!
Четвъртък, 25 Април 2024
01
окт
 

След протест днес:

МЗ: Преместването на метадоновата програма е само временно

Вторник, 01 Октомври 2019 | 16:33:16


Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна “ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата. Това пише в по

Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна “ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата. Това пише в позиция на здравното министерство, след протест на жители от квартал „Младост“. „Нямаме нищо против тези хора да се лекуват, но мястото на центъра не е тук. Намираме шишенца от метадон. Разбиха кола и откраднаха радио. Има разбити мазета, чукат ни по прозорците. Никой не ни е питал от общината дали сме съгласни да бъде изграден този център”, заявиха в ефира на „Здравей, България” по Нова тв недоволните.

„Общината не беше уведомена. В петък получихме първия сигнал. Ще сигнализираме на Министерството на здравеопазването. Ще помолим центърът да бъде преместен”, каза и. д. кметът на „Младост” Мария Грозева.

От министерството обясниха, че с цел осигуряване спокойствието на живеещите в района МЗ е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. По същата причина от днес се затваря входът на УМБАЛ „Св. Анна“ откъм бл. 18 на жилищния квартал.

Освен това, след проведени срещи с органите на реда, министерството има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че на територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото. Програмата  на територията на Окръжна болница е с работно време до 14 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти.

Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала. Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция.

Данните на МЗ показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gv18


Всичко за коронавируса
Още новини
Курс по първа помощ за мотористи се провежда в събота
25.04.2024 09:31:42

Курс по първа помощ за мотористи се провежда в събота

На 27.04.2024 г., събота, от 11.00 часа, във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе к ...

0,7% положителни проби, отново няма починали
25.04.2024 08:47:03

0,7% положителни проби, отново няма починали

5 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 718 теста, което прави 0,7% полож ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...