Четвъртък, 04 Март 2021
22
ян
1
 

МЗ подготвя онлайн карта с кабинетите за ваксинация срещу COVID

Петък, 22 Януари 2021 | 15:00:56
1

Онлайн карта с кабинетите, където може да се извършват ваксинация срещу COVID, подготвя Министерството на здравеопазването. Това стана ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутатите Красимир Янков и Николай Иванов.

Онлайн карта с кабинетите, където може да се извършват ваксинация срещу COVID, подготвя Министерството на здравеопазването. Това стана ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутатите Красимир Янков и Николай Иванов.

Той поясни, че в момента се подготвя информация за това. „По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, в мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“, обясни здравният министър.

До края на годината в България ще има достатъчно количества ваксини, увери още здравният министър.  

България участва в 6 предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за общо над 13 милиона дози ваксина, които при наличната информация за двудозов режим на приложение, гарантира достъп на цялото население на страната до препоръчителна профилактична и безплатна ваксинация, допълни още здравният министър. Той разясни, че няма посочен времеви график за изпълнение на дейностите по обхващане на лицата от отделните фази на плана, защото в началото се очаква да се доставят ограничени количества ваксини съобразно производствените възможности на производителя.  По отношение на количествата ваксини, той обясни, че на база данните от Евростат Европейската комисия е изчислила процентни квоти за всяка държава и количествата са разпределени според дадената квота и производствения капацитет на всеки от производителите. За България тази квота е 1,55 за България.  Съществува възможност количествата по квотите да се предоговарят между отделните държави-членки. По тази причина и сроковете на доставките са индикативни, поясни здравният министър. Той посочи, че пример за това е първата доставка на ваксината на Пфайзер, която по искане на Европейската комисия като първа одобрена  ваксина срещу COVID-19 бе със символично количество и бе изпратена по едно и също време до всички държави-членки.

Индикативен график за доставки от даден производител на ваксина срещу COVID-19 ще е наличен след подписан договор между ЕК и производителя, приключило разпределение на квотите между държавите, завършена централизирана процедура по оценка на качеството, безопасността и ефикасността от Европейската агенция по лекарствата за конкретната ваксина и одобрение от Европейската комисия на оценката на Европейската агенция по лекарствата, поясни още той.

В отговор на друг въпрос, свързан с ваксините, здравният министър заяви, че в случай, че се налага набавяне на още ваксина срещу COVID-19 за задоволяване на нуждите на страната, МЗ няма да се поколебае да предложи закупуването на ваксина и от производител извън Европейския съюз. Това ще стане само ако обаче документи за ваксината са оценени по същата процедура като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от Европейската комисия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gu1*

Гост 22.01.2021 15:17:22

Кабинети вместо имунизационни центрове като в Германия, Италия или Великобритания. Управляващите или нямат желание или нямат акъл или и двете за да приличат на някаква европейска държава с европейски практики. Което едва ли учудва тази част от населението със същите скудоумни мозъци


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...