!
Сряда, 06 Декември 2023
24
февр
3
 

МЗ е започнало проверка по работата на СЕСПА

Четвъртък, 24 Февруари 2022 | 17:12:16
3

Създадена е работна група с представители на МЗ и „Информационно обслужване“, която да извърши проверка на цялостното функциониране на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА). Това става

Създадена е работна група с представители на МЗ и „Информационно обслужване“, която да извърши проверка на цялостното функциониране на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА). Това става ясно от отговорите на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова на въпроси на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Работната група трябва да определи дали услугите на системата отговарят на добрите практики и приложимите нормативни и други изисквания; дали системата е в състояние да обслужва коректно всички изискуеми процеси; да даде оценка за информационната сигурност на приложенията, сървърната система и базата данни, както и оценка на риска от потенциални заплахи.

Министърът обещава да запознае депутата с резултатите от извършения от работната група анализ своевременно след приключване на нейната работа.

Проф. Сербезова заявява, че за изчисляване и идентифициране на недостиг на лекарствени продукти СЕСПА използва заложен алгоритъм, който установява недостиг, когато изчислените налични количества от лекарствения продукт са по-малко от 65% от изчисленото средномесечно потребление въз основа на шестмесечен период назад.

СЕСПА получава данните под формата на специфично разработена транзакция, чрез която търговците на едро подават информация за количествата лекарствени продукти, заплатени от M3. По аналогичен начин се получават и данните от аптеките и болничните аптеки за отчетените и заплатени от НЗОК количествата лекарствени продукти, включително и тези заплащани от НЗОК извън цената на клиничната пътека.

Министърът уточнява, че това осигурява актуална информация за нуждите на системата, тъй като НЗОК обработва постъпващите от лечебните заведения данни с два и повече месеца закъснение, което не може да осигури необходимостта от актуалност и навременност.

Подаваната от аптеките и болничните аптеки информация е с по-широк обхват, тъй като включва и отпуснатите на свободна продажба лекарства от позитивния лекарствен списък, в сравнение с обработваните от НЗОК данни, които отчитат само част от тях.

„Конкретния брой на задължените да подават данни в СЕСПА лица е променлива величина, която се променя ежедневно предвид динамиката на българския фармацевтичен пазар, както поради откриването и закриването на дейността на съответните субекти (търговци на едро и търговци на дребно), така и поради самото естеството на дейността, която те извършват. Ако даден субект не търгува с лекарствени продукти, които са включени в ПЛС и респективно са обект на проследяване а СЕСПА, то той няма данни, които да подаде, поради което не попада в задължените лица по ЗЛПХМ“, подчертава още министърът.

Данните в системата се криптират по стандарт Advanced Encryption Standard (AES) c 256-битов размер на ключа. Информацията се съхранява в специализирана база данни и е достъпна за период от 60 месеца, след който се архивира. Данните в системата се съхраняват в криптиран вид преди и след архивирането им. МЗ, НЗОК и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти нямат достъп до данните, тъй като такъв не е предвиден в закона.

Припомняме, че от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) настояха за незабавна проверка и последваща корекция на алгоритъма, по който работи СЕСПА, заради съмнения за неефективно функциониране на системата. Според асоциацията СЕСПА генерира некоректни списъци на лекарства в недостиг, за които впоследствие се налага забрана за износ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g8A7

Гост 24.02.2022 17:44:40

Сърбигъзова като маша на фарма-мафиотите веднага ще установи, че паралелните износители са ощетени и ще им заработи и новите печалби. Както до сега. Бас!

Гост 24.02.2022 17:43:24

Договора на Информационно обслужване не беше ли прекратен?

Гост 25.02.2022 07:33:13

Не, разширява се.


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...