Четвъртък, 26 Ноември 2020
15
ян
5
 

МЗ: Няма нов мораториум върху лекарствата

Понеделник, 15 Януари 2018 | 17:15:18
5

„Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху иновативни лекарства за онкоболни пациенти. МЗ изразява своето притеснение, че медийни публикации и позиции на пациентски организации насаждат погрешни внушения за въвеждане н

„Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху иновативни лекарства за онкоболни пациенти. МЗ изразява своето притеснение, че медийни публикации и позиции на пациентски организации насаждат погрешни внушения за въвеждане на рестриктивни мерки и по този начин насаждат безпочвени страхове в обществеността и най-вече в нуждаещите се от лечение с нови медикаменти граждани“. Това се казва в съобщение на здравното ведомство до медиите.

По-рано днес от Пациентски организации „Заедно с теб“ алармираха, че пациентите с тежки, животозастрашаващи заболявания са лишени от достъп до новорегистрирани в страната ни лекарства с решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране. От там заявиха още, че съвместно с Центъра за защита правата в здравеопазването подготвят обжалване в съда.

„На 28 декември 2017 г. Националният съвет за цени и реимбурсиране (НСЦР) тихомълком прие решение, с което на практика остави в сила мораториума за новите лекарства и то не само за 2018, а до края на 2020 година. Облягайки се на поправка в наредба 10, издадена през януари 2017 година от тогавашния министър Москов, НСЦР определи, че всяко едно от новите лекарства ще се заплаща за около 20 пациенти годишно и само в университетски болници в София, Пловдив и Варна. Отлагането е оправдано с необходимост да се направи „оценка на терапевтичната ефективност”, въпреки, че всеки от медикаментите имат извършена оценка на здравните технологии и повечето от тях са отдавна регистрирани и прилагани в други държави“, заявяват от „Заедно с теб“, като обвързват вече отменения мораториум за плащане на нови молекули с публични средства с въпросната наредба. Според тях с решението на съвета голяма част от болните се лишават от достъп до животоспасяващи лекарства, но дори и малцината, които ще получават ще трябва всеки път да ходят до няколко болници в София, Пловдив или Варна.

Фактът, че съвета по цени и реимбурсиране е взел решението си на база нормативната уредба, се посочва и в съобщението на здравното ведомство. „Министерството на здравеопазването припомня, че с поправки от януари 2017 г. в Наредбата за цените на лекарствените продукти е въведено изискването за проследяване ефекта от терапията с лекарства, които за пръв път се включват в Позитивния лекарствен списък (ПЛС). Това изискване се отнася за иновативни продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е неефективно. Липса на терапевтична ефективност означава, че за лекарствения продукт не са налице данни при прилагането му в реалната медицинска практика“, посочват от МЗ.

Болниците, които ще работят с новите 13 лекарства и ще проследяват ефекта от терапията с тях, трябва да бъдат университетски и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични иновативни лекарствени продукти, които по данните на фармафирмите са предназначени за много малък кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души. Ето защо сред лечебните заведения не попадат комплексните онкологични центрове, обясняват от ведомството.

Решението за определяне вида на тези лечебни заведения е взето след като МЗ е потърсило мнението на водещи специалисти по съответните заболявания и на националните консултанти. Концентрирането на пациентите в университетските болници гарантира, че пациентът ще получи най-доброто за него лечение, посочват още от там.

„Министерството на здравеопазването държи да бъде ясно, че за всяко ново лекарство има определени болници, в които ще се проследява терапевтичния ефект от прилагането му. По никакъв начин не става дума за рестрикции, най-малкото защото списъкът може да бъде променян по всяко време, при необходимост. Освен това, след като конкретна фирма получи информация за лечебните заведения, които ще проследяват ефекта от нейните лекарствени продукти, тя има право на възражение“, информират още от ведомството и подчертават, че когато лекарствата на съответните фирми са преминали оценка на здравните технологии, фирмите са декларирали, че от лечение със съответния лекарствен продукт се нуждаят не повече от 15 души. „Това е и основанието, поради което е нерентабилно в проследяването да участват всички болници в страната“, поясняват от там.

От здравното министерство гарантират, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажират да актуализират списъка на лечебните заведения при доказана необходимост.

„Пациентите ще получават най-подходящото лечение в определените лечебни заведения, което ще позволи и най-точно отчитане на ефекта от приложените иновативни лекарства без риск за здравето им“, уверяват още от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
83yF

Гост 16.01.2018 00:10:16

Много тролове се навъдиха. Преди години на този сайт бяха публикували от къде идват троловете. По IP адреса се установиха трoлове пишещи от МЗ, Касите и даже имаше от МС. Сега ще е интересно да видим от къде са постнати някои коментари по всичко побликувано днес?

гост 15.01.2018 23:31:53

Не , бе ,дайте на всеки под път и на над път да лекува както намери за добре . Учил не -доучил , знае не-знае да изписва там и да взема комисионните от фармафирмите . Щото за това е въпроса , за това че направиха онкологични отделения във всяка паланка и село и всеки дофтор да изписва каквото му дойде на сърце и портфейл . Стига смешен плач.Естествено ,че трябва да има регламент и по-стриктен контрол върху иновативните лекарства . Ако пациента получи някой страничен ефект от терапията , който ефект не е очакван , в село Долно Нанагорнище ли ще го лекуват спешно и качествено или в някоя голяма университетска болница където все пак има дежурни лекари по специалности , а не само едно докторче нощно време за всичко , при това без лаборатория и без образна диагностика . то бива лакомия , но тези безумства минават всякакви граници . не ги интересуват пациентите , живи -умрели , само келепира , да изписват и лекуват пък каквото излезе накрая . Спрете се бе лакомии .

Гост 15.01.2018 23:07:48

"Концентрирането на пациентите в университетските болници гарантира, че пациентът ще получи най-доброто за него лечение, посочват още от там." В това изречение е разковничето, за концентрация на пациенти става въпрос. А дали наистина най-добрите онколози са в университетските болници и там лекуват най-добре? Или е друга причината?

гост 15.01.2018 23:37:06

Ами тази е причината , че там са катетрите и водещите специалисти , там са и възможностите за лечение на страничните ефекти . Нали трябва проследяване и следене за странични ефекти и да се пази пациента от усложнения , ако се получат такива . ти може да си много добър като специалист, ама като нямаш логистика в болницата , най -малкото дежурен кардиолог или хирург на разположение , какво правиш , ще викаш бърза помощ да го превеждаш някъде където има ли ? Какви тъпанари само сте , нямате подобни .

гост 15.01.2018 21:52:26

Кацата пак се усра .Много му се иска нещо да надуши , ама освен миризмата от собствените му лайна , друго нямааааа.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Акад. Стоянов: В лечебните заведения трябва да се въведе психологически одит
25.11.2020 18:00:12 Невена Попова

Акад. Стоянов: В лечебните заведения трябва да се въведе психологически одит

Д-р Дроздстой Стоянов е завършил медицина в МУ-София, специализирал е в Университета в Питсбъ ...

Почина д-р Йосиф Изамски
25.11.2020 17:42:31

Почина д-р Йосиф Изамски

Д-р Йосиф Изамски от град Раковски е поредният медик, починал от COVID-19, съобщиха местни медии. ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...