Сряда, 25 Ноември 2020
29
окт
6
 

МЗ предлага бордовете на директорите на болниците да се избират по досегашния ред

Четвъртък, 29 Октомври 2020 | 18:12:46
6

Бордовете на директорите на лечебните заведения да се избират по досегашния ред, независимо от изискванията на Закона за публичните предприятия (ЗПП), предлагат от МЗ. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Постановление на М

Бордовете на директорите на лечебните заведения да се избират по досегашния ред, независимо от изискванията на Закона за публичните предприятия (ЗПП), предлагат от МЗ. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерски съвет за допълнение на Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия.

Припомняме, че в гласуваните промени в Закона за лечебните заведения, които го синхронизираха със ЗПП, беше прието членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници, тъй като само те отговарят на критериите за „големи предприятия“. За всички останали в сила ще е старият ред, според който членовете на бордовете ще бъдат назначавани. Това са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска, УМБАЛ „Св. Екатерина“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Проф. Георги Странски“ - Плевен, УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ - Стара Загора, УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна, УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, СБР. Другото голямо предприятие, за което ще важат тези правила, е „Бул Био“.

От Министерството на здравеопазването обаче предлагат това разделяне да отпадне.

„При така установената правна рамка на реда за провеждане на конкурсите за избор на членове на органите за управление и контрол на публичните предприятия се създават условия за неравнопоставено третиране на държавните лечебни заведения. С предложеното изменение на Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия се цели унифицирането на реда за избор на управителните органи в държавните лечебни заведения, независимо от категоризирането им като „големи“ предприятия“, пишат в мотивите към предложението от Министерството.

Според МЗ по този начин ще се осигури формирането на професионални и независими органи на управление и контрол на държавни лечебни заведения при условията на равнопоставеност и еквивалентност в третирането и отношенията между министъра на здравеопазването, в качеството му на упражняващ правата на държавата, и държавните лечебни заведения – публични предприятия. Създаването на гаранции за професионално управление на лечебните заведения, базирано на общи принципи на конкурсно начало, съответствало на приоритетите и целите в приетите от правителството за прозрачно управление.

От Министерството допълват още, че държавните лечебни заведения са търговски дружества, но функциите, които осъществяват, са социално ориентирани, като основната им дейност е предоставяне на медицински услуги на населението, а не реализиране на най-изгоден за дружеството търговски резултат.

 „С оглед на особения статут на държавните лечебни заведения, категоризирането им по Закона за счетоводството за целите на провеждането на конкурси за избор на органите им за управление и контрол е нецелесъобразно, което е и причина за разработването на настоящия проект“, казват от МЗ.

Проекта може да видите тука мотивите - тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
J%Ck

ПОЗИЦИЯ 30.10.2020 13:57:29

Бордовете на директорите са напълно измислена, ненужна и паразитна структура, където назначенията са изключително политически, а лапачката е голяма и незаслужена!!! Заплатите на членовете са десетки хиляди левове, до като на редовите лекари до леглото на болния, обругавани, бити и оплювани, на всичките им учене, рискове и отговорности, се подхвърлят жалките 700-800 лв.! Кога ще се сложи край на раздутите, нахални и алчни администрации в лечебните заведения? Крайно време е малкото останали, жестоко експлоатирани от мутрокомунистите редови лекари, да хвърлят слушалките и през терминал 2 към по добър и достоен живот!

Директор 30.10.2020 08:33:00

Пак ще се лапа!

Гост 29.10.2020 22:01:41

Джендъра, при бай ви Тошо имаше ли бордове? Всеки член на такъв борд лишава съответната болница от между 3 до 7 медицински сестри. Толкова струват тези политически мизерници!

Гост 30.10.2020 09:22:42

Aми що вие комунягите го махнахте бай ви Тошо,бре.Като беше толкова хубаво. И сложихте гавазина му да ни управлява.И тогава бяхте пак недоволни от лекарите.

zzz 29.10.2020 20:10:49

много разумно и навременно ....отчисленията остават същите...?

Гост 29.10.2020 19:51:52

Браво! Кльопачката остава!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката
25.11.2020 12:47:40

Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката

"Във времена, в които едни вярват, а други не, в които едни слагат маски, а други не, когато няко ...

COVID погуби още двама български лекари
25.11.2020 12:24:43

COVID погуби още двама български лекари

Почина д-р Ботьо Ботев, управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла, съобщи регионалният сайт briag.b ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...