!
Събота, 22 Юни 2024
27
март
4
 

МОБАЛ-Велико Търново търси спешно хирурзи и специализанти

Понеделник, 27 Март 2023 | 17:21:21
4

Едва четирима медици осигуряват дейността на хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и лечебното заведение спешно търси хирурзи и специализанти, съобщи

Едва четирима медици осигуряват дейността на хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и лечебното заведение спешно търси хирурзи и специализанти, съобщи „Борба“.

Годишно в клиниката се извършват около 900 операции, половината от които – големи и по спешност. „Нуждаем се от минимум още трима лекари със специалност, които веднага да влязат да оперират. Искаме да обучим и специализанти. Търсим активно колеги, които реално да дойдат и да работят, а не гастрольори“, заяви началникът на отделението д-р Николен Стойнов.

Останалите в екипа са д-р Димитър Пашов, д-р Пламен Маринов и д-р Цветомила Райкова. Всички те споделят, че буквално живеят в болницата и са загърбили изцяло личния си живот. Наясно са и каква е причината за кадровия дефицит – неатрактивно заплащане, в резултат на недофинансирането на клиничните пътеки.

Четиримата специалисти извършват пълен обем дейности в областта на хирургията, при всяка възможност посещават квалификационни курсове у нас и чужбина и владеят най-съвременните техники за опериране. Като част от секцията по спешна хирургия колективът извършва лечението на всевъзможни травматични увреди. В плановата дейност на преден план е херниологията, лапароскопските операции, херниотомията във всичките й варианти, жлъчно-чернодробната хирургия – холицистектомията и др.  В отделението се прилага още онкологична хирургия, интервенции след заболявания на тънките и дебелите черва, развива се стомашната и панкреасна хирургия. Лекуват също пациенти, при които е подходяща консервативна терапия.

„Преди година и половина направихме ремонт на отделението за над половин млн. лв., за да имаме условия на европейско ниво. Базата и помещенията са приветливи и комфортни както за пациентите, така и за медиците. Разполагаме с 8 стаи, 4 от които ВИП. Всяка стая е с аспирация и кислород. Три от тях са с две легла, имат хладилник и телевизор, три са с четири легла и две са с три легла. Операционният блок разполага общо с 8 зали, разделени по равен брой в база I и новия корпус.“, сподели д-р Стойнов.

Началникът на отделението е категоричен, че всеки един специализант би получил прекрасна подготовка, ако избере да трупа опит в търновската болница.

„Категорично мога да заявя, че болницата не е западнала, има достатъчен брой обучени кадри, техника, условия. Голямото предимство за специализантите е, че тук те много по-лесно могат да участват активно в извършването на операции. Даже всеки ден, ако имат желание, могат да асистират, докато в университетските болници специализантите просто наблюдават. Желаем да има приемственост, защото би било много жалко да имаме модерни операционни зали и техника, а да няма на кого да предадем знанията си“, допълни д-р Стойнов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p4yt

парамедиков санитар 23.04.2023 13:26:25

Да наемат бившия шеф Стефчо. Той що избяга при Йонков в София?

Лекар 28.03.2023 00:25:39

Значи вече е в Търново няма кой да работи. Защо ли? Следваща спирка Плевен.

лекар чужбина 27.03.2023 22:09:34

Значи,на това му викате че болницата не е западнала?Платете на лекарите,мислете за сестрите!В много западни държави има наемни лекари за по седмица,две,месец.Защо в България няма?А,сетих се,защото това е единствената държава в ЕС с лекари в линейките,вместо парамедици.Лекарите се занимават с глупостите на системата.Тази система работисамо ако има кльонове по границата,не го ли разбирате?

tinka 27.03.2023 19:44:06

Закриваййй!! Да остане само как Сибилка с донорите! Забравих, че от миналата седмица правят хеликоптерна площадка за "въздушни линеки", но като приемат болни няма да има кой да ги оперира! Закриваййй!


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...