!
Четвъртък, 25 Април 2024
14
авг
 

МЗ публикува проекта на Националната програма за донорството

Сряда, 14 Август 2019 | 14:49:07 Надежда Ненова


МЗ публикува за обществено обсъждане Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.), чиято цел е да се реши проблема с малкия брой на трансплантациите у нас. В програмат

МЗ публикува за обществено обсъждане Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.), чиято цел е да се реши проблема с малкия брой на трансплантациите у нас.

В програмата още тази година е предвидено сформиране на Национален координационен съвет (НКС) с основна задача осъществяване ръководството на националната програма, утвърждаване на правила за работата му и определяне на национален координатор и секретариат.     

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще определят шестима регионални координатори по донорство, вкл. и в сферата на клетъчната трансплантация, чиято основна задача е проследяване на донорските ситуации в конкретния регион и ежемесечно отчитане причините, поради които не се подават потенциални донори от лечебните заведения в региона.

30 областни координатори по донорство, от които поне трима за София-град, пък ще бъдат отговорни за лечебните заведения от съответната област. Основна задача им задача ще е проследяване осигуряването на донорските ситуации в областта. Те също ще бъдат определени от МЗ и ИАМН.

В договорите за управление на изпълнителните директори на лечебните заведения, извършващи дейности по донорство, ще бъде вписана и тяхната изрична отговорност за организиране на процеса по откриване, поддържане и предоставяне на потенциални донори с установена мозъчна смърт, както и за контрола върху дейността.       

Основната цел на програмата е осъществяване на системна национална политика за повишаване на броя на органните донори; повишаване на броя на органните трансплантации;  повишаване преживяемостта на реципиентите след трансплантация като се достигне европейското ниво от 70% петгодишна преживяемост след извършена трансплантация; повишаване на броя на донорите на стволови клетки; повишаване на броя на тъканните и клетъчните трансплантации; продкрепа за живото донорство – родствено, кръстосано; събиране, анализ и регистрация на реални данни; оповестяване на статистически данни и измерване на индикатори за качество, както и за продължителност на живот.

С програмата се създава и възможност за ползване на информацията за хоспитализирани пациенти на НЗОК за нуждите по наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация. Ще бъде изградена връзка между системата за отчитане на болниците към съответните здравни каси и софтуерната система на ИАМН, НЗОК и МЗ.

Ръководството на програмата ще се осъществява от Национален координационен съвет (НКС), създаден със заповед на министъра на здравеопазването, в която се определят и правила за неговата дейност. В състава на НКС ще бъдат включени представители на МЗ, ИАМН, БЛС, ЛЗ и лекари със специалности, имащи отношение към приоритетните дейности на програмата. Националният координационен съвет се състои от председател, членове, национален координатор, регионални координатори и секретариат. Изпълнители на програмата са Министерство на здравеопазването; Изпълнителна агенция „Медицински надзор“; лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ; лекари, медицински сестри, социални работници, психолози и общини.

Проектите на настоящата програма и работния план към нея са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, като в срок до 30 август 2019 г. се очакват становища, мнения и коментари от всички заинтересовани страни. След като те бъдат отразени се предвижда Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.) и съпътстващите я документи да преминат процедура по междуведомствено съгласуване преди внасянето ѝ за разглеждане в Министерския съвет.

Проекта на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.) може да видите тук.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r5Ac


Всичко за коронавируса
Още новини
Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...

НЗОК одобри нови терапии
25.04.2024 17:11:59

НЗОК одобри нови терапии

Нови терапии в извънболнична помощ за редица болести е одобрил Надзорният съвет на НЗОК, става яс ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...