!
Вторник, 25 Юни 2024
20
ян
 

МУ-Пловдив използва български биомастила за 3D биопринтиране

Четвъртък, 20 Януари 2022 | 14:13:52


Медицинският университет – Пловдив и Научноизследователският институт към него – лидери в генерирането и валидирането на биопринтирани тъканни модели, и МатриКем София – иновативен български стартъп и лидер в разработването и производ

Медицинският университет – Пловдив и Научноизследователският институт към него – лидери в генерирането и валидирането на биопринтирани тъканни модели, и МатриКем София – иновативен български стартъп и лидер в разработването и производството на биомастила и биосмоли за триизмерно биопринтиране, са партньори в създаването на биомастила, подходящи за изграждане на триизмерни тъканни модели.

Споразумението за научноизследователско сътрудничество обединява усилията на водещите български изследователи в областта на биопринтирането, съобщават от университета. Двете групи са в основата на първите научни трудове, изработени в България и публикувани в международни реферирани списания през 2021 година. Комбинацията от първия биопринтер в България, намиращ се в МУ-Пловдив, и първото разрешение за работа със странични животински продукти за научноизследователски цели, присъдено на МатриКем, осигурява уникално предимство за пионерни фундаментални изследвания и иновативни продукти.

Сътрудничеството между МУ-Пловдив и МатриКем е в следствие на шестмесечна проучвателна колаборация, която доведе до обещаващи първоначални резултати и валидиране на иновативна концепция за биомастило за екструзионно биопринтиране. Някои от тези резултати послужиха на МатриКем при подготовката на досие за заявяване на патент и полезен модел. Очаква се сътрудничеството да генерира още възможности за защита на интелектуална собственост.

„За МатриКем е чест, но и голяма отговорност възможността да развиваме иновативни продукти с подкрепата на Медицински университет – Пловдив и в частност с екипа на проф. д-р Виктория Сарафян. С помощта на тяхната експертиза в биопринтирането и подробното характеризиране на ин витро тъканни модели пред нас се открива възможност да ускорим развитието на биомастилата ни. Вярваме, че биопринтеринето ще промени фундаментално начина, по който се лекуват пациентите, защото позволява създаването на персонализирани модели на заболявания за ин витро тестване на лекарства с цел прецизиране на лечението според профила на пациента. Щастливи сме, че имаме възможност да работим с екип, който споделя нашите приоритети да се следват принципите на Добрата лабораторна практика и да се развиват изчерпателно валидирани продукти, включително биомастила и ин витро тъканни модели. Убедени сме, че тези приоритети са предпоставка за създаването на устойчиви процеси и продукти, които да намерят реализация на световния пазар, както и за извършването на качествени изследвания, които да допринесат за развитието на биопринтерното тъканно инженерство.", заяви Мурад Реджеб – управител на МатриКем и ръководител на първия дипломен труд по биопринтиране на тъканни модели в България.

Партньорството с модерна стартъп компания е предизвикателство за МУ-Пловдив и е важна стъпка към отваряне на Университета и Научноизследователския институт към бизнеса и успешното прилагане на научните постижения в практиката.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6Mjh


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...