Събота, 06 Март 2021
29
ян
3
 

МЗ: Трима българи са под наблюдение заради коронавируса

Връщаме българите от Китай с първия полет до Европа

Сряда, 29 Януари 2020 | 14:45:21 Невена Попова
3

Трима български граждани – две жени и един мъж са под медицинско наблюдение, поради факта, че се завръщат от региони с разпространение на коронавирус. Това съобщи на пресконферениця в МЗ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По д

Трима български граждани – две жени и един мъж са под медицинско наблюдение, поради факта, че се завръщат от региони с разпространение на коронавирус. Това съобщи на пресконферениця в МЗ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думиту му, едната жена е в София, при нея е доказан метапневмовирус и това обяснява състоянието й, което не е тежко, но се характеризира със симптоми на инфекция и повишена температура. Другата жена се завръща от Тайланд, тя е от Добрич, а мъжът е под наблюдение във ВМА след завръщането си от Китай. Нито един от тримата не е в състояние, което буди тревога, категоричен бе доц. Кунчев.

България е предприела всички необходими превантивни мерки съгласно изискванията на СЗО е Европейската агенция за контрол на заболяванията в Стокхолм – ECDC, увери здравния министър Кирил Ананиев. Той информира, че са закупени 3 нови термокамери за входящ контрол и те ще бъдат монтирани на летищата в София – Терминал 1, Варна и Бургас. Закупени са и допълнителни количества предпазни облекла, защитни маски и ръкавици за нуждите на медицинския персонал, ангажиран с превантивните мерки, допълни министър Ананиев. Всички лечебни заведения в страната, които имат инфекциозни отделения, са в готовност да реагират при необходимост, но място за паника няма, подчерта той. За децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха спешно от Китай, също е осигурено специализирано наблюдение, като за целта е обособен отделен кабинет със специалист по инфекциозни болести, каза министърът.       

Специално внимание се отделя на пристигащите морски екипажи, като представители на здравните власти ще влизат първи в морските съдове, акостиращи по нашите пристанища, за да бъде възможно най-адекватен контролът на състоянието им, стана ясно още на пресконференцията.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев потвърди, че до края на седмицата се очаква да пристигнат вече поръчаните от здравното министерство китове за изследване на новия коронавирус, също така до 2 седмици се очаква и доставка на подобни консумативи от болницата „Шарите“ в Берлин, която е център за производството им в ЕС.

Българските граждани, които се намират на територията на Китай ще бъдат транспортирани при първа възможност до България, за целта нашите здравни власти поддържат връзка с ECDC и колегите си от европейските страни чрез МВнР – българите ще бъдат качени на първия самолет, излитащ до Европа в зависимост  от това, коя страна от ЕС първа ще евакуира гражданите си, съобщи доц. Ангел Кунчев. След това нашите сънародници ще се приберат с друг полет до родината. В същото време здравното министерство чрез МВнР получава постоянна информация за състоянието на българските граждани, пребиваващи в регионите с разпространение на коронавирус, увери той.     Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k6*Y

Мнение 31.01.2020 08:54:36

Българите в Китай не бива да се транспортират, а трябва даде положат усилия на място да бъдат изолирани в Китай.Най лесния начин за разпространение на заразата е чрез завърнали се българи от Китай, които са в инкубационен оериод

ПОЗИЦИЯ 31.01.2020 08:46:05

"Българските граждани, които се намират на територията на Китай ще бъдат транспортирани при първа възможност до България...."; "....българите ще бъдат качени на първия самолет, излитащ до Европа в зависимост от това, коя страна от ЕС първа ще евакуира гражданите си, съобщи доц. Ангел Кунчев. След това нашите сънародници ще се приберат с друг полет до родината.....". ВЕЛИКА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ГЛУПОСТ Е СЪС САМОЛЕТИ ДА РАЗВЯВАМЕ ИНФЕКЦИЯТА ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА!!!! Азбучно правило е, когато възникне инфекциозно огнище то, за да се локализира, трябва да се изолира и забрани всякакво влизане И ИЗЛИЗАНЕ от него и всички заболели, съмнителни и контактни да се лекуват и наблюдават вътре в огнището.Това направиха китайците изолирайки цял многомилионен град и разкривайки вътре в него специализирани инфекциозни болници. Китайците пак излязоха по-умни и адекватни от СЗО и Европейската агенция за контрол на заболяванията, на които се позовава набедения за здравен министър! Нашите умници от снимката за пореден път доказаха, че не са на мястото си и са за уволнение, защото всяват истерия в обществото и подвеждат правителството към неадекватни мерки! Поне да бяха взели пример от китайците!

6 31.01.2020 10:06:03

Струва ми се, че СЗО наистина насажда истерия и реагира неадекватно. Току що съобщиха по телевизията, че СЗО обявява глобална опасност от корона-вируса при 140-200 починали и около 7 000 вероятно заразени. В същото време боледуващите и починалите от туберкулоза, холера, хепатит са милиони, но за тези инфекции бюракратите от СЗО не обявява глобална опасност. Да не говорим,че стотиците хиляди заразени с вируса на СПИН ни ги представят, като нормални и безопасни даже за сексуално общуване.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ отчете целите по е-здравеопазването като напълно постигнати
06.03.2021 12:07:11 Надежда Ненова

МЗ отчете целите по е-здравеопазването като напълно постигнати

Напълно постигнати са целите на МЗ за 2020 г. в електронното здравеопазване, става ясно от отчета ...

3004 нови случая за денонощие при направени 16 876  теста (Обновена)
06.03.2021 08:53:38

3004 нови случая за денонощие при направени 16 876 теста (Обновена)

3 004 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 1 838 от които са у ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...