!
Събота, 27 Юли 2024
10
март
24
 

МЗ търси решение на проблема с достъпа до медицинска помощ на украинци с временна закрила

Четвъртък, 10 Март 2022 | 11:07:07
24

МЗ счита за приоритет осигуряването на навременна и адекватна медицинска помощ за нуждаещите се украински граждани в нашата страна. Това заявява министърът на здравеопазването про

МЗ счита за приоритет осигуряването на навременна и адекватна медицинска помощ за нуждаещите се украински граждани в нашата страна. Това заявява министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова какво е решението за провеждането на лечение на хронични и онкологични заболявания на пристигащите у нас украински граждани и на дневен ред ли е съставянето на план за навременно осигуряване на медикаментите от първа необходимост за украинските граждани пристигащи у нас (например таргетни терапии с антитела, химиотерапевтични средства, осигуряване на достъп до хирургически интервенции и провеждане на лъчетерапия)?

Министърът уточнява, че в случаите, в които гражданите на Украйна се обърнат към Държавната агенция за бежанците за получаване на международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), те автоматично получават правото на здравна грижа за сметка на бюджета на НЗОК и Държавния бюджет, на каквато имат право всички здравноосигурени български граждани.

Правото на ползване на здравни услуги наравно с българските граждани е в сила както по време на производството за получаване на статут на бежанец или хуманитарен статут, така и след получаването на международна закрила. До приключване на производството за предоставяне на международна закрила, бежанците са здравноосигурени в НЗОК за сметка на държавния бюджет, като след приключване на производството, лицата с предоставена международна закрила следва да поемат заплащането на здравноосигурителните си вноски. На практика това им гарантира достъп до медицинска помощ до всички видове лечение при хронични заболявания, включително онкологични.

С решение на Съвета на ЕС от началото на март се предвижда въвеждане на временна закрила на територията на ЕС за украински граждани, които са били разселени към 24 февруари 2022 г. Чужденците, ползващи се от временна закрила у нас, имат право на безплатна медицинска помощ при спешни състояния по реда, определен за българските граждани.

„Не така стои въпросът с правото на получаване на необходимото медицинско обслужване на лицата, ползващи се с временна закрила, в случай, че не разполагат с необходимите средства или медицинска застраховка за времето на престоя им в България“, казва проф. Сербезова.

Тя допълва, че МЗ е направило предложения до Министерския съвет за предприемане на своевременни мерки по изясняване на въпроса относно източниците на заплащане на медицинската помощ, както и за нормативни и други промени, с които да се осигури достъп до медицинска помощ на лицата с временна закрила. Министерството изразява готовност за своевременно изготвяне на съответните за това нормативни промени в българското законодателство.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eQEh

руSSки фашисти 15.03.2022 19:53:57

Руските военни разстреляха трима тийнейджъри до Чернигов Срещу тях са открили огън от руска военна колона Трима невинни тийнейджъри станаха жертви на руската агресия в украинската Черниговска област, съобщи Униан с позоваване на шефа на Черниговската областна прокуратура Сергий Василин. Престъплението е извършено в с. Мохнатин. Две от убитите момчета са братя-близнаци, третият загинал е 19-годишен младеж. "Според показанията на свидетел, там е преминавала колона с руска военна техника: 7 бензиновоза, 3 КамАЗа с боеприпаси, съпровождани от бойни пехотни машини (БМП). Тайм са се движели и местни жители, стреляли са по тях от БМП." – разказва Василин.

Героям САЛА и Земля стекловатой 15.03.2022 18:51:17

Бедните украйнци само с 1 600 000 долара бягат от Окрайна и плашат румънските граничари . А като си толкова смел , кога заминаваш за фронта бе хохол ???

Говори❤️ Київ 13.03.2022 21:23:09

В неделната си молитва на площад "Свети Петър" във Ватикана папа Франциск осъди варварските нападения над цивилното население в Украйна: "Тази седмица град Мариупол❤️, който носи името на Дева Мария❤️, стана град-мъченик във войната, която опустошава Украйна. Няма стратегически причини, които да оправдават варварското убийство на деца, невинни хора, беззащитни цивилни. В името на Бога - спрете това клане!" Така папа Франциск използва неделната си молитва, за да призове за мир в Украйна.

Гост 13.03.2022 18:03:08

Лавров оня ден в Анталия: НИЕ НЕ СМЕ НАПАДНАЛИ УКРАЙНА!

Говори ❤️ Київ 11.03.2022 10:28:09

Папа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️, тук пред нас са Нейните знамена. Нека се молим заедно, като братя на Дева Мария – Царицата на Украйна❤️.

Героям САЛА и Земля стекловатой 15.03.2022 18:52:15

Бедните украйнци само с 1 600 000 долара бягат от Окрайна и плашат румънските граничари . А като си толкова смел , кога заминаваш за фронта бе хохол ???

Tikov 11.03.2022 10:13:53

,,Biovet,,kakvo e?

Гост 11.03.2022 09:13:20

Никакъв проблем няма с достъпа до медицинска помощ. Ще преглеждам без заплащане всички украински граждани потърсили медицинска помощ без ограничение. Редно беше и БЛС това да го каже , но те са си роби на комунистите и разбира се наведени оФце. Предупреждавам , обаче, че всеки правещ про-руска и комунистическа пропаганда в кабинета ми ,с каквато и да е реплика ще бъде изхвърлен на улицата да го лекува Съветския Червен Кръст

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 11.03.2022 09:41:39

Kолега, и аз ще преглеждам абсолютно безплатно тези хора-страдалци! Подал съм координатите си в "Мати Украйна"! Съветвам колегите също да го направят! За изследванията, които биха били необходими, ЩЕ ЗАПЛАТЯ АЗ ОТ ДЖОБА СИ - на касата на здравносто заведение, в което работя!

Говори❤️ Київ 11.03.2022 01:17:08

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Героям САЛА и Земля стекловатой 15.03.2022 18:54:04

Бедните украйнци само с 1 600 000 долара бягат от Окрайна и плашат румънските граничари . А като си толкова смел , кога заминаваш за фронта бе хохол ???

Лекар 10.03.2022 23:30:45

Руските тролове и тука са налазили защитавайки фюрера си Путлер, най-големият лъжец сред всички държавни глави. И вашето време ще дойде руски подлоги.

Гост 10.03.2022 18:07:23

Как да ти ги покажат, като има информационно затъмнение от продажните български медии. Освен това руснаците както и нормалните българи не сме извратеняци, като тая Белобрадова, Христо Иванов и прочие умнокрасивитет, който е на яслата на хамериканците. Или клоунът Зеленски, който реве с глас за т.нат детска болница, а се оказа, че там имало изверги от Азов. Над 60% от българите подкрепят Русия. Вече се чуват и други нормални гласове, като такива от Израел. Само българските извратени, умно-красиви мижитурки, които една стотинка не могат да изкарат, ако не им дата хамериканците, пригласят на Зеленски и сие нацисти.

Гост 11.03.2022 08:57:16

Руски колхозник, когато бомбардираш болница ти не знаеш дали има военен щаб там. Просто бомбардираш обект забранен от Женевската конвенция за бомбардиране. Руската гнусна пропаганда просто се оправдава ,че там имало военен щаб. Няма как да знае, ако не е превзела сградата И ГО В ВИДЯЛА. Мръсни комунистически лъжци сте си и опасявам се ,че наннас истинските български патриоти ще ни свършат патроните първо за проруската сган национални предатели на България тук. Няма да дочакате Съветската армия на Дунава пак, бъдете сигурни. Няма да ви спаси и посоля на руската кочина

Гост 10.03.2022 18:59:38

Извергите от Азов лежали на детските креватчета,викаш!

Гост 10.03.2022 15:30:54

Абе за 2 седмици как пък русначата не заловиха един наркоман и нацист, че да ни го покажат.

Гост 10.03.2022 17:10:25

Той нео-нацизмът е много по-силен в самата Русия. А там Путин си мълчи ,защото тези са надъхани със ненавист и подходящи да ги пратиш да безчинстват някъде в чужди земи. Пълно е в мрежата със снимки на руски нео-нацисти с което се подиграха с дедо си героя от II Световна Война. Всички руски героични военни филми направиха какво => повече руски фенове и по-голямо уважение към SS и германската армия ха-ха-ха парадоксално, но факт. Промиването на мозъци накрая доведе до нещо немислимо. Така, че нео-нацисти и комунисти (двете са тоталитарни гадости) ги има много повече в самата СССР 2.0 на кремълското джудже

опа ля 10.03.2022 12:47:40

Министерството на отбраната на Русия съобщи за правени експерименти с образци на коронавирус в биолабораториите, открити на територията на Украйна. Както вече е известно руснаците откриха документи, свързани със злокобни действия, които са вършени в биолабораториите в Украйна, захранвани с милиони долари от САЩ. Руснаците са разкрили и детайлна информация за реализация на САЩ на територията на Украйна на проект за изследване на пренос на патогени чрез мигриращи птици между Украйна и Русия и други съседни държави. Според разкритите документи, американската страна е планирала в Украйна през 2022 г. да въведе по патогените чрез птици, прилепи с последващ преход към изучаването на възможностите за пренасяне на африканска чума и други вируси. В създадените и финансираните биолаборатории в Украйна, които показват документи, са се провеждали експерименти с образци на коронавируса чрез прилепи. Всички тези и други финансирани биологични изследвания на Пентагона в Украйна представляват създаване на механизъм на скрити смъртоносни патогени. Продължава изследването на разкритата документация от руснаците.

Гост 11.03.2022 09:06:28

Тези фалпивифкации на мръсната руска пропаганда означават просто подготовка на обшественото мннение за това,че руската сган е подготвила употреба на химическо оръжие съвсем скорио. Защото украинската армия здравно ги пердащи на фронта. Злощастната им колона на танкове така и не може да пристигне .Вчера 6та танкова бригада на руските изроди беше пометена и командирът на някакво подразделение с плачевен глас обясняваше в ефир на командването им ,че са претърпели големи загуби и тепърва ще се прегрупират. Така и останалите не успяха да се прегрупират и изгоряха живи в танковете си. Пак автобуси с руски майки ще търсят тъпите си синове къде са погребани ,както търсеха в Чечения години наред и комунистите така и не им посочиха лобните места. Изчезнали за славата на един диктатор , който ще умре утре като заклано прасе ,както Гадафи. Слава Україні !

Гост 10.03.2022 15:29:24

Q Я кажи какво се разработваше в лабораторията Вектор в Сибир, която гръмна през септември 2019 г.

Гост 10.03.2022 14:51:35

Русбот престани с Путиновата си пропаганда. Станахте смешни с определенията за украинците от типа наркомани и нацисти, сега и биолаборатири Иди. на Гуй

Говори ❤️ Київ 10.03.2022 11:26:14

Путинско "освобождениe": 17 медици и родилка са ранени при бомбардировката на родилен дом в Мариупол При руския въздушен удар срещу родилен дом в Мариупол, са пострадали 17 медици и родилка, съобщи агенция „Укринформ“. Първоначално се предполагаше, че има и жертви, тъй като цялата сграда е поразена. "Днес боевете продължават по всички направления около Мариупол, включително по маршрута, който беше определен за зона без обстрели. Всички видяхте цинизма с родилките в родилния дом. Има потвърждение за 17 пострадали от персонала и родилка, сред децата засега, слава Богу, няма потвърдена информация за пострадали и се надявам, че ще остане така." – заяви шефът на военната администрация в Донецка област Павел Кириленко. Той подчерта, че всички виждат цената на договореностите с Русия, като отбеляза, че атаката срещу родилния дом е извършена по време на „режим на тишина“, който руснаците са приели като част от споразумението за хуманитарните коридори.

МАЗНА 10.03.2022 12:48:28

ЛЪЖА

Гост 10.03.2022 14:58:18

Кремлебот, това вече е потвърдено от СЗО. Комунистическите боклуци вече са унищожили 18 лечебни заведения в Украйна. Мръсните рашки обявяват хуманитарни коридори сами когато са свършили патроните и няма как да стрелят. Никога не са имали хуманитарни намерния. Така унищожаваха болници и в Чеченските войни, така и в Сирия. За долната червена измет няма спирачки и морал.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...