Понеделник, 18 Януари 2021
13
окт
 

МЗ възстановява донорската си програма

Събота, 13 Октомври 2018 | 17:57:17 Надежда Ненова


Министерството на здравеопазването (МЗ) ще възстанови донорската си програма. Това обява на извънредна пресконференция днес зам.-министърът д-р Бойко Пенков. Ще бъде направена и пътна карта, благодарение на която да можем спокойно да извършваме

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще възстанови донорската си програма. Това обява на извънредна пресконференция днес зам.-министърът д-р Бойко Пенков.

Ще бъде направена и пътна карта, благодарение на която да можем спокойно да извършваме трансплантации.Търсим партньорство, за да можем да решим проблеми на хората, които за съжаление умират поради липса на органи“, каза д-р Пенков. Той подчерта, че от днес започва Европейската седмица на донорството, но също така днес един млад човек е загинал, очаквайки своя шанс за трансплантация.

29-годишният Адриан Петков, който беше включен в листата от чакащи към Изпълнителната агенция по трансплантации през февруари тази година, е починал в Правителствена болница. Лекуващият лекар на Адриан д-р Георги Хинков уточни, че състоянието му е било много тежко и до този момент е имал няколко контраиндикации за трансплантация. Въпреки това е било уредено приемането му в болница в Рим, където е трябвало да постъпи в сряда и да бъде включен в тамошната листа на чакащи. Осигурен е бил дори транспорта. За съжаление днес състоянието му рязко се е влошило и въпреки усилията на екипа, Адриан е починал.

Д-р Пенков уточни, че страната ни е провела преговори с почти всички трансплантационни центрове в Европа, за да му помогне.  „Много хора не само в България, но и в Европа очакват своя шанс. В началото на 2018 г. 115 държави се присъединиха към една декларация за борба с трафика на органи, така наречения "трансплантационен туризъм“, което кара повечето държави-членки да правят откази за български граждани да получават органи в техни трансплантационни центрове. Това означава, че България трябва задължително да реанимира нейната донорска програма, така че да може да стигнем минимум ниво от 10 донора на милион население, за да можем да получим възможността българите да имат достъп до такъв тип грижа, лечение и да имаме право да ползваме чужди трансплантационни центрове, при положение, че сме достоен член на семейството на „Евротрансплант“.

„Обсъждаме нормативни промени, включително законите във връзка с трансплантациите. В момента Законът за трансплантации на органи, тъкани и клетки е един "тюрлю-гювеч", който обхваща всичко. Една от идеите е да го разделим. Да направим специални текстове, които касаят органната трансплантации и да облекчим подзаконовата нормативна база, така че да улесним максимално работата на колегите в мрежата“, каза още д-р Пенков.

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов заяви, че в европейската класация по донорство сме на опашката. „За тази година досега имаме 10 трупни донора. Бъбречните трансплантации от трупен донор са 13, а от жив донор – 3. Сърдечни трансплантации са 4, чернодробните трансплантации от трупен донор – 8, а от жив - 2. За да станем официален член на "Евротрансплант" на нас ни трябват по 10 донора на един милион население, т.е. нужни са ни кръгло 70 донора а ние в момента имаме 10. Миналата година сме имали 17“, каза д-р Христов.

По думите на д-р Христов 16 души към момента чакат за белодробна трансплантация, 1011 за бъбречна,43-ма - за черен дроб, а за сърце - 40. „Водим преговори, доста са напреднали. Подробности няма как да кажа, защото не сме приключили окончателно с тях. Като един много добър вариант, след като имаме застой в отношенията си със страните членки от "Евротрансплант", е у нас да идват специалисти от чужбина и да правят трансплантациите тук. По същото време ще се обучава и наш екип“, каза още д-р Христов. Той допълни, че правителствена болница „Лозенец“ и УМБАЛ „Св. Екатерина“ са лицензирани като центрове за подобни трансплантации.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Zx2p


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глобяват две болници за неспазване на Националния план за ваксиниране
18.01.2021 18:07:20

Глобяват две болници за неспазване на Националния план за ваксиниране

Две лечебни заведения на територията на София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план ...

Министърът: Само при 60% ваксинирани граждани ще има ефект от имунизацията
18.01.2021 17:58:27

Министърът: Само при 60% ваксинирани граждани ще има ефект от имунизацията

Процентът желаещи сред учителите да се ваксинират продължава да се увеличава. Нека да стане ясно ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...