Петък, 15 Януари 2021
24
ноем
 

МУ-Пловдив с разнообразна онлайн програма за Нощта на учените

Вторник, 24 Ноември 2020 | 10:10:11


Медицински университет-Пловдив за десета година ще бъде част от Европейската Нощ на учените - мега събитие, което по традиция се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. За първи път то ще се проведе в електронна среда, информи

Медицински университет-Пловдив за десета година ще бъде част от Европейската Нощ на учените - мега събитие, което по традиция се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. За първи път то ще се проведе в електронна среда, информират от висшето учебно заведение.

Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората. МУ- Пловдив ще предложи практически експерименти, интересни демонстрации, красиви изложби, информативни лектории и развлекателни програми.

On-line панелът с програмата на Нощ на учените 2020 в Медицински университет-Пловдив ще бъде активен след 10:00 ч. на 27.11.2020 г. на сайта на МУ-Пловдив www.mu-plovdiv.bg/rn2020/, както във FB страницата и YouTube канала на Университета.

Програмата ще включва откриване на „Нощ на учените 2020“ с приветствие от Ректора на Университета проф. д-р Мариана Мурджева. Предвидена е презентация „Нощ на учените в МУ-Пловдив – традицията, без която не можем“ – хронология на отбелязването на Нощ на учените в МУ-Пловдив, с представяне на незабравими моменти от интересни събития, състоящи се в университета за периода от 2010 до 2020 година.  Ще бъде представена още фотопрезентация „МУ-Пловдив – територия на наука и медицина преди и сега“ – паралел между минало и настояще, представящ емблематични локации на науката и медицината в университета. Фармацевтиченият факултет на ВУЗ-а също ще отвори вратите си. Ще бъде излъчентематичен видеоклип „От растението до лекарството“, изложба „Хербарии с растения“, Фармацевтичната лаборатория – кът на чудеса или „Как да приготвим лекарствени форми?“ – в on-line демонстрация ще бъдат представени производството на съпътстващи приложни продукти, лекарствени форми, приготвени във Фармацевтичния факултет - таблетки с билкови екстракти и витамини, билкови торбички, розова и лавандулова вода и други.

Програмата включва още видеодемонстрация „Как да измерим косъм с лазер?“ – международно партньорство с Alvaro Diez – физик от Университета на Варшава. Забавна и полезна презентация на експеримент как да измерим дебелината на косъм у дома с подръчни материали – лед показалка и линия, както и „Любимите растения“ – ботаническа изложба с художествени творби на студенти, преподаватели и служители на МУ-Пловдив.

Любопитен елемент в програмата ще е запознаване с агар арт – „Светът на микроорганизмите в изкуството“. Агар арт е изкуството да създаваш рисунка с микроорганизми върху хранителни среди.

Ще бъдат представени тазгодишните участници от МУ-Пловдив и наградени победителите – избор на публиката, на Катедрата по микробиология и имунология, както и на фирмата, дарител на консумативи за създаването на рисунките.

Подготвено е и пътешествие в Мини ботаническа градина с лечебни растения в МУ-Пловдив.Нашият Алпинеум – живителната сила на природата.

Лектори в МУ-Пловдив: Българските лечебни растения – неразкритото съкровище – представя проф. д-р Петко Денев от Института по органична химия с център по фитохимия – БАН.Храненето през Средновековието – между удоволствието, здравето и недоимъка – Представят културологът Петя Крушева и ас. Людмил Захариев – и двамата професионални рекреатори на средновековни традиции, бит и култура. Музикално изпълнение на Петя Билбилева – студентка II курс, сп. Медицина.

Като част от събитието се предвижда томбола за регистрираните участници от МУ – Пловдив, както и он-лайн анкета. Желаещите да се регистрират в панела от събития в рамките на Нощ на учените 2020 в МУ-Пловдив ще получат сертификат за участие в проекта и ще се включат в томбола с атрактивни награди.

„Нека се потопим в света на науката по невероятно завладяващ начин!”, призовават организаторите на събитието. Участието е по проект FRESHER в рамковата програма „Хоризонт 2020“ за наука и иновации на ЕС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PF@m


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...