!
Вторник, 05 Декември 2023
08
юли
1
 

МЗ разясни какво ще се затваря и какво не при нова вълна

Четвъртък, 08 Юли 2021 | 16:14:41 Полина Тодорова
1

Министерството на здравеопазването публикува Плана в отговор на нова вълна от епидемия на COVID. В него се залагат различни нива на мерки спрямо разпространението на вируса. Както по-рано стана ясно, те са в различни цветове – зелен, оран

Министерството на здравеопазването публикува Плана в отговор на нова вълна от епидемия на COVID. В него се залагат различни нива на мерки спрямо разпространението на вируса.

Както по-рано стана ясно, те са в различни цветове – зелен, оранжев, червен и тъмночервен, и са определени въз основа на броя заболели на база 100 000 души население, както и на заетите от пациенти с COVID болнични легла. Разликите с мерките, на които бяхме свидетели през предходните две вълни на епидемията, касаят най-вече факта, че според този план дори и при пик на епидемията не се предвижда сериозно ограничаване в пътуванията и затваряне на паркове.

За хората над 65 годишна възраст и тези с повишен риск за здравето и при зелена зона се препоръчва да ограничат контактите си извън дома, освен ако не са със завършена имунизация. При достигане на по-високи нива на епидемията от МЗ посочват, че ще бъдат предоставяни допълнителни насоки според наличието на нови научните данни.

Друга основна разлика с мерките при предишните вълни е, че детските градини също ще останат отворени и при най-тежко развитие на епидемията, но с условие, че 100% от персонала притежава сертификат за ваксинация или преболедуване, като там ще се приемат само деца, чийто семейства също притежават такива сертификати. Училищата и ВУЗ-овете ще работят присъствено до достигане на червена зона, когато ще работят по график, изработен от МОН. Тогава университетите няма да могат да провеждат лекции и упражнения в присъствена среда, като изключение ще има за присъствени упражнения на медицинските специалности и други по решение на съответното ръководство.

В най-безопасната зона в условия на епидемия – тоест зелената, при която болните са под 100 на 100 000 души, „в случаите когато не са въведени мерки“, се разрешава събиране на до 100 души на закрито и до 200 на открито. Конгреси и друг тип събития се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници. Препоръчва се и работа от вкъщи, ако е възможно на до 50% от персонала, а присъствие на работа – при нужда или по график съобразно естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки.

Посещенията в спортни зали и фитнеси ще се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Същото условие остава и за кафенетата, ресторантите, нощните заведения, игралните зали и други. Къщите за гости и хотелите ще останат отворени при спазване на основните противоепидемични мерки.

Според плана на МЗ при навлизане в оранжевата зона, тоест при заболели от 100 до 200 на 100 000 души, могат да се събират до 50 души на закрито и до 100 души на открито в зависимост от препоръките за областта. Конгреси и семинари ще може да се провеждат, но при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, дистанция и носене на маски. Повечето места ще работят с капацитет до 30% за посетители.

В червената зона не се провеждат събития на закрито. Музеите ще са затворени, с изключения на онези, "които могат да се мотивират и контролират". Спортните зали ще са отворени само за индивидуално ползване. 

При достигане на тъмночервената зона на разпространение на COVID ограничения в придвижването в рамките на страната ще касаят неналожителните пътувания, особено за лица от рисковите групи (над 65 г. възраст и такива с хронични заболявания), които не са ваксинирани и не са преболедували. Препоръката няма да се отнася за наложителни пътувания, например работа, обучение, медицинско обслужване и други съществени причини. Парковете и детските площадки ще останат отворени, но при специален режим на посещение.

При най-високата степен на заболеваемост работа на място ще се позволява само за „ключови работници в ключовите сфери, чиято работа не позволява да се работи от вкъщи“. Работещи ще останат и само ключови бизнеси – аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други бизнеси ще са затворени.

Ето и целия план, изготвен от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
h%dv

Гост 08.07.2021 22:11:52

Пълен ташак


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...