Събота, 21 Май 2022
22
март
3
 

МУ - Варна въвежда обучение по роботизирана хирургия

Понеделник, 22 Март 2021 | 15:45:01
3

Медицински университет - Варна за първи път в България въвежда дисциплината „Въведение в роботизираната хирургия“, съобщиха от висшето училище. Възможността за обучение е като свободно избираема дисциплина за студенти от 3, 4 и 5 ку

Медицински университет - Варна за първи път в България въвежда дисциплината „Въведение в роботизираната хирургия“, съобщиха от висшето училище.

Възможността за обучение е като свободно избираема дисциплина за студенти от 3, 4 и 5 курс в специалност „Медицина“, както и като допълнителен модул в учебния план към програмата на стажант-лекарите, уточняват оттам.

Програмите за обучение по новата дисциплина са разработени от Катедрата по обща и оперативна хирургия в МУ-Варна с ръководител проф. д-р Красимир Иванов. Практическата част от обучението ще се осъществява в Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, която е утвърден център за хирургично и минимално инвазивно лечение на онкологични и доброкачествени заболявания в България.

През 2019 г. в МУ-Варна бе разкрит Център по роботизирана хирургия в рамките на проект европейски проект за създаването на „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“, припомнят от висшето училище.

Центърът разполага с последно поколение роботизирана система da Vinci Xi, към която е интегриран и допълнителен тренировъчен симулатор за придобиване на умения по роботизирана хирургия от студенти и специализанти, което ще спомогне за провеждането на по-ефективни обучения и практически упражнения. Обучението ще се осъществява в няколко основни етапа - лекционна част, колоквиум, практическа част и изпит.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
guAs

Гост 22.03.2021 18:22:43

Отлично, даже много добре! Така както произвежда България чуждестранни лекари на килограм от вузовете, има ли статистика за това колко от тях успяват да се квалифицират като консултанти или Oberarzten в Западна Европа! Защото една бегла справка може да покаже реалните резултати! Например завършили медицина две дами в Плевен и Варна, ама работят като care assistant в Northampton / може да ги проверите в Linkedin/. Другото ми питане е като усовяваме парички от Европрограми, аджеба колко операции годишно правим с робота,а? Защото норматива е поне 12 операции на седмица, но в Англия обаче! Та такива ми ти работи, како Сийке! Не сме такива ние хора, ние сме чеда на комунета и ченгета, визираме проф. Иванов например, с чудна къща в Морската градина Варна и онуй комуне Игнатов, дето го замести! Не сме такива хора како Сийке, ние сме почтени горди на наследниц на деди велики!

Такива ми ти работи 22.03.2021 23:14:44

Който го е яд да се ухапе отзад

Гост 24.03.2021 16:54:26

Благодаря за "академичния отговор"! Все пак няма коментар за това дали сме чеда на комунета и ченгета и каква е седмичната натовареност на Xi робота! За сведение: робота от Кембридж е 4 пъти по-евтин, работи с многократни консумативи / за 40 операции поне/ и върши същата работа като Xi за операции и обучение! До края на 2021 ще го има и в българска болница! Може и да не се хапете по някои части на тялото, а да се радвате на скъпата си играчка след 2-3 години, когато ви излезе през носа поддръжката и!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични
21.05.2022 12:19:49

Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични

До този момент 8 държави в Европейския регион на СЗО – Белгия, Франция, Германия, Италия, П ...

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий
21.05.2022 11:34:23

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий

„Вече няколко месеца работим усилено по изграждането на един ключов документ, наречен &bdqu ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...