!
Сряда, 24 Април 2024
21
февр
5
 

МЗ прави дирекция „Електронно здравеопазване“

Щатът на министерството се увеличава с 23 бройки

Четвъртък, 21 Февруари 2019 | 10:27:33
5

Ще бъде създадена самостоятелна дирекция „Електронно здравеопазване“ в МЗ. Това предвижда новия устройствен правилник на министерството, публикуван за обществено обсъждане. Целта е да се оптимизират дейностите по провеждане на страт

Ще бъде създадена самостоятелна дирекция „Електронно здравеопазване“ в МЗ. Това предвижда новия устройствен правилник на министерството, публикуван за обществено обсъждане.

Целта е да се оптимизират дейностите по провеждане на стратегията за електронно здравеопазване и въвеждане на националната здравна информационна система, като част от общата стратегия за електронно управление в администрацията, както и да се оптимизират процесите по въвеждането и предоставянето на електронни административни услуги и на обмен на документи със средствата на информационните и комуникационните технологии, с оглед намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Предлага се дирекцията да бъде осигурена с 11 щатни бройки.

Предвидено е общо числеността на министерството да се увеличи с 23 щата. Необходимите за обезпечаване допълнителни щатни бройки се осигуряват в рамките на общата численост на персонала в министерството и второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването.

„Извършването на вътрешнокомпенсираните промени е свързано с промени в числеността на персонала в регионалните здравни инспекции, която се намалява с 18 щатни бройки. С оглед закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ от 01.04.2019 г. се заличават предоставените му 10 щатни бройки. Общата численост на персонала в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се увеличава с 5 щатни бройки“, пише в мотивите към проекта за устройствен правилник.

Дирекция „Административни дейности“ се разделя на две самостоятелни звена – дирекция „Човешки ресурси“ и дирекция „Стопански дейности“. В новата дирекция „Човешки ресурси“ се създава звено за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси в системата на здравеопазването и се предлага осигуряването й с 16 щатни бройки. За обезпечаване на дейностите по материално-техническо снабдяване и поддръжка, транспортно обслужване, охрана и почистване се обособява дирекция „Стопански дейности“ с щатната численост от 13 бройки.

Обособява се и отделно звено „Сигурност на информацията и защита на данните“.

Същевременно се закрива дирекция „Планиране, анализ и контрол“, тъй като комплексните аналитични функции, които са ѝ възложени в момента, не се изпълнявали с достатъчна степен на ефективност. Анализите в различните области ще се извършват от структурните звена, които определят политиките в съответните области.

Функциите в областта на наркотичните вещества се възлагат само на дирекция „Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости“. Функциите на дирекция „Медицински дейности“ се прецизират съгласно настъпилите законови промени, приети със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. На звено „Вътрешен одит“ са възложени нови функции, свързани с извършване на одитни ангажименти в системата на здравеопазването, дори в случаите, когато в съответната организация/юридическо лице има звено за вътрешен одит, както и осъществяването на наблюдение и координация при планирането, извършването и докладването на дейността на звената за вътрешен одит на търговските дружества в системата на здравеопазването.

Проктът на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ybs3

Гост 21.02.2019 14:46:05

Жени Николаева Бумбарова-Начева Научна степен: ОНС "доктор" Специалност: Икономика и управление (по отрасли) Тема на дисертационния труд: Финансиране на земеделските стопанства в условията на общата селскостопанска политика на ЕС" Честито на земеделците от здравеопазването!!!

хаххахахах 21.02.2019 20:39:19

Явно още мисли със земеделски термини.

Гост 21.02.2019 11:53:18

Отговорът е очевиден: Управляващите! Те вече 10 години са на власт и нищо по въпроса.

Гост 21.02.2019 11:22:35

Цената на една чип карта с принтирана цветна снимка на притежателя е под 1 евро. При седем милиона население - 7 милиона евро. Остава на всяка регистратура в болница, ДКЦ и МЦ да се поставят по 5 четеци (единична цена под 20 лв). Да приемем условно, че в България има 5000 болници, ДКЦ-та и МЦ - по два четеца на всеки - общо 500 000 лв. Да сложим обучение на персонала, инвестиция в компютърни връзки с НОИ, НЗОК и т.н. и т.н., цената на електронното здравеопазване в България няма да надхвърли 10 милиона с всички екстри (за сравнение това е цената на 1 км магистрала Хемус). Десет милиона ще спрат фиктивните хоспитализации, фалшивите болнични и ТЕЛК-ове, предписване на скъпоструващи лекарства и др. за стотици милиони. А сега си отговорете, кой има интерес да не се въведе електронно здравеопазване?

Гост 21.02.2019 10:58:14

Пълна бъркотия!


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Кондева: Само с решение на съда може да се сменя полът у нас
24.04.2024 16:36:32

Министър Кондева: Само с решение на съда може да се сменя полът у нас

При съдебно решение може да се обсъжда провеждането на хормонална терапия при лица, желаещи да см ...

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...