отдадени за нищожен наем! Понеже става въпрос за търговски (все още) дружества кажете: ИМА ЛИ СЛУЧАЙ - БАНКА (ПРИМЕРНО) ДА ДАДЕ НА КОНКУРЕНТНА ТАКАВА СОБСТВЕНАТА СИ СГРАДА, ОФИСИ ПОД НАЕМ НА КОНКУРЕНТНА ТАКАВА И - СУТРИНТА ДИРЕКТОРА НА БАНКАТА СЛЕДОБЕД ДА Е НА ДОГОВОР при СОБСТВЕН СЛУЖИТЕЛ КОЙТО ПЪК ДА Е СОБСТВЕНИК НА БАНКАТА НАЕМАТЕЛ! Ето това е стопанската логика на държавните болници в Бургас, Враца, някои в София, Ямбол и Варна! Няма друга идиотска стопанска система която сама да се самоубива ритуално отхранвайки собствената си НЕЛОЯЛНА конкуренция и то поначин създавайки грандиозна корупция, измама и КРАЖБИ. В замяна на това - многочислени бордове "освободени от отговорност" СЪД! СЪД и пак съд! АМА НАДАЛИ!

БЛС-Въоръжено Крило 06.12.2017 16:49:44

Значи не, че не сме платили надлимитната дейност на болниците, не ,че имаме най-ниския бюджет за здравеопазване в Северното полукълбо, не ,че не сме остойностили лекарския труд, а частните болници са им виновни на болшевиките. Борбата с частниците и кулаците 100 години по-късно болшевишка власт. Браво другрки и другари, милиционери, чекисти , тикви и други от Симеоново. Перфектно сте си научли урока за борба с интелигенцията и мръсния частник както обичате да казвате вие мързеливите комунистически боклуци отглеждани на държавната ясла и закърмени с идеологическа омраза към инициативните и работещи хора създаващи БВП на тази окаяна държава. Браво ватенки, браво.

ЖУРНАЛИСТ 06.12.2017 10:07:59

Да не се забравя Държавната Психиатрична Болница КАРЛУКОВО. Тя е отдалечена от света и в нея са се вършили и продължават да се вършат безобразия скрити под фалшифицирана документация.На гърба на и без друго страдащи пациенти си извличат дивиденти за необразован, нищо неразбиращ от дейността си персонал, който умишлено се подържа в невежевство от настоящото ръководство, за да може последното да безчинства. ДПБ КАРЛУКОВО! Цялата околия говори, че Директора е с фалшива диплома за управител и е бил подсъдим за далавери при престоя си в Белене. Сексуалните му подвизи със санитарки и всякакви помиярки са част от КАРЛУКОВСКАТА действителност. Днешни служители " под сурдинка" споделят за организираните СЪС ЗНАНИЕТО НА Директора "разпивки" на персонала по време на работа. Същите изразяват учудване от ЗАКУПУВАНЕТО НА АНТИДЕПРЕСАНТИ за болницата, при положение, че там не се лекували пациенти с депресии. Но пък с това си обясняват екскурзията на Директора до Виетнам..на разноските на фирмата спечелила търга за лекарства....Бивши Пациенти разказват, че Бой върху тях е нещо като "Добро утро", злоупотребите с тяхното настаняване в ДПБ КАРЛУКОВО са запазена марка, а кражбите на техните вещи и пари са описани в РПУ-Луковит и други РПУ-та.. Интересно е дали Министър Ананиев ще обърне внимание за какво се използват ДЪРЖАВНИТЕ СРЕДСТВА в ДПБ КАРЛУКОВО-за лечение на нашите–и ВАШИТЕ- близки или за имитация на лечебно заведение.

Гост 06.12.2017 16:42:15

Ми ходи ти за директор бе жълт драскач. Ако имаш доказателства те са за прокуратурата , а не за този сайт. За Сексуалните му подвизи със санитарки ли завиждаш ? Проба й се на конкурса за психо с мокра фланелка. В психиатрична болница не лекуват с антидепресанти ?!?!? А с какво лекуват ? С жълти вестници ли ?

Лекар 06.12.2017 08:23:07

Докато проверявате, болниците ще останат без лекари. Не може да се работи в обстановка на омраза, агресия и без заплата.

Гост 06.12.2017 08:16:27

Далаверите са сред служителите на касата. Особено тези от Кричим. Но те са ваши протежета и не ви стиска да ги хванете.

Гост 05.12.2017 22:57:38

Ако не започнете с надзора и цу на касата значи нищо не сте направили. Парите са там. От там се разпределят и плащат. Всичко друго е пушилка

Винету 05.12.2017 21:19:31

Общинските са на този хал благодарение на общинските съветници на мнозинството! Лоби, хоби--"сори"! В държавните пак ли баба "жълтица Златица" ще рецитира тоест имитира-контролира! Тук Шекерова трябва да дири диря!

Компетентен 05.12.2017 20:37:06

Някои твърдят, че частни болници - напр. в Бургас - финансират трансфер на апетнитни пациенти от областната към себе си . Не ми се вярва обаче че ще изплуват стотици милиони от тези отношения ...

Гост 05.12.2017 21:10:42

За Дева Мария е местна тайна. Там ако се направи проверка като хората, нещата са страшни. Само че не при това правителство ще се случи.

Важно! 05.12.2017 18:12:54

Болница "Медикакор" в Русе е на гербаджиите и всеки месец отчислява пари за партията на Боби. Та Ананиев като я споменава, да внимава да не му подадат оставка още утре. Питайте онова чудо на женската красота - Десито Атанасова.

Компетентен 05.12.2017 16:30:43

Разбирам да имахме 12 процента вноска върху реалните доходи, малко неосигурени и пр.,т.е. нормален ресурс в системата и тогава да се питаме къде са парите. При сегашният ресурс и при 360 болници е causa perduta да се задават подобни въпроси. Парите са малко и какъвто и терор над съсловието да се предприеме, няма да стигнат. Че се краде, краде се, че се развива частното за сметка на държавното пак е вярно, но нещата няма да се оправят силово, а само когато чрез стройна карта и повишени цени на касата се даде на лекарите възможност легално да печелят добре. Другото е кьорфишек и кенефинициатива

Гост 06.12.2017 16:47:52

Повтарящ като папагал глупостите на тиквената власт. В България няма 360 болници бе алоооо .Направи си справка с НСИ , с WHO, с който искаш НАДЕЖДЕН ИЗТОЧНИК, а не с полирания си мозък да пригласяш на тиквениците и да заблуждаваш обществото .Кога ше започнете да миуслите и да проверявате фактите със спаружените си мозъциу ? А?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: Хората с психична болест се нуждаят не от дамгосване, а от грижа
17.06.2024 11:13:06

Д-р Гълъбова: Хората с психична болест се нуждаят не от дамгосване, а от грижа

„Въпросът защо хората с психична болест и агресивно поведение са сред нас е неправилен, той ...

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив
17.06.2024 10:30:43

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив

Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни. Затова заболяването се ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...