!
Събота, 20 Април 2024
12
дек
3
 

МЗ предлага изменения в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията

Сряда, 12 Декември 2018 | 16:49:12
3

Задължението на общопрактикуващия лекар при лице с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания да извърши консултация със специалист по кардиология при много висок риск, определен по SCORE системата, отпада. То се заменя с възможност лека

Задължението на общопрактикуващия лекар при лице с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания да извърши консултация със специалист по кардиология при много висок риск, определен по SCORE системата, отпада. То се заменя с възможност лекарят да извърши такава консултация по преценка.

Това гласи една от промените в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, публикувани на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

„Оценката по SCORE системата определя 10-годишния риск за фатална исхемична болест на сърцето според пола, възрастта, систолното налягане, общия холестерол и тютюнопушенето. Оценката се прави на здрави хора, като върху изброените рискове може да се повлияе с комплекс от дейности от компетентността на ОПЛ, включени в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Поради това не е наложително извършването на задължителна консултация със специалист кардиолог. Такава е включена в алгоритъма за диспансерно наблюдение при пациенти с определени заболявания, като например артериална хипертония“, посочват от МЗ в мотивите към изменението.

В наредбата се предлага и друга промяна, с която назначаването по време на профилактичния преглед – или по друг повод – на мамография при установени отклонения съгласно писмено тълкуване на получените резултати от лекар специалист по образна диагностика с данни за риск от злокачествено новообразувание на млечната жлеза, се заличава като самостоятелно основание за включване на пациентката в групата на лицата с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на млечната жлеза.

„В настоящата редакция разпоредбата не води до здравен резултат. Същата навежда към необходимостта от последваща активна диагностика до изясняване на проблема при пациентката, което е безусловно и се извършва без да е необходимо и независимо от включването на тези случаи като рискови фактори“, отбелязват от ведомството.

Според тях с предлаганите промени се постига по-голяма нормативна яснота и оптимизация по отношение на включените в наредбата ангажименти на общопрактикуващите лекари към пациентите, регистрирани в лечебното заведение за първична медицинска помощ, като се избягва дублиране на дейности в рамките на първичната и специализираната медицинска помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JN9h

ПАЦИЕНТ 12.12.2018 22:48:52

Кажете си го направо! Прегледите при кардиолог, мамолог и другите специалисти стават платени! Ще трябва да приготвяме по 40-50 лв. за платения преглед при специалист, защото не можем да се доверяваме за всичко на ниско квалифицираните GP-"всичко лози"! След продължаващите все по-глупави реформи на здравната система тя все повече се превръща в "СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА" И ТЛАСКА КЪМ ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ С ТЕХНИТЕ ТОЯГИ! Ако нещо друго не свали ББ от власт здравните реформатори са на път да го сторят!

Гост 13.12.2018 14:02:43

Жълтите жилетки ,чичка, не са все пак червените каскети към които принадлежиш. Когато плащаш осигуровки както германците ,тогава ще имаш платено ОТ ОСИГУРОВКИ здравно обслужване. Сега ше имаш платено КЕПШ здравно обслужване, толкова е логично ,че само вас пролетарските мародери ви потриса трудността да го разберете. И НЗОК няма договори с мамолози, така ,че и сега такива консултации са платени. А реформа не значи по-безплатно, щото няма накъде да е по-неплащано от вас здравеопазване . И е нелепо галфон с основно (явно) образование да коментира други какво образование имали. Обикновено висшисти не коментират образованието на други висшисти,защото знаят ,че с труд се стига до диплома. Затова си явно някъде от утайката без съществено образование естествено с дребнава пролетарска злоба

999 13.12.2018 08:01:41

Правилен извод. Ненужните прегледи при всякакъв лекари остават платени. Изключение са ненужните прегледи при ОПЛ. Това, което всъщност те убива, е собствената ти глупост. Като сложиш жълта жилетка, ще я направиш по-видима, но не по-малка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...