!
Петък, 08 Декември 2023
29
ян
3
 

МЗ: Трима българи са под наблюдение заради коронавируса

Връщаме българите от Китай с първия полет до Европа

Сряда, 29 Януари 2020 | 14:45:21 Невена Попова
3

Трима български граждани – две жени и един мъж са под медицинско наблюдение, поради факта, че се завръщат от региони с разпространение на коронавирус. Това съобщи на пресконферениця в МЗ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По д

Трима български граждани – две жени и един мъж са под медицинско наблюдение, поради факта, че се завръщат от региони с разпространение на коронавирус. Това съобщи на пресконферениця в МЗ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думиту му, едната жена е в София, при нея е доказан метапневмовирус и това обяснява състоянието й, което не е тежко, но се характеризира със симптоми на инфекция и повишена температура. Другата жена се завръща от Тайланд, тя е от Добрич, а мъжът е под наблюдение във ВМА след завръщането си от Китай. Нито един от тримата не е в състояние, което буди тревога, категоричен бе доц. Кунчев.

България е предприела всички необходими превантивни мерки съгласно изискванията на СЗО е Европейската агенция за контрол на заболяванията в Стокхолм – ECDC, увери здравния министър Кирил Ананиев. Той информира, че са закупени 3 нови термокамери за входящ контрол и те ще бъдат монтирани на летищата в София – Терминал 1, Варна и Бургас. Закупени са и допълнителни количества предпазни облекла, защитни маски и ръкавици за нуждите на медицинския персонал, ангажиран с превантивните мерки, допълни министър Ананиев. Всички лечебни заведения в страната, които имат инфекциозни отделения, са в готовност да реагират при необходимост, но място за паника няма, подчерта той. За децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха спешно от Китай, също е осигурено специализирано наблюдение, като за целта е обособен отделен кабинет със специалист по инфекциозни болести, каза министърът.       

Специално внимание се отделя на пристигащите морски екипажи, като представители на здравните власти ще влизат първи в морските съдове, акостиращи по нашите пристанища, за да бъде възможно най-адекватен контролът на състоянието им, стана ясно още на пресконференцията.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев потвърди, че до края на седмицата се очаква да пристигнат вече поръчаните от здравното министерство китове за изследване на новия коронавирус, също така до 2 седмици се очаква и доставка на подобни консумативи от болницата „Шарите“ в Берлин, която е център за производството им в ЕС.

Българските граждани, които се намират на територията на Китай ще бъдат транспортирани при първа възможност до България, за целта нашите здравни власти поддържат връзка с ECDC и колегите си от европейските страни чрез МВнР – българите ще бъдат качени на първия самолет, излитащ до Европа в зависимост  от това, коя страна от ЕС първа ще евакуира гражданите си, съобщи доц. Ангел Кунчев. След това нашите сънародници ще се приберат с друг полет до родината. В същото време здравното министерство чрез МВнР получава постоянна информация за състоянието на българските граждани, пребиваващи в регионите с разпространение на коронавирус, увери той.     Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Px%v

Мнение 31.01.2020 08:54:36

Българите в Китай не бива да се транспортират, а трябва даде положат усилия на място да бъдат изолирани в Китай.Най лесния начин за разпространение на заразата е чрез завърнали се българи от Китай, които са в инкубационен оериод

ПОЗИЦИЯ 31.01.2020 08:46:05

"Българските граждани, които се намират на територията на Китай ще бъдат транспортирани при първа възможност до България...."; "....българите ще бъдат качени на първия самолет, излитащ до Европа в зависимост от това, коя страна от ЕС първа ще евакуира гражданите си, съобщи доц. Ангел Кунчев. След това нашите сънародници ще се приберат с друг полет до родината.....". ВЕЛИКА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ГЛУПОСТ Е СЪС САМОЛЕТИ ДА РАЗВЯВАМЕ ИНФЕКЦИЯТА ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА!!!! Азбучно правило е, когато възникне инфекциозно огнище то, за да се локализира, трябва да се изолира и забрани всякакво влизане И ИЗЛИЗАНЕ от него и всички заболели, съмнителни и контактни да се лекуват и наблюдават вътре в огнището.Това направиха китайците изолирайки цял многомилионен град и разкривайки вътре в него специализирани инфекциозни болници. Китайците пак излязоха по-умни и адекватни от СЗО и Европейската агенция за контрол на заболяванията, на които се позовава набедения за здравен министър! Нашите умници от снимката за пореден път доказаха, че не са на мястото си и са за уволнение, защото всяват истерия в обществото и подвеждат правителството към неадекватни мерки! Поне да бяха взели пример от китайците!

6 31.01.2020 10:06:03

Струва ми се, че СЗО наистина насажда истерия и реагира неадекватно. Току що съобщиха по телевизията, че СЗО обявява глобална опасност от корона-вируса при 140-200 починали и около 7 000 вероятно заразени. В същото време боледуващите и починалите от туберкулоза, холера, хепатит са милиони, но за тези инфекции бюракратите от СЗО не обявява глобална опасност. Да не говорим,че стотиците хиляди заразени с вируса на СПИН ни ги представят, като нормални и безопасни даже за сексуално общуване.


Всичко за коронавируса
Още новини
Надзорът на НЗОК търси причината за неусвоените средства за профилактика
08.12.2023 16:55:52

Надзорът на НЗОК търси причината за неусвоените средства за профилактика

Каква е причината да останат 10 млн. лв. неусвоени средства в първичната извънболнична помощ и на ...

СБАЛХЗ отбеляза 75-годишнината си с научен форум
08.12.2023 16:20:42

СБАЛХЗ отбеляза 75-годишнината си с научен форум

75 години от създаването си отбеляза с научен форум Специализираната болница за активно лечение н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...