Понеделник, 21 Септември 2020
10
ноем
 

МЗ осигури парите за двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплантация във Виена

От пациентски организации „Заедно с теб“ поискаха оставка на председателя на КЛЧ д-р Ивелина Георгиева

Четвъртък, 10 Ноември 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова, Надежда Ненова


Финансирането на лечението на двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплант

Финансирането на лечението на двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплантация в чужбина, е осигурено. Toва съобщават от Министерство на здравеопазването във връзка с информацията за проблем с трансплантациите на български пациенти във Виена, заради което за днес беше планиран и протест на техни близки пред ресорното ведомство.

„Министър Петър Москов е подписал двата формуляра S2, гарантиращи пред лечебното заведение във Виена, че държавата ще финансира лечението на двамата български пациенти, още на 12 октомври. Пациентите вече са подписали и договорите си с Министерство на здравеопазването“, заявяват от МЗ. От там допълват, че от началото на годината през бюджета на МЗ, след решение на Комисията за лечение в чужбина, е осигурено финансиране на 20 пациенти с обща стойност на лечението им 1 867 049 лв.

Съобщението от МЗ идва след призива за помощ, отправен от сестрата на един от болните – Нина Маврова. Преди дни тя разказа в социалните мрежи, че брат й Виктор Мавров, както и друг пациент - Георги Хрисимов, се нуждаят от животоспасяваща белодробна трансплантация.

„Вчера подписахме договор с Министерството, което е най-важното. Заповедта на министъра е от 8 ноември за сключване на договор с пациентите, би трябвало в петък да ги преведат. Увериха ни, че освен че ще преведат парите, ще ни покажат и документа за превода, но се страхувам, че за пореден път ни лъжат. На 29.10 ми се обадиха от Министерството и ми казаха, че до два дена министърът ще подпише заповедта и ще бъдем извикани да подпишем договора. Вместо това обаче те изпратиха обратно писмо, с което за пореден път питаха за какво ще бъдат използвани парите. Съответно това разгневи лекарите във Виена и вчера е отказан първичен преглед на български пациент, който е бил там“, каза пред Zdrave.net майката на Виктор – Марияна Маврова. (В 13 часа Zdrave.net получи информация, че 30 000 евро вече са преведени и сега се чака решението на клиниката във Виена, от което да стане ясно кога ще приемат Виктор - б.р.)

Самата оферта за трансплантация на бял дроб е за 120 000 евро. Възможностите са или да се преведе цялата сума, или да се изпрати формуляр S2, който покрива 90 000 евро, а допълнително да се преведат 30 000 евро, в които влизат парите за транспорт с медицински самолет, таксата за включване в Евротрансплант и хонорарите на лекарите във Виена.

„Министерството изпрати във Виена S2 без да бъдат подписани тези 30 000 евро, а два пъти изпращаха писмо за да питат за какво ще бъдат употребени тези пари, въпреки че в офертата от клиниката беше точно упоменато. Фактически излиза, че са пратени във Виена някакви пари, които не е ясно за какво са, след като не е платена таксата да бъдеш включен в списъка на чакащите към Евротрансплант“, допълни Мариана Маврова.

Конкретното заболяване на Виктор е муковисцидоза. Поради влошаване на състоянието му се налага спешна трансплантация. Тя обаче трябва да се извърши във Виена, защото у нас подобен операции все още не се правят. Според близките на 30-годишния Виктор обаче Комисията за лечение в чужбина месеци наред спъва лечението му. В специално създадената в подкрепа на Виктор група във Фейсбук майката на момчето разказа как на няколко пъти от КЛЧ са искали различни оферти за лечението на Виктор, обяснение за какво ще бъдат похарчени средствата, ако те бъдат отпуснати, и като цяло с поведението са излагали на риск живота на сина й.

В крайна сметка обявеният за днес протест беше отменен. От протестната акция се оттеглиха и от пациентски организации „Заедно с теб“, които първоначално бяха заявили участие. От там обаче се обявиха за оставка на председателя на КЛЧ д-р Ивелина Георгиева, подобряване на работата на комисията, както и промяна на нормативната база, свързана с лечението на български пациенти в чужбина чрез фиксиране на срокове, оптимизиране на начина за получаване на офертите и други.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
23kS


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Още един лекар загуби битката с коронавируса
20.09.2020 09:32:13

Още един лекар загуби битката с коронавируса

Още един лекар почина, след като се е бил заразил с коронавирус. Началникът  на отде ...

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя
20.09.2020 09:04:13 Невена Попова

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя

Д-р Росица Кръстева e възпиканик на Медицинския университет в София. Има две придобити специа ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...