Сряда, 28 Октомври 2020
12
дек
3
 

МЗ предлага изменения в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията

Сряда, 12 Декември 2018 | 16:49:12
3

Задължението на общопрактикуващия лекар при лице с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания да извърши консултация със специалист по кардиология при много висок риск, определен по SCORE системата, отпада. То се заменя с възможност лека

Задължението на общопрактикуващия лекар при лице с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания да извърши консултация със специалист по кардиология при много висок риск, определен по SCORE системата, отпада. То се заменя с възможност лекарят да извърши такава консултация по преценка.

Това гласи една от промените в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, публикувани на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

„Оценката по SCORE системата определя 10-годишния риск за фатална исхемична болест на сърцето според пола, възрастта, систолното налягане, общия холестерол и тютюнопушенето. Оценката се прави на здрави хора, като върху изброените рискове може да се повлияе с комплекс от дейности от компетентността на ОПЛ, включени в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Поради това не е наложително извършването на задължителна консултация със специалист кардиолог. Такава е включена в алгоритъма за диспансерно наблюдение при пациенти с определени заболявания, като например артериална хипертония“, посочват от МЗ в мотивите към изменението.

В наредбата се предлага и друга промяна, с която назначаването по време на профилактичния преглед – или по друг повод – на мамография при установени отклонения съгласно писмено тълкуване на получените резултати от лекар специалист по образна диагностика с данни за риск от злокачествено новообразувание на млечната жлеза, се заличава като самостоятелно основание за включване на пациентката в групата на лицата с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на млечната жлеза.

„В настоящата редакция разпоредбата не води до здравен резултат. Същата навежда към необходимостта от последваща активна диагностика до изясняване на проблема при пациентката, което е безусловно и се извършва без да е необходимо и независимо от включването на тези случаи като рискови фактори“, отбелязват от ведомството.

Според тях с предлаганите промени се постига по-голяма нормативна яснота и оптимизация по отношение на включените в наредбата ангажименти на общопрактикуващите лекари към пациентите, регистрирани в лечебното заведение за първична медицинска помощ, като се избягва дублиране на дейности в рамките на първичната и специализираната медицинска помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
npjD

ПАЦИЕНТ 12.12.2018 22:48:52

Кажете си го направо! Прегледите при кардиолог, мамолог и другите специалисти стават платени! Ще трябва да приготвяме по 40-50 лв. за платения преглед при специалист, защото не можем да се доверяваме за всичко на ниско квалифицираните GP-"всичко лози"! След продължаващите все по-глупави реформи на здравната система тя все повече се превръща в "СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА" И ТЛАСКА КЪМ ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ С ТЕХНИТЕ ТОЯГИ! Ако нещо друго не свали ББ от власт здравните реформатори са на път да го сторят!

Гост 13.12.2018 14:02:43

Жълтите жилетки ,чичка, не са все пак червените каскети към които принадлежиш. Когато плащаш осигуровки както германците ,тогава ще имаш платено ОТ ОСИГУРОВКИ здравно обслужване. Сега ше имаш платено КЕПШ здравно обслужване, толкова е логично ,че само вас пролетарските мародери ви потриса трудността да го разберете. И НЗОК няма договори с мамолози, така ,че и сега такива консултации са платени. А реформа не значи по-безплатно, щото няма накъде да е по-неплащано от вас здравеопазване . И е нелепо галфон с основно (явно) образование да коментира други какво образование имали. Обикновено висшисти не коментират образованието на други висшисти,защото знаят ,че с труд се стига до диплома. Затова си явно някъде от утайката без съществено образование естествено с дребнава пролетарска злоба

999 13.12.2018 08:01:41

Правилен извод. Ненужните прегледи при всякакъв лекари остават платени. Изключение са ненужните прегледи при ОПЛ. Това, което всъщност те убива, е собствената ти глупост. Като сложиш жълта жилетка, ще я направиш по-видима, но не по-малка.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък
27.10.2020 20:14:14

Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък

От 29 октомври, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес заповед здравният министър въвежд ...

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ
27.10.2020 17:47:27 Надежда Ненова

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ

В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ. Това каза вицепремиерът Томислав Донч ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...