Четвъртък, 25 Април 2019
28
ян
3
 

Д-р Бойко Пенков:

МЗ ще отпусне допълнителен бюджет за ЦСМП-Горна Оряховица за жива охрана

До три години се очаква да започнат белодробните трансплантации в България

Понеделник, 28 Януари 2019 | 10:29:05
3

Наши лекари в момента са на обучение в Барселона за лечение на децата със спинална мускулна атрофия. Те имат още едно обучение през февруари и ги чакаме да се приберат и тогава те ще са абсолютно готови да прилагат терапията в България. Това каза зам.

Наши лекари в момента са на обучение в Барселона за лечение на децата със спинална мускулна атрофия. Те имат още едно обучение през февруари и ги чакаме да се приберат и тогава те ще са абсолютно готови да прилагат терапията в България. Това каза зам. министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред bTV по повод трудностите, свързани с лечението на 9-годишния Стефан, който в момента се намира в румънска клиника.

До три години пък се очаква в България да бъдат извършвани и белодробни трансплантации. В петък беше подписано споразумението между Министерството на здравеопазването и ръководителят на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко.

„По шест месеца ще трае обучението на всеки от екипите в „Св. Екатерина“ и ВМА, а до 5 човека годишно ще могат да бъдат трансплантирани във Виена в рамките на този период. Има оценъчна скала, която се използва в самата болница и по която се преценява кой от листата на чакащи да бъде трансплантиран. Нашита листа на чакащи всъщност е регистрационна листа. Тепърва ще се направи оценка на състоянието на всеки един човек и ще бъдат подадени документите към Виена“, каза д-р Пенков.

Той подчерта, че във времето при липсващ договор с Евротрансплант цялата държава е била впрегната, за да се възобнови договор с европейска болница за белодробни трансплантации, да може да стартира обучение по българска програма за белодробни трансплантации, а през това време докато се обучават нашите кадри, да могат да бъдат приемани български пациенти. „Държавата работеше на изключително високи обороти – беше включено Външно министерство, наши посланици, неправителствения сектор се включи. Това, което е постигнато е отново тригодишен договор с Виенската клиника за обучение на наши кадри, които да извършват както трансплантациите, така и да поемат грижата в посттрансплантационния период“, каза д-р Пенков.

Той коментира и поредното нападение над медици в Горна Оряховица, вследствие на което над 13 души от екипа подадоха оставки от Спешния център.

„Нападенията са инкриминирано деяние, но трябва да започне да се прилага много бързо. МЗ ще увеличи бюджета на ЦСМП-Горна Оряховица, за да може да се осигури жива охрана. Освен живата охрана отделно е предвидено колегите да имат паник бутони в себе си, за да могат да сигнализират веднага. Ако напуснат медиците от Спешния център 80 000 човека могат да останат без медицинска помощ“, каза зам.-министърът.

Той разказа, че в събота е бил получен фалшив сигнал за дете в кома, който е ангажирал огромен ресурс както на ЦСМП-София, така и на Планинската спасителна служба в момент, когато някой реално може би се е нуждаел от помощ.

„Някакви нискоразвити шегаджии в събота пускат сигнал на 112, че в ресторант на Пампорово има детенце в кома. Вдигат се наши екипи, екипи на ПСС, тежки машини и се оказва, че това е шега. Започва разследване по закона за 112 и шегаджиите ще бъдат съдени“, каза д-р Бойко Пенков.

По отношение на починалото в Плевен едногодишно момченце, д-р Пенков заяви, че има недооценка на случая и предстои проверка на болницата. „Има и организационни проблеми в самата болница. Това, което се е случило там е непростимо“, каза д-р Пенков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZuMv

Гост 28.01.2019 14:18:35

и ще включим жиу-жицу в хорариума на медицинските университети, но черният електорат няма да пипаме, че ще ни свалите от власт

Да се знае и помни! 28.01.2019 11:36:53

Португалецът Педро Еуженио, който в събота се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в тима през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно.

Гост 28.01.2019 12:38:35

Затова и тукашните примати ще останат само със стадиончета и мургави ритнитопковци, без обаче лекари и на 50 км от тях. 6000 евро на месец е заплащането на лекарите на цяла хирургична клиника за 1 месец


Още новини
Срокът за придобиване на специалност „обща медицина“  не трябва да се удължава безкрайно
25.04.2019 16:54:04 Надежда Ненова

Срокът за придобиване на специалност „обща медицина“ не трябва да се удължава безкрайно

Българският лекарски съюз обяви днес в своя позиция, че е против безконечното удължаване на срока ...

Преразходът за антикоагуланти при спешни състояния остава за сметка на Касата
25.04.2019 16:20:08

Преразходът за антикоагуланти при спешни състояния остава за сметка на Касата

Фармакомпаниите няма да връщат пари на НЗОК, ако през 2019 г. надвишат заплатените от Касата суми ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...