!
Сряда, 24 Април 2024
11
март
3
 

МЗ ще контролира унищожаването на медицински отпадъци в болницата в Радунци

Действията по предотвратяване на нанесени щети и разграбване на имуществото от страна на държавата са силно ограничени

Петък, 11 Март 2022 | 17:12:02
3

Проверка на Министерството на здравеопазванет е доказала влизане с взлом в сградата на бившата „Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо- фтизиатрични заболявалия“, с. Радунци, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора. П

Проверка на Министерството на здравеопазванет е доказала влизане с взлом в сградата на бившата „Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо- фтизиатрични заболявалия“, с. Радунци, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора. Проверката,  извършена на 1 март 2022 г., е установила, че по пода и по наличните плотове в бившите рискови звена на лечебното заведение (лаборатории, манипулационна, аптека и др.) има разхвърляни лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, както и реактиви за лабораторни изследвания, дезинфекционни препарати и използвани среди за микробиологични анализи.

Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова на депутата от „Взраждане“ Искра Михайлова относно свободен достъп до епруветки, медицински проби, лекарства с изтекъл срок за годност, физиологични разтвори, спринцовки и други медицински отпадъци в неохраняемите сгради на болницата в Радунци. Според депутата липсата на охрана и увеличаващата се посещаемост на обекта от недоброжелатели, поставя в опасност здравето на много български граждани, тъй като „в болницата са се лекували хора от туберкулоза и не е ясно дали част от биологичните проби не са носители именно на тази тежка и труднолечима болест“.

От МЗ са изготвили предписание до синдика на сградата за организиране събирането и обеззаразяването на наличните медицински отпадъци. Уведомени са РИОСВ-Стара Загора и Областна дирекция на МВР-Стара Загора за предприемане на мерки по компетентност.

„Предвид, че приоритет на Министерство на здравеопазването е опазване на общественото здраве, ще бъде осъществен контрол от моя страна по спазване на предписаните ог РЗИ-Стара Загора действия, касаещи унищожаването на медицинските отпадъци в съответствие с нормативните изисквания“, казва проф. Сербезова.

По отношение на оставените без надзор лични данни на 65 951 човека, за което Министерството на здравеопазването и единият от ликвидаторите са глобени съответно с 60 000 лв. и 6 000 лв., министърът отговаря, че периодично са изисквани отчети от съответния ликвидатор, включително са извършвани и работни срещи.

„Извършен е и одит на дейността на ликвидатора, съставен е одиторски доклад, на база на който е сезирана и прокуратурата. Ликвидаторът не е получавал периодично и възнаграждение, тъй като не е могъл да докаже изпълнение на дейностите, които са му били възложени с договора за възлагане на ликвидацията. Министерство на здравеопазването своевременно е провеждало процедури за избор на ликвидатор, който следва да отговаря на съответните нормативни изисквания, но са липсвали кандидати. Тъй като ликвидаторът има правата и задълженията на управителния орган на дружеството, действия по освобождаването му се предприемат едва след избор на нов ликвидатор. В противен случай, дружеството в ликвидация остава без лице, което да го представлява и да извършва всички дейности по стопанисване и управление, възложени му от закона. Когато един ликвидатор не действа с грижата на добър търговец, отговорността за тези негови действия е лична и тя не следва да се поема от държавата“, казва проф. Сербезова.

„Що се касае до предприемане на мерки по предотвратяване на нанесени щети и разграбване на имуществото, следва да се има предвид, че възможностите за финансиране на дейности по ликвидацията, включително охрана, от страна на държавата са силно ограничени, тъй като ликвидацията по своята същност има за цел довършване на текущите сделки, събиране на вземанията, превръщане на останалото имущество в пари и удовлетворяване на кредиторите, като процесът се финансира от продажбата на имуществото“, допълва още министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k7DQ

Гост 13.03.2022 23:10:09

Вчера в някакво заведение във Варна украински бежанец се наплюскал и отказал да си плати, трябвало да ги храним. Днес гледам репортаж от украинско село по Нова, зад репортера се виждаха Порше Кайен, Кю седмица и някаква друга скъпа кола. Днес по Хемус украинските хвърчащи коли са само скъпи джипове от Лексус нагоре. Това ли са бедните и онеправдани украинци? Малко по-смирени бъдете.

Лекар 16.03.2022 23:39:46

Тази информация от съветското, тоест руското посолство ли ти я дават? По-нагли от руските фашисти няма.

руSSки фашисти 12.03.2022 22:36:02

Седем души, включително дете, загинаха, след като руски сили стреляха по евакуационен конвой, опитващ се да извози цивилни граждани от украинското село Перемоха, съобщи Държавната служба за специални съобщения и защита на информацията на Украйна, цитирана от NBC, а по-късно и от АФП. Според съобщението на Агенцията конвоят от жени и деца е пътувал към село Гостролучча по договорен хуманитарен коридор и специален "зелен" маршрут, когато руските сили са започнали да стрелят по тях. "Резултатът от този брутален акт - седем загинали. Едно от тях е дете. Точният брой на ранените към момента не е известен", пише Службата. „След разстрела руснаците са принудили останалите жени и деца от колоната да се върнат в с. Перемоха и да не напускат селото"


Всичко за коронавируса
Още новини
Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...