Неделя, 27 Ноември 2022
08
юли
1
 

МЗ разясни какво ще се затваря и какво не при нова вълна

Четвъртък, 08 Юли 2021 | 16:14:41 Полина Тодорова
1

Министерството на здравеопазването публикува Плана в отговор на нова вълна от епидемия на COVID. В него се залагат различни нива на мерки спрямо разпространението на вируса. Както по-рано стана ясно, те са в различни цветове – зелен, оран

Министерството на здравеопазването публикува Плана в отговор на нова вълна от епидемия на COVID. В него се залагат различни нива на мерки спрямо разпространението на вируса.

Както по-рано стана ясно, те са в различни цветове – зелен, оранжев, червен и тъмночервен, и са определени въз основа на броя заболели на база 100 000 души население, както и на заетите от пациенти с COVID болнични легла. Разликите с мерките, на които бяхме свидетели през предходните две вълни на епидемията, касаят най-вече факта, че според този план дори и при пик на епидемията не се предвижда сериозно ограничаване в пътуванията и затваряне на паркове.

За хората над 65 годишна възраст и тези с повишен риск за здравето и при зелена зона се препоръчва да ограничат контактите си извън дома, освен ако не са със завършена имунизация. При достигане на по-високи нива на епидемията от МЗ посочват, че ще бъдат предоставяни допълнителни насоки според наличието на нови научните данни.

Друга основна разлика с мерките при предишните вълни е, че детските градини също ще останат отворени и при най-тежко развитие на епидемията, но с условие, че 100% от персонала притежава сертификат за ваксинация или преболедуване, като там ще се приемат само деца, чийто семейства също притежават такива сертификати. Училищата и ВУЗ-овете ще работят присъствено до достигане на червена зона, когато ще работят по график, изработен от МОН. Тогава университетите няма да могат да провеждат лекции и упражнения в присъствена среда, като изключение ще има за присъствени упражнения на медицинските специалности и други по решение на съответното ръководство.

В най-безопасната зона в условия на епидемия – тоест зелената, при която болните са под 100 на 100 000 души, „в случаите когато не са въведени мерки“, се разрешава събиране на до 100 души на закрито и до 200 на открито. Конгреси и друг тип събития се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници. Препоръчва се и работа от вкъщи, ако е възможно на до 50% от персонала, а присъствие на работа – при нужда или по график съобразно естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки.

Посещенията в спортни зали и фитнеси ще се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Същото условие остава и за кафенетата, ресторантите, нощните заведения, игралните зали и други. Къщите за гости и хотелите ще останат отворени при спазване на основните противоепидемични мерки.

Според плана на МЗ при навлизане в оранжевата зона, тоест при заболели от 100 до 200 на 100 000 души, могат да се събират до 50 души на закрито и до 100 души на открито в зависимост от препоръките за областта. Конгреси и семинари ще може да се провеждат, но при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, дистанция и носене на маски. Повечето места ще работят с капацитет до 30% за посетители.

В червената зона не се провеждат събития на закрито. Музеите ще са затворени, с изключения на онези, "които могат да се мотивират и контролират". Спортните зали ще са отворени само за индивидуално ползване. 

При достигане на тъмночервената зона на разпространение на COVID ограничения в придвижването в рамките на страната ще касаят неналожителните пътувания, особено за лица от рисковите групи (над 65 г. възраст и такива с хронични заболявания), които не са ваксинирани и не са преболедували. Препоръката няма да се отнася за наложителни пътувания, например работа, обучение, медицинско обслужване и други съществени причини. Парковете и детските площадки ще останат отворени, но при специален режим на посещение.

При най-високата степен на заболеваемост работа на място ще се позволява само за „ключови работници в ключовите сфери, чиято работа не позволява да се работи от вкъщи“. Работещи ще останат и само ключови бизнеси – аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други бизнеси ще са затворени.

Ето и целия план, изготвен от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TfMH

Гост 08.07.2021 22:11:52

Пълен ташак


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...