Четвъртък, 09 Декември 2021
22
юни
1
 

МЗ ще внесе нов план по проекта за детската болница

Вторник, 22 Юни 2021 | 14:58:06
1

Министерството на здравеопазването ще внесе ново мотивирано предложение за план за Национална детска болница. Това става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От там посочват, че служебният министър н

Министерството на здравеопазването ще внесе ново мотивирано предложение за план за Национална детска болница. Това става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От там посочват, че служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова се е срещнала с представители на страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на Национална детска болница.

От направения анализ на конкретните инвестиционни намерения се е приело инвеститорът - Министерство на здравеопазването, да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

По време на срещата са разгледани извършените дейности по реализация на проекта до момента и нормативните проблеми, пред които са изправени заинтересованите страни. Поставени са били важни въпроси, по които е необходимо предприемането на действия за оптималното и ефективно им разрешаване, за да бъде изградена максимално бързо болницата, отбелязват от МРРБ.

В срещата са участвали и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, съветниците на министъра арх. Иван Шишков, Ангел Ангелов, Цветана Герджикова, както и Иван Димитров - председател на Федерация "Български пациентски форум", председателят и зам.-председателят на НС на "Главболгарстрой" Камен Пешов и Калин Пешов, Николай Дончев - представляващ ДЗЗД "Детско здраве", Иван Алексиев - изпълнителен директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, представител на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД.

Припомняме, искането за изграждане на Национална детска болница е от години, като през последните ангажира с особена сила редица обществени фигури, родители, както и медици.

През есента на миналата година се взе решение структурата да се изгради на ново място, а не да се използва скелето в комплекса на Александровска болница.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$qJ4

А 22.06.2021 15:19:44

Необходима ли е нова частна болница в Казичене??? Съвсем скоро се очаква да започне строежът на огромна болница с 14 отделения, сред които и педиатрия и хеликоптерна площадка в село Казичене, район Панчарево-Столична община. Новината съобщи местният кмет Григор Григоров в социалната мрежа. Инвеститор е "Чайкафарма". Сградата ще е разположена на 16 декара от общо 52 декара терен - бившата "Накова градина" зад ресторант Корията, срещу МСК. Болницата ще е многопрофилна за активно лечение, а сградата ще е с 3 корпуса - 7, 6 и 3 етажа, научи Столица.bg. comment 0 visibility 1446 access_time 09/06/2021ЗДРАВЕ Ръст на ухапаните от кърлежи в София Все още не е известно кога ще е първата копка, но всички строителни документи са изрядни и се очаква началото на строителните дейности. От внесеното от инвеститора уведомление за инвестиционно предложение в РИОСВ-София става ясно, че болницата ще е общо с 470 легла и отделения по кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, лаборатории, нервни болести, неврохирургия, рехабилитация, медицинска онкология, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерелогия и педиатрия. В отделно крило ще са хирургичните отделения - анестезиология и интензивно лечение - 40 легла, кардиохирургия - 25 легла, неврохирургия 25 легла, ортопедия и травматология - 30 легла, съдова хирургия - 30 легла, обща хирургия - 30 легла, гръдна хирургия - 20 легла, урология - 20 легла, гастроентерология - 20 легла, пневмология и фтизатрия - 20 легла. Операционният блок ще има 15 операционни зали. Това крило на болницата ще е със 7 наземни етажа и подземен, както и с хеликоптерна площадка. При строителството на болницата ще се ползва уличната инженерна инфраструктура на София, водоснабдяването ще от съществуващ водопровод на около 200 м от строителната площадка. Относно канализацията инвеститорът предвижда изграждане на локална пречиствателна станция за битови води в имота. За тока се предвижда присъединяване до подстанция ЕСО. При сторителните работи не се предвижда използването на взривове.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка
09.12.2021 15:16:31

Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка

Изследване, отложено с три години, едва не коства живота на пловдивчанката Анастасия Кичева. Още ...

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства
09.12.2021 14:31:57 Надежда Ненова

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства

„Всеки трети сигнал за липса на лекарства е заради липса на разтвори и суспензии за инхалат ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...