Сряда, 12 Май 2021
21
авг
 

С промени в правилника

МЗ предлага решение на проблема с медицинските изделия във фонда за лечение на деца

Родителите ще трябва да са с изрядни здравни права и медицинска застраховка

Понеделник, 21 Август 2017 | 11:20:47


Промени в правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), подготвя Министерство на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство. Промените са свързани основно с медиц

Промени в правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), подготвя Министерство на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство.

Промените са свързани основно с медицинските изделия, нужни в хода на лечението на децата. Припомняме, преди месеци стана ясно, че фондът не може да заплаща изделията, ако операциите на децата се извършват в частни болници, поради липса на законово задължение в тях да се провеждат обществени поръчки. Според действащия в момента правилник  ЦФЛД е задължен да плаща медицински изделия, само ако за тях е проведена обществена поръчка в съответното лечебно заведение. Това изискване е определено като проблем, става ясно от мотивите към предлаганите промени от МЗ. С тях се залага и изменение на тази част от правилника.

„С оглед осигуряване на възможност ЦФЛД да подпомага с медицински изделия всички деца, независимо от избраното лечебно заведение, както и с оглед гарантиране на ефективно разходване на публични средства за медицинските изделия, заплащани от Фонда, с проекта се залага медицински изделия да бъдат осигурявани за нуждите на ЦФЛД чрез провеждане на обществена поръчка, обявена от Фонда в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП. Договорените медицински изделия следва да бъдат предоставяни на лечебните заведения, в които ще се осъществи лечението на детето, за което от ЦФЛД е издадена заповед за одобрение за подпомагане“, е разписано в мотивите. Допълнително е дадена възможност и лечебните заведения да осигуряват медицински изделия, в случай, че има проведена обществена поръчка и договорената цена е по-ниска от договорената от фонда. С предложените промени се цели да се гарантира възможност ЦФЛД да подпомага закупуването на медицински изделия за всички деца, които след подадено заявление са получили одобрение, посочват от МЗ.

С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница. На настоящия етап изискванията към тях са приравнени на тези към останалите медицински изделия, влагани при оперативни интервенции, но на практика те са със специфики, които правят утвърдените изисквания неприложими в много от случаите, отбелязват от ресорното ведомство. Ето защо с проекта се залагат специфични за тази група изделия за индивидуална употреба изисквания към документацията, въз основа на която да може да се прецени целесъобразността и законосъобразността на исканото подпомагане. С проекта се залага и този вид медицински изделия да бъде включен в провежданата от фонда процедура на договаряне по реда на ЗОП.

Част от промените засягат и дейността на Обществения съвет към фонда. Той ще трябва да определени конкретно лице от състава си, което да уведомява регулярно или при нужда обществеността за работата на съвета при спазване на забраната за разгласяване на лични данни съгласно Закона за личните данни. Заложена е и възможност по искане на министъра на здравеопазването член на Обществения съвет да може да бъде освобождаван предсрочно при нерегламентирано предоставяне на информация, както и при системно неподписване на протоколите от заседанията на ОС.

В докладите си по случаите външните експерти ще трябва да посочат дали детето има нужда от лекар-придружител по време на лечението си в чужбина. Припомняме, изпращането на медици заедно с децата зад граница това бе едно от обвиненията към бившия ръководител на фонда Павел Александров.

С проекта се залага и изискване от заявителя да бъде декларирано неговото съгласие, че средствата по дарителската сметка, събрани за подпомагане лечението на детето, ще бъдат използвани за финансиране на съответните дейности, включени в подаденото заявление.

С друга предлагана промяна се разписва ангажимент детето и неговият придружител да имат валидни документи за пътуване в чужбина, както и придружителят да е със здравноосигурителни права или да има осигурена валидна медицинска застраховка за времето на пребиваване в чужбина. С това се цели осигуряване на своевременното и безпроблемно пътуване на детето и неговия придружител в чужбина след получаване на одобрение за подпомагането. Припомняме, липсата на здравни права на баба му бе посочена като един от проблемите, свързани с изпращането в чужбина на малкия Байрям.

Занапред родителите на децата ще трябва да подписват и проект на договор с фонда, става още ясно от измененията в правилника на фонда.

Очакваните резултати от предлаганите промени са да се подобрят условията за работа на Център „Фонд за лечение на деца“, с което да се осигури своевременно и качествено лечение на децата в страната и чужбина, посочват в заключение от МЗ. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MvnB


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Трима зам.-министри влизат в екипа на д-р Кацаров
11.05.2021 19:02:03

Трима зам.-министри влизат в екипа на д-р Кацаров

Трима зам.-министри ще има в екипа на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, ...

С близо 9 млн. лв. са намалели дълговете на държавните и общински болници през 2020 г.
11.05.2021 17:10:24 Надежда Ненова

С близо 9 млн. лв. са намалели дълговете на държавните и общински болници през 2020 г.

Към 31 декември 2020 г. общият размер на задълженията на болниците с над 50% държавно участие в к ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...