!
Събота, 27 Юли 2024
15
март
 

МОБАЛ във Велико Търново - със загуба от 944 000 лв. и 30% дефицит на кадри

Въпреки трудностите, амбициите на ръководството са болницата да стане университетска

Сряда, 15 Март 2023 | 13:35:28


МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново приключи 2022 г. със счетоводна загуба от 944 000 лв., съобщава borbabg.com. Изпълнителният директор д-р Красимир Попов обяви, че болницата няма просрочия и задължения към контрагенти и редовно

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново приключи 2022 г. със счетоводна загуба от 944 000 лв., съобщава borbabg.com. Изпълнителният директор д-р Красимир Попов обяви, че болницата няма просрочия и задължения към контрагенти и редовно изплаща заплатите на служителите. Негативният финансов резултат се дължи на спрените COVID субсидии от страна на държавата и поскъпването на храни, лекарства, горива, електроенергия и т.н.

„За периода, в който аз поех управлението на болницата, реализираните приходи от дейността бяха концентрирани в увеличение на работната заплата. Това беше водещо в стратегията ми – да съхраним персонала. Първите възнаграждения, които раздадох, бяха по-ниски от взетите през предходния месец. Затова и имаше протести в болницата. С вътрешни преразпределения, повишен прием на пациенти, ръст на клинични пътеки и икономии постигнахме с 20 до 40% увеличение на заплатите, но въпреки това възнагражденията не са в размера, договорен по КТД“, каза д-р Попов.

Той уточни, че в момента няма новоназначен лекар, който да работи за заплата под 1200 лв. Към тази сума се добавят социални добавки, нощен труд и допълнително материално стимулиране за практикуващите в отделения с по-сериозна натовареност и специфичност. За медицинска сестра минималното заплащане на труда е 1000 лв. на месец.

Д-р Попов подчерта, че по презумпция на лечебното заведение е вменено да изпълнява редица социални функции, които натоварват бюджета му.

„Ние поддържаме финансово единственото в областта Спешно приемно отделение, Кръвния център, ТЕЛК, Отделението по физикална терапия. Тези структури са в неравностойно положение и трябва да се помисли за нов механизъм за субсидиране“, коментира той.

Изпълнителният директор изтъкна, че е налице 30% дефицит на здравни специалисти. Най-голяма е нуждата от хирурзи, нефролози и педиатри. Единствените звена, които са напълно окомплектовани с нужните кадри, са Отделението по акушерство и гинекология и Отделението по неонатология.

„Моята голяма амбиция е болницата да се превърне в университетска. Нямаме време, за да създадем кадри, тъй като, за да стане един лекар професионалист, са необходими 15 години. Затова стартирахме проект за сътрудничество. Започнахме с хирургия и смятам, че доц. д-р Радосвет Горнев се вписва добре в екипа. Той ще обучава младите лекари и ни е обещал да доведе двама негови специализанти, които да останат да работят във Велико Търново“, сподели д-р Попов.

Следващата стъпка е сближаване с Медицинския университет във Варна. Ще се повишава медицинската грижа в направленията кардиология, кардиохирургия, неврологията и неврохирургия. Пациенти от МОБАЛ ще бъдат изпращани в Университетската болница в морската ни столица, когато състоянието им е извън нивото на компетентност на търновските медици, а водещи специалисти от Варна ще да посещават болницата, за да консултират.

Д-р Попов изтъкна, че проблемите в новия корпус са напът да бъдат туширани. Вече е провел среща със строителя, който е уверил, че повредите ще бъдат отстранени до края на март.

За бъдещото Спешно отделение той коментира, че при последния си разговор със здравния министър е получил уверение относно строителните дейности, които ще бъдат финализирани до средата на юни 2023 г.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L%sQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...