Сряда, 14 Април 2021
22
март
3
 

МУ - Варна въвежда обучение по роботизирана хирургия

Понеделник, 22 Март 2021 | 15:45:01
3

Медицински университет - Варна за първи път в България въвежда дисциплината „Въведение в роботизираната хирургия“, съобщиха от висшето училище. Възможността за обучение е като свободно избираема дисциплина за студенти от 3, 4 и 5 ку

Медицински университет - Варна за първи път в България въвежда дисциплината „Въведение в роботизираната хирургия“, съобщиха от висшето училище.

Възможността за обучение е като свободно избираема дисциплина за студенти от 3, 4 и 5 курс в специалност „Медицина“, както и като допълнителен модул в учебния план към програмата на стажант-лекарите, уточняват оттам.

Програмите за обучение по новата дисциплина са разработени от Катедрата по обща и оперативна хирургия в МУ-Варна с ръководител проф. д-р Красимир Иванов. Практическата част от обучението ще се осъществява в Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, която е утвърден център за хирургично и минимално инвазивно лечение на онкологични и доброкачествени заболявания в България.

През 2019 г. в МУ-Варна бе разкрит Център по роботизирана хирургия в рамките на проект европейски проект за създаването на „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“, припомнят от висшето училище.

Центърът разполага с последно поколение роботизирана система da Vinci Xi, към която е интегриран и допълнителен тренировъчен симулатор за придобиване на умения по роботизирана хирургия от студенти и специализанти, което ще спомогне за провеждането на по-ефективни обучения и практически упражнения. Обучението ще се осъществява в няколко основни етапа - лекционна част, колоквиум, практическа част и изпит.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QBHa

Гост 22.03.2021 18:22:43

Отлично, даже много добре! Така както произвежда България чуждестранни лекари на килограм от вузовете, има ли статистика за това колко от тях успяват да се квалифицират като консултанти или Oberarzten в Западна Европа! Защото една бегла справка може да покаже реалните резултати! Например завършили медицина две дами в Плевен и Варна, ама работят като care assistant в Northampton / може да ги проверите в Linkedin/. Другото ми питане е като усовяваме парички от Европрограми, аджеба колко операции годишно правим с робота,а? Защото норматива е поне 12 операции на седмица, но в Англия обаче! Та такива ми ти работи, како Сийке! Не сме такива ние хора, ние сме чеда на комунета и ченгета, визираме проф. Иванов например, с чудна къща в Морската градина Варна и онуй комуне Игнатов, дето го замести! Не сме такива хора како Сийке, ние сме почтени горди на наследниц на деди велики!

Такива ми ти работи 22.03.2021 23:14:44

Който го е яд да се ухапе отзад

Гост 24.03.2021 16:54:26

Благодаря за "академичния отговор"! Все пак няма коментар за това дали сме чеда на комунета и ченгета и каква е седмичната натовареност на Xi робота! За сведение: робота от Кембридж е 4 пъти по-евтин, работи с многократни консумативи / за 40 операции поне/ и върши същата работа като Xi за операции и обучение! До края на 2021 ще го има и в българска болница! Може и да не се хапете по някои части на тялото, а да се радвате на скъпата си играчка след 2-3 години, когато ви излезе през носа поддръжката и!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)
13.04.2021 17:58:50

САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)

Федералните здравни агенции призоваха за незабавно спиране на употребата на еднодозовата коронави ...

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях
13.04.2021 17:21:27 Надежда Ненова

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях

Съветът на Европа подкрепя рестрикцията на употребата на AstraZeneca, но няма да я забрани. Моето ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...