!
Сряда, 24 Април 2024
17
май
3
 

МЗ: Белите рецепти да се изписват както електронно, така и на хартия

Понеделник, 17 Май 2021 | 11:48:59
3

Всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, предвижда проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпус

Всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, предвижда проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

„С предложената алтернатива ще се осигури и гарантира пълния достъп на населението до лекарствени продукти, включително продължаване на възможността за предписване на лекарствени продукти при домашни посещения на пациенти от лекари“, пише в мотивите към проекта.

Причината за изменението е, че с Наредбата за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти преходният период, в който издадените рецепти на хартиен носител се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност, е със срок до 31 май 2021 г..

От БЛС е направено предложение за създаване на паралелна възможност лекарствените продукти, предписвани на обикновена бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител, заради медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и заради лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Втората промяна в проекта касае протоколите, издавани от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология. Според сега действащата Наредба издадените до влизането й в сила протоколи от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология се преиздават съгласно образците на цитираните приложения и се изпълняват до изтичане на срока на валидност на съответните първоначални протоколи. В проекта за изменение на Наредбата е записано, по предложени на НЗОК, че издадените до влизане в сила на посочената наредба протоколи от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология да се изпълняват до изтичане на техния срок на валидност, без да е необходимо същите да се преиздават.

„С промяната се цели да се предотвратят неблагоприятните последици в случаи на преиздаване съгласно образците на посочените приложения на протоколи от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология, които биха настъпили както за пациентите, така и за лекарите от тези комисии в лечебните заведения“, пише в мотивите към проекта.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JnhU

чукча 17.05.2021 12:31:31

И или ИЛИ? Така написано излиза, че са задължителни и двата начина - хем електронно, хем и на харния.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 17.05.2021 12:41:50

Точно така ще е! Двойна работа - двойни разходи - двойно повече време - ДА ЖИВЕЙ! Важното е софтуеърът да се актуализира, ъпдейтва, ъпгрейдва на всеки 3 месеца и касичката да се пълни!

чукча 17.05.2021 12:54:10

Е, нали уж заради лекари без договор с касата, за да не са харчат за софтуер и хардуер. Пък ще набутат всички пак с хартия!? Всеки месец поне по по един кашон хартия и един тонер отиват за бумагите им...


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...