!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
22
март
2
 

МЗ регламентира дейностите, за които ще субсидира лечебните заведения

Петък, 22 Март 2019 | 17:01:11
2

МЗ регламентира дейностите, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които ще дава субсидии на лечебните заведения. Това става ясно от проекта за Наредба, публикуван на сайта на министерството. С наредбата се разширява и обхвата на лечеб

МЗ регламентира дейностите, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които ще дава субсидии на лечебните заведения. Това става ясно от проекта за Наредба, публикуван на сайта на министерството. С наредбата се разширява и обхвата на лечебните заведения, които ще получават субсидия.

В преобразуваните държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ и лечебните заведения за болнична помощ с държавно и/или общинско участие в капитала МЗ ще плаща за пациенти с инфекциозни заболявания, включително за предотвратяване на епидемиологичен риск; пациенти с неспецифични белодробни заболявания; медицински дейности и специализирани грижи, предоставяни на определени лица по проекти и програми; поддържане на медицински регистри; дейности, определени от министъра на здравеопазването.

В държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ и държавни и общински центрове за психично здраве МЗ ще субсидира стационарната психиатрична помощ; лечението със субституиращи и поддържащи програми с метадон и дневни психорехабилитационни програми; медицинската експертиза, осъществявана от териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК).

Извън тези случаи Министерството ще плаща за оказване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните им отделения, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение; държавни и общински лечебни заведени за болнична помощ за оказване на консултативна медицинска помощ на спешни пациенти по искане на дежурните екипи в центровете за спешна медицинска помощ.

Сред

новите лечебни заведения, които ще получават субсидия

от МЗ за определени дейности са лечебните заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони, като сумата с която ще бъдат субсидира е в рамките на средствата, предвидени в бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година. Тези субсидии ще се отпускат по предложение на Националното сдружение на общините в България.

„През 2018 г. по реда на методиката за субсидиране на лечебни заведения са сключени договори с 64 лечебни заведения. Очакванията на Министерството на здравеопазването са този брой на лечебни заведения да нарасне предвид допуснатата от проекта възможност за определяне от Националното сдружение на общините и на допълнителен списък от болници, които извършват дейност на адреси в райони, чиято труднодостъпност и/или отдалеченост е временно обусловена, като техният брой не може да надвишава 10 на сто от общия брой на лечебните заведения в основния списък. Очакванията на министерството се основават и на факта, че за дейностите на тези болници за 2019 г. е предвиден допълнителен финансов ресурс“, пише в мотивите към наредбата.

С проекта се предвижда субсидирането да се извършва индивидуално по отношение на всяко лечебно заведение в съответствие със сключен между него и министъра на здравеопазването едногодишен договор за субсидиране и на база извършена и отчетена дейност. Дейностите ще се субсидират или чрез общ финансов ресурс, или чрез финансиране на брой дейности и средна цена на една дейност, посочена в проекта. Нов регламент в проекта е въвежданото на подаване в МЗ заявление от ръководителя на всяко лечебно заведение, което желае сключване на договор за субсидиране за конкретни дейности. В договорите за субсидиране се предвижда уговарянето и на период на изравняване и отчитане до 31 януари на годината, следваща годината на действие на договора.

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще извършват

проверки на място в лечебните заведения най-малко веднъж на тримесечие

за изпълнението на субсидираните дейности. Проверките се извършват на принципа на случайна извадка на поне 5 на сто от отчетените дейности за тримесечието за всяко лечебно заведение. При установяване на несъответствия при проверките, РЗИ изготвя доклад и го изпраща в МЗ в срок до 30-то число на месеца, следващ отчетното тримесечие. Министърът на здравеопазването може да прекрати договор за субсидиране по наредбата в частта за съответната дейност, за която се установи извършването от лечебното заведение на повече от едно нарушение по изпълнението на договора. Договорите за финансиране през 2019 г. се сключват със срок на действие от датата на сключването им, до 31 декември т.г.

Проектодокументът предвижда за стационарно лечение на туберкулозно болен заплащане на леглоден от 53 лв.

За лечение на инфектирани с ХИВ и СПИН - 70 лв. на леглоден,

когато е установена и коинфекция с вирусен хепатит С, хепатит В и/или Д – 100 лв.

За лечение на психичноболни в специализирани центрове се предвижда следното заплащане: a) за леглоден в структура с III ниво на компетентност – 40 лв., II ниво на компетентност – 36 лв.,  I ниво на компетентност  - 30 лв. Когато център за психични заболявания няма придобито ниво на компетентност, той получава заплащане в размер на 75 на сто от стойностите за I ниво на компетентност, до придобиване на ниво, но не повече от 6 месеца. Проектонаредбата включва критерии за определяне на общ финансов ресурс на лечебните заведения за болнична помощ, които оказват спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните отделения и нехоспитализирани в същото лечебно заведение. В документа се определя среден месечен разход за 1 лекар в лекарски екип - 1 500 лв. и среден месечен разход за 1 специалист по здравни грижи в екип от специалисти по здравни грижи - 900 лв. В зависимост от броя пациенти със спешно състояние, които не са били хоспитализирани, отчетени през предходната година, се прилагат различни коефициенти за допълнително заплащане на екипите.

Пълният текст на наредбата може да намерите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k$T2

Гост 22.03.2019 20:20:06

Като гледам какво се случва, до края на годината вероятно и тези дейности ще бъдат прехвърлени към НЗОК, а МЗ ще удвои администрацията, предвид по-доброто администриране на трансферите към Касата.

Психиатър 22.03.2019 17:39:36

За спешен портал по 30 лева на преминал здрав (нехоспитализиран)+ресурс за гарантирана заплата за екипа от 1500 за лекар и 900 за сестра. За леглоден психиатрична грижа на луд - 30 лева, ама без заплата за екипа. Пускайте лудите през спешните портали, ежедневно, без хоспитализация, че да излезе сметката.


Всичко за коронавируса
Още новини
Ангелов: Ще предложим законодателни промени за защита на обществения интерес при лекарствата
29.02.2024 17:55:32

Ангелов: Ще предложим законодателни промени за защита на обществения интерес при лекарствата

Ще предложим законодателни промени, с които да защитим обществения интерес, да ограничим всички о ...

Кръвният център в Бургас започва работа след година и половина
29.02.2024 17:23:42

Кръвният център в Бургас започва работа след година и половина

Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) в Бургас, чакан и искан с години в областта, ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...