!
Понеделник, 11 Декември 2023
04
май
3
 

МЗ, „Пирогов“ и област Бургас ще си сътрудничат в извънболничната помощ

Четвъртък, 04 Май 2023 | 19:06:05
3

Меморандум за сътрудничество в областта на извънболничната помощ бе подписан днес между Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, болница Пирогов и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево, информират от пресцентъра на

Меморандум за сътрудничество в областта на извънболничната помощ бе подписан днес между Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, болница Пирогов и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево, информират от пресцентъра на МЗ.

„Чрез подписването на Меморандума страните заявиха своя общ ангажимент и готовност да допринесат за развитието на извънболничната медицинска помощ на територията на Община Царево, Община Созопол и Община Приморско. С тази инициатива те декларираха своето разбиране, че единствено с общите усилия на институциите ще може да се намери правилният път към едно по-добро здравно и социално благополучие на хората“, заявяват от Здравното ведомство.

„Пътят от обещанието, с което започнах своя мандат, до решението, е днешният ден“, подчерта д-р Меджидиев. Той припомни, че от вчера в гр. Приморско има разкрит Филиал на спешна помощ, а основанието за това е, че едно населено място от 3000 души през летните месеци надвишава 90 000.  „Същото е се случи и с труднодостъпния район в гр. Сърница, който от над 15 години настоява за такъв Филиал“, допълни той. В отговор кметът на Приморско Димитър Германов поясни, че този акт е негова лична битка в продължение на над десетилетие, което едва сега е изведено докрай, благодарение на усилията на здравния министър.

Министърът на туризма Илин Димитров от своя страна подчерта, че не може да се говори за туризъм, без да се говори за осигурено здравеопазване. „И тук искам да благодаря на министър Меджидиев, който ни помогна миналото лято с допълнителни медицински екипи по Черноморието, а сега вече имаме едно дългосрочно решение. Той е истински приятел на туризма“, заяви той. В знак на признание към приноса и предприетите спешни действия министър Димитров връчи на своя колега д-р Асен Меджидиев, символа на Министерството на туризма и на България – отличието „Златна роза“.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова посочи, че през лятото броят на жителите и туристите в област Бургас достига до 2,2 млн. души. „Днес ние получаваме пълната подкрепа от министър Меджидиев за това да бъдат осигурени необходимите здравни услуги и защита за жителите и гостите на областта“, заяви тя. По думите й всичко това се случило изключително бързо и в екипно взаимодействие с институциите. „Право на всеки български гражданин е да има качествена и достъпна медицинска помощ. С подписването на днешния Меморандум вече имаме самочувствието, че това е осигурено за нашата прекрасна област“, каза в заключение тя.

Намерението за сътрудничество бе подкрепено и с безвъзмездното дарение от болница „Пирогов“, след предварително писмено разрешение от министъра на здравеопазването, на компютърен томограф Optima 520 на Община Приморско. Наличието на компютърен томограф ще спомогне за съществени подобрения в здравните услуги и за получаването на качествена и навременна медицинска помощ, уверяват от МЗ.

Областният управител на област Бургас и кметовете на общините се обединиха около идеята, че сключването на този Меморандум е истинско събитие за Южното Черноморие, свързано с обезпечаването на здравния статус на хората в региона.

Сред определените приоритети в Меморандума са интеграцията на местна политика в областта на майчиното и детско здраве, превенцията на заболяванията, както и гарантирането на здравната сигурност чрез справяне с екологичните опасности и заплахите от инфекциозни заболявания. Цели се и намаляване на здравните неравенства в достъпа до здравни услуги между отделни региони в страната, както и развитие на профилактиката и подобряване на възможностите за качествена и достъпна диагностика и лечение. Меморандумът предвижда и обмен на експертиза и опит на специалисти от „Пирогов“ съвместно с техните колеги от югоизточната част на България.

На официалната церемония присъстваха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министърът на туризма Илин Димитров, областният управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, изпълнителният директор на УМБАЛСМ Пирогов д-р Валентин Димитров, кметовете на гр. Созопол Тихомир Янакиев, на гр. Приморско - Димитър Германов и на гр. Царево - инж. Георги Лапчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
te51

Гост 05.05.2023 11:57:29

Бу-ха-ха Реалната причина е, че хАсан Меджиди се бори с частния здравен сектор на Черноморската Свободна Икономическа Зона, където масово лекарите си ритват договорите с използвача НЗОК. Там все повече градове няма да работят с комунистическите разценки на лекарския труд и затова правителствени ватници ще правят нови здравни пунктове от соца за да не плаща населението реално труда на лекаря. Срам за това задунайско комунистическо племе . КПСС_БКП-КПСС-БКП!!!

SUSAN BENSON 04.05.2023 19:39:05

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми, обезпечени и необезпечени заеми и много други. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@ gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага. Заем от надеждна и компетентна компания е това, от което се нуждаете, за да постигнете целта си. Ние сме компания за цялостни финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да удовлетворите всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Гост 05.05.2023 11:50:22

Како Susan имате ли килъри? За един мармот питам.


Всичко за коронавируса
Още новини
Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация
11.12.2023 11:24:45

Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация

Детска градина „Радост“ в град Костинброд организира своя благотворителен коледен баз ...

Доц. Спасков: През
11.12.2023 10:35:29

Доц. Спасков: През "Пирогов" се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат

„Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят та ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...