!
Понеделник, 04 Декември 2023
30
март
 

МЗ: Само иРНК ваксини са одобрени за приложение при деца

Ваксинирането срещу COVID-19 не замества ваксинопрофилактиката на другите инфекциозни заболявания, подчертават от здравното ведомство

Сряда, 30 Март 2022 | 16:36:15


Ваксините, които се прилагат при децата на възраст от 5 до 17 г., са от групата на иРНК ваксините, разработени на база на информационната РНК технология. Това съобщава сайтът plusmen.bg в препоръките за ваксиниране срещу COVID-19, изготвени от здравнот

Ваксините, които се прилагат при децата на възраст от 5 до 17 г., са от групата на иРНК ваксините, разработени на база на информационната РНК технология. Това съобщава сайтът plusmen.bg в препоръките за ваксиниране срещу COVID-19, изготвени от здравното министерство. Тези ваксини са познати на науката от 90-те години на миналия век и трябва да се знае, че те не влияят на човешката ДНК и не променят клетките на организма, се отбелязва в тях. Също така се посочва, че тези ваксини не съдържат жив вирус – т.е. при ваксиниране не може да се заразим.

Ваксинирането срещу COVID-19 не замества ваксинопрофилактиката по отношение на другите инфекциозни заболявания.

Следете имунизационния календар на детето, за да бъде то предпазено от ваксинопредотвратимите заболявания, причинени от различни вируси и бактерии“, препоръчват от здравното министерство.

Експертите на ведомството предоставят съветите си за имунизация по възрастови групи.

За възрастта от 5 до 11 г. включително

има решение на ЕК от ноември 2021 г., с което бе одобрено приложението на иРНК ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech).

В препоръките се отбелязва, че тази ваксина е създадена специално за деца и съдържа 3 пъти по-малко иРНК от ваксината за лица на и над 12 г. – 10 микрограма/доза спрямо 30 микрограма/доза, като схемата на прилагане е същата – 2 дози, през най-малко 21 дни.

Клиничните изпитвания показват, че ваксината има до 90% ефикасност, поясняват от МЗ.

От март 2022 г. при деца на възраст от 6 до 11 г., включително, е разрешена за употреба още една иРНК ваксина - Spikevax (на Moderna).

Ваксината за деца съдържа 2 пъти по-малко иРНК от ваксината за лица на и над 12 г. – 50 микрограма/доза, спрямо 100 микрограма/доза, като схемата на прилагане е същата – 2 дози, през най-малко 28 дни.

Понастоящем при деца на възраст от 5 до 11 г., включително, не се поставя бустер доза от ваксините срещу COVID-19, подчертават от здравното министерство.

За улеснение на родителите на сайта на ведомството е публикуван и списък на имунизационните пунктове, в които се поставят педиатричните ваксини.

Експертите съветват родителите да се свържат с ваксинационния пункт, който са избрали, да зададат въпросите си на медицинското лице и да запазят удобен час за ваксинация. Също така те препоръчват въпроса за ваксината на детето да бъде предварително обсъден и с педиатъра или наблюдаващия лекар на детето.

За децата от 12 до 17 години включително

в ЕС има разрешени за употреба две ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

Ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) е разрешена за употреба в тази възрастова група от месец май 2021 г. Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на прилагане – 2 дози, през най-малко 21 дни. Клиничните изпитвания показват, че ваксината има около 90,7% ефикасност.

Ваксината Spikevax (на Moderna) е разрешена за употреба от месец юли 2021 г. Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на прилагане – 2 дози, през най-малко 28 дни. Клиничните изпитвания показват, че ваксината има до 100% ефикасност.

Поради много редки случаи на миокардит след приложена иРНК ваксина (по-често Spikevax) на младежи и мъже от 12 до 29 г. (докладвани в други европейски държави), Министерството на здравеопазването препоръчва ваксинацията в тази възрастова група да се извършва с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech.

От март 2022 г. за деца на възраст от 12 до 17 г., включително, е разрешена за употреба бустерна доза от ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), но не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс.

При тежко имунокомпрометирани хора, в това число и при деца на възраст 5 и повече години, трета (подсилваща/бустерна) доза може да се приложи най-рано 28 дни след втората доза, допълват експертите. Преболедувалите от COVID-19 деца и младежи могат да се ваксинират, но при спазване на определените срокове. Тези деца и младежи могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца (90 дни) след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При деца и младежи, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месеца (90 дни) след лабораторно потвърждаване на диагнозата. От МЗ припомнят, че дори и след преболедуване съществува риск от повторна инфекция, като той е значително по-висок при заразяване с варианта омикрон и неговите подварианти.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край“, припомнят от МЗ.

В препоръките експертите изброяват също така

групите деца, за които предпазването от COVID-19 e от ключово значение заради повишения риск от усложнения

Това са: деца със затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет, неврологични заболявания, като например епилепсия и детска церебрална парализа, деца със сърдечно-съдови заболявания, с хронични белодробни заболявания, включително муковисцидоза, с хронични нервно-мускулни заболявания като спинална мускулна атрофия, мускулна дистрофия на Дюшен, деца с ревматични заболявания, с потисната имунна система и деца с имунен дефицит, с умствена изостаналост, синдром на Даун и вродени заболявания, с хронични бъбречни заболявания, с органна трансплантация, с хронични заболявания на храносмилателния тракт (без тези, които са на биологична терапия), както и деца с наследствени и/или редки заболявания.

От МЗ обръщат внимание, че следва да има повишено внимание към предпазването на децата от някои специфични групи: например ако те растат в семейства, в които има бременни жени и/или възрастни хора с хронични и/или други основни заболявания, ако живеят с хора, които не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 по медицински причини, ако са настанени в социални институции или живеят при лоши социално-битови условия.

В препоръките на здравното министерство се изброяват подробно противопоказанията за ваксинация, както и възможните реакции след поставянето на ваксината.

Обобщените данни на МЗ сочат, че към 1 март 2022 г. във възрастовата група от 5 до 11 г. включително са приложени 3836 дози от педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). В Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили 2 съобщения за нежелани лекарствени реакции, които не са тежки. Във възрастовата група от 12 до 17 г. включително са приложени общо 47 301 дози от ваксините Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). В Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили 14 съобщения за нежелани лекарствени реакции, които не са тежки.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K%cx


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце
03.12.2023 10:27:26 Невена Попова

Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце

Д-р Калоян Дянков завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на испански език ...

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)
03.12.2023 09:35:13

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)

49 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, едно о ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...