!
Сряда, 29 Ноември 2023
22
февр
 

МЗ регламентира клиничните изпитвания по критериите на ЕС

Вторник, 22 Февруари 2022 | 16:49:38


Със създаването на Наредба за условията и реда за подаване на данни и информация в Портала на Европейския съюз (ЕС) и за достъпа до Базата данни на ЕС, Министерството на здравеопазването регламентира клиничните изпитвания по критериите на ЕС. С Наредба

Със създаването на Наредба за условията и реда за подаване на данни и информация в Портала на Европейския съюз (ЕС) и за достъпа до Базата данни на ЕС, Министерството на здравеопазването регламентира клиничните изпитвания по критериите на ЕС. С Наредбата се изпълнява и изискване по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

С Наредбата се определят условията и редът за подаване на данни и информация от ИАЛ и от Етичната комисия за клинични изпитвания в Портала на ЕС; достъпът на ИАЛ и Етичната комисия за клинични изпитвания до базата данни на ЕС; условията и редът за представяне на становищата за взаимодействие между ИАЛ и Етичната комисия за клинични изпитвания; документите и данните от Приложение I и Приложение II от Регламента на ЕС, които се оценяват от ИАЛ и от Етичната комисия за клинични изпитвания, както и езикът, на който се представят.

ИАЛ ще изпълнява функциите на национален администратор за България на Портала на ЕС. От Изпълнителната агенция по лекарствата и от Етичната комисия за клинични изпитвания, в качеството си на компетентни органи по разрешаване на клинични изпитвания в България, следва да осъществяват всички дейности и оценки, свързани с клинични изпитвания, в базата данни на ЕС чрез Портала на ЕС. За тази цел всеки компетентен орган следва да има отделен достъп до базата данни на ЕС и да определи по един локален администратор в съответствие с ръководствата и указанията на Европейската комисия и Европейската агенция по лекарствата. 

За издаване на разрешение за провеждане на клинично изпитване и за издаване на разрешение за съществена промяна в разрешено клинично изпитване възложителят подава  заявление и досие, съгласно Регламента чрез Портала на ЕС. При подадено заявление за разрешаване на клинично изпитване или съществена промяна по него, ИАЛ извършва оценка  на всички документи.

Оценката по част I от доклада за оценка се извършва от регулаторните органи на държавите- членки в координирана международна процедура, в която вземат участие всички държави, в  които ще се провежда клиничното изпитване. Оценката включва етап на първоначална оценка  от докладваща държава-членка и последващ етап на координиран преглед, в който участват всички засегнати държави-членки. На оценяване подлежат основните документи от досието на  клиничното изпитване, които са неспецифични за засегнатите държави-членки и включват протокола на клиничното изпитване, брошурата на изследователя, досието на изпитвания лекарствен продукт и досие на допълнителни лекарствени продукти. Предвидено е тази дейност да бъде извършвана от ИАЛ.

При даването на заключение по част I от доклада за оценка, като в случаите, когато България е  докладваща държава-членка по клинично изпитване, ИАЛ следва да изготви цялостен проект и  окончателния вариант доклада на английски език, който да изпрати до всички засегнати държави -членки по изпитването през Портала на ЕС.

Етичната комисия за клинични изпитвания извършва оценка на етичните аспекти на  клиничното изпитване и на съществената промяна на клиничното изпитване при условията и  по реда на Регламента и изготвя мотивирано становище, което представя на ИАЛ. Етичните аспекти на клиничното изпитване подлежат на оценка от всяка засегната държава-членка, в  която ще се провежда то. Част II от доклада за оценка обхваща информираното съгласие за  пациента и информацията, която се предоставя на участниците, мерките по набирането на участници, пригодност на изследователите и центровете за провеждането на изпитването на  територията на всяка засегната държава-членка. Както и досега, достъпът и оценката на етичната комисия изключват фармацевтичните данни  по качеството на веществото, съдържащи се в досието на изпитвания лекарствен продукт и на  допълнителен лекарствен продукт, които подлежат на оценка от регулаторния орган на държавата-членка.

След приключване на всички оценки ИАЛ следва да изготви на английски език съответната част от доклада за оценка, съображенията и заключенията по него и да го представи на възложителя чрез Портала на ЕС. Крайният акт във вид на решение или отказ, се изготвя от ИАЛ след консолидиране в него на становищата на ЕККИ, като ИАЛ го представя на възложителя чрез Портала на ЕС.

Съгласно Наредбата започналите и неприключили до 31.01.2022 г. клинични изпитвания ще се довършват по досегашните условия и ред, но не по-късно от три години от тази дата. Ако заявлението за издаване на разрешение за клинично изпитване е подадено между 31 януари 2022 г. и 31 януари 2023 г., клиничното изпитване може да бъде започнато по досегашните условия и ред и продължава да бъде уредено по тях до 31 януари 2025 г. 

Пълния текст на проекта може да видите тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Hve@


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...