!
Четвъртък, 18 Юли 2024
20
февр
 

МУ – Пловдив стартира Програма за стратегически изследвания и иновации за развитие

Понеделник, 20 Февруари 2023 | 16:26:28


От началото на 2023 година Медицински университет – Пловдив започна изпълнението на Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие (СНИИПР), финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост по Компонент &bdq

От началото на 2023 година Медицински университет – Пловдив започна изпълнението на Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие (СНИИПР), финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост по Компонент „Иновативна България", Инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации" и Стълб 2 „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България".

Създаването на такава мрежа има за цел да бъде пилотиран модел за развитие на висшите училища, който да им помогне да повишат още повече качеството на научноизследователска си дейност, да ускорят трансфера на технологии и да подобрят взаимодействието си с бизнеса, уточняват от вуза. Новият модел ще осигури необходимите условия за повишаване участието на изследователските висши училища в международни, европейски и национални програми, включително по рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа".

Планира се до 2030 г. изследователските висши училища да получават държавна субсидия за научна и иновационна дейност в размер на приблизително 40% повече спрямо субсидията за обучение, заложена в Стратегията за развитие на висшето образование 2021-2030 г.

Договорът за изпълнение, сключен между  финансиращия орган Фонд „Научни изследвания" и Медицински университет – Пловдив, един от изследователските университети в страната, е с период на изпълнение до юли 2026 г.

Дейностите по проекта са в 10 приоритетни за висшето училище направления: персонализирана медицина, имунология, онкология, иновативни диагностични подходи за прецизна диагноза и таргетна терапия; молекулярна биология, насочена към неопластични и невродегенеративни заболявания; скрининг на лекарства и моделиране на болести, лекарствени биоматериали и наноструктури; здраве и качество на живот в зелена и устойчива околна среда;  транслационна невронаука; дигитално направлявано познание и когнитивно профилиране и др.

Програмата предвижда привличане на 15 водещи международни изследователи и включване на 25 млади учени и докторанти и 14 постдокторанти.

Планирани са дейности за защита на интелектуалната собственост и технологичен трансфер, които ще обучат научните групи и ще им помогнат при подготовката на заявки за патенти за изобретения и полезни модели.

При изпълнение на проекта се предвижда осъществяване на международно сътрудничество в стратегическите за МУ-Пловдив научни направления и приложни изследвания, насочени към иновации.

По проекта МУ-Пловдив ще създаде изследователски групи, ръководени от признати международни изследователи, които ще надграждат съществуващия изследователски потенциал и ще съдействат за разпространение на научните резултати и насърчаване на организационна иновационна култура.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DbWX


Всичко за коронавируса
Още новини
С награди за служители и концерт УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2024 15:05:26

С награди за служители и концерт УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С концертна програма варненската университетска болница „Св. Марина“ отбеляза патронн ...

С 50 000 лв. от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас
18.07.2024 14:16:20

С 50 000 лв. от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас

С близо 50 000 лв., събрани от благотворително бягане, ще бъде обновена апаратурата на двете педи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...