!
Сряда, 29 Ноември 2023
03
май
2
 

С обнародването на нормативните промени в наредба на Министерството

МЗ вече може да субсидира областните болници

Сряда, 03 Май 2023 | 14:48:53
2

Областните лечебни заведения могат да подават заявления за субсидиране от днес, става ясно от обнародваната в Държавен вестник 

Областните лечебни заведения могат да подават заявления за субсидиране от днес, става ясно от обнародваната в Държавен вестник Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения.

С Наредбата се разширява обхватът на субсидираните лечебни заведения. Определят се болници, които се субсидират от МЗ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, включително основно за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и на оперативни разходи за снабдяване с електрическа, топлинна енергия, с природен газ и за водоснабдяване. Субсидирането да се извършва на базата на общ финансов ресурс за поддържане на капацитет за 24-часов непрекъснат режим за работа, осигуряващ готовност за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи.

Размерът на общия финансов ресурс за всяка болница за съответната година се определя в зависимост от броя на обслужваното население, броя на преминалите пациенти и броя на разкритите легла за активно лечение – всички по актуални официални данни на Националния статистически институт.

Очаква се в обхвата на Наредбата да попаднат 26 лечебни заведения за болнична помощ – многопрофилни болници за активно лечение със смесено държавно и общинско участие и едно лечебно заведение за болнична помощ – многопрофилна болница за активно лечение със 100 на сто държавно участие в капитала (УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен), което се намира в област без областна болница.

С Наредбата се увеличават и цените от 40 лв. на 60 лв. за влязло в сила експертно решение на ТЕЛК по процедура за освидетелстване/преосвидетелстване за установяване на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, изготвено от ТЕЛК предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза, срещу което експертно решение няма подадена жалба в нормативно установения срок и за експертно решение на ТЕЛК, изготвено предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза, което експертно решение е обжалвано и е потвърдено от НЕЛК. За влязло в сила експертно решение на ТЕЛК (изготвено в срок, по-дълъг от два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза), по която ТЕЛК се произнася за първи път, и срещу което експертно решение няма подадена жалба в нормативно установения срок ще се заплащат 40 лв. вместо досегашните 25 лв., за отменено експертно решение след обжалване и е върнато от НЕЛК на ТЕЛК за ново произнасяне ще се заплащат 25 лв., а за издадено и отчетено решение на ТЕЛК -по 70 лв. вместо досегашните 50 лв.

Пълния текст на Наредбата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
J3*s

Гост 04.05.2023 10:02:49

За верните и партийно подбрани директори, субсидии ще има! За останалите ще има субсидии, ама друг път!

ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 03.05.2023 17:14:57

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ КОЙ ЩЕ ГИ ФИНАНСИРАТ.тЕ В МОМОТА НЕ ТРЯБВАТ НА МИНИСТЪРА.тЕ ЩЕ МУ ТРЯБВАТ КОГАТО ДОИДЕ НОВА ПАНДЕМИЯ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...