Петък, 25 Септември 2020
28
ян
3
 

Д-р Бойко Пенков:

МЗ ще отпусне допълнителен бюджет за ЦСМП-Горна Оряховица за жива охрана

До три години се очаква да започнат белодробните трансплантации в България

Понеделник, 28 Януари 2019 | 10:29:05
3

Наши лекари в момента са на обучение в Барселона за лечение на децата със спинална мускулна атрофия. Те имат още едно обучение през февруари и ги чакаме да се приберат и тогава те ще са абсолютно готови да прилагат терапията в България. Това каза зам.

Наши лекари в момента са на обучение в Барселона за лечение на децата със спинална мускулна атрофия. Те имат още едно обучение през февруари и ги чакаме да се приберат и тогава те ще са абсолютно готови да прилагат терапията в България. Това каза зам. министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред bTV по повод трудностите, свързани с лечението на 9-годишния Стефан, който в момента се намира в румънска клиника.

До три години пък се очаква в България да бъдат извършвани и белодробни трансплантации. В петък беше подписано споразумението между Министерството на здравеопазването и ръководителят на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко.

„По шест месеца ще трае обучението на всеки от екипите в „Св. Екатерина“ и ВМА, а до 5 човека годишно ще могат да бъдат трансплантирани във Виена в рамките на този период. Има оценъчна скала, която се използва в самата болница и по която се преценява кой от листата на чакащи да бъде трансплантиран. Нашита листа на чакащи всъщност е регистрационна листа. Тепърва ще се направи оценка на състоянието на всеки един човек и ще бъдат подадени документите към Виена“, каза д-р Пенков.

Той подчерта, че във времето при липсващ договор с Евротрансплант цялата държава е била впрегната, за да се възобнови договор с европейска болница за белодробни трансплантации, да може да стартира обучение по българска програма за белодробни трансплантации, а през това време докато се обучават нашите кадри, да могат да бъдат приемани български пациенти. „Държавата работеше на изключително високи обороти – беше включено Външно министерство, наши посланици, неправителствения сектор се включи. Това, което е постигнато е отново тригодишен договор с Виенската клиника за обучение на наши кадри, които да извършват както трансплантациите, така и да поемат грижата в посттрансплантационния период“, каза д-р Пенков.

Той коментира и поредното нападение над медици в Горна Оряховица, вследствие на което над 13 души от екипа подадоха оставки от Спешния център.

„Нападенията са инкриминирано деяние, но трябва да започне да се прилага много бързо. МЗ ще увеличи бюджета на ЦСМП-Горна Оряховица, за да може да се осигури жива охрана. Освен живата охрана отделно е предвидено колегите да имат паник бутони в себе си, за да могат да сигнализират веднага. Ако напуснат медиците от Спешния център 80 000 човека могат да останат без медицинска помощ“, каза зам.-министърът.

Той разказа, че в събота е бил получен фалшив сигнал за дете в кома, който е ангажирал огромен ресурс както на ЦСМП-София, така и на Планинската спасителна служба в момент, когато някой реално може би се е нуждаел от помощ.

„Някакви нискоразвити шегаджии в събота пускат сигнал на 112, че в ресторант на Пампорово има детенце в кома. Вдигат се наши екипи, екипи на ПСС, тежки машини и се оказва, че това е шега. Започва разследване по закона за 112 и шегаджиите ще бъдат съдени“, каза д-р Бойко Пенков.

По отношение на починалото в Плевен едногодишно момченце, д-р Пенков заяви, че има недооценка на случая и предстои проверка на болницата. „Има и организационни проблеми в самата болница. Това, което се е случило там е непростимо“, каза д-р Пенков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Fqed

Гост 28.01.2019 14:18:35

и ще включим жиу-жицу в хорариума на медицинските университети, но черният електорат няма да пипаме, че ще ни свалите от власт

Да се знае и помни! 28.01.2019 11:36:53

Португалецът Педро Еуженио, който в събота се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в тима през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно.

Гост 28.01.2019 12:38:35

Затова и тукашните примати ще останат само със стадиончета и мургави ритнитопковци, без обаче лекари и на 50 км от тях. 6000 евро на месец е заплащането на лекарите на цяла хирургична клиника за 1 месец


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ
24.09.2020 17:05:52

Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ

13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпрост ...

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване
24.09.2020 16:28:42

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване

Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...