Четвъртък, 06 Октомври 2022
17
май
3
 

МЗ: Белите рецепти да се изписват както електронно, така и на хартия

Понеделник, 17 Май 2021 | 11:48:59
3

Всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, предвижда проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпус

Всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, предвижда проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

„С предложената алтернатива ще се осигури и гарантира пълния достъп на населението до лекарствени продукти, включително продължаване на възможността за предписване на лекарствени продукти при домашни посещения на пациенти от лекари“, пише в мотивите към проекта.

Причината за изменението е, че с Наредбата за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти преходният период, в който издадените рецепти на хартиен носител се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност, е със срок до 31 май 2021 г..

От БЛС е направено предложение за създаване на паралелна възможност лекарствените продукти, предписвани на обикновена бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител, заради медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и заради лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Втората промяна в проекта касае протоколите, издавани от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология. Според сега действащата Наредба издадените до влизането й в сила протоколи от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология се преиздават съгласно образците на цитираните приложения и се изпълняват до изтичане на срока на валидност на съответните първоначални протоколи. В проекта за изменение на Наредбата е записано, по предложени на НЗОК, че издадените до влизане в сила на посочената наредба протоколи от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология да се изпълняват до изтичане на техния срок на валидност, без да е необходимо същите да се преиздават.

„С промяната се цели да се предотвратят неблагоприятните последици в случаи на преиздаване съгласно образците на посочените приложения на протоколи от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология, които биха настъпили както за пациентите, така и за лекарите от тези комисии в лечебните заведения“, пише в мотивите към проекта.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
byEQ

чукча 17.05.2021 12:31:31

И или ИЛИ? Така написано излиза, че са задължителни и двата начина - хем електронно, хем и на харния.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 17.05.2021 12:41:50

Точно така ще е! Двойна работа - двойни разходи - двойно повече време - ДА ЖИВЕЙ! Важното е софтуеърът да се актуализира, ъпдейтва, ъпгрейдва на всеки 3 месеца и касичката да се пълни!

чукча 17.05.2021 12:54:10

Е, нали уж заради лекари без договор с касата, за да не са харчат за софтуер и хардуер. Пък ще набутат всички пак с хартия!? Всеки месец поне по по един кашон хартия и един тонер отиват за бумагите им...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...