!
Сряда, 29 Ноември 2023
02
ноем
10
 

Маджаров: Ненужно е да удрят с чука по главата лекарите, за да прикрият безсилието си върху контрола на лекарствата

Четвъртък, 02 Ноември 2023 | 14:08:04 Надежда Ненова
10

Директното пренасяне на опита от хартиената върху дигиталната рецепта само ще затвърди пороците в системата. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след 

Директното пренасяне на опита от хартиената върху дигиталната рецепта само ще затвърди пороците в системата. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след днешната пресконференция на Българския лекарски съюз.

„И при хартиената рецепта лекарите изписваха медикаменти, но не се знаеше аптеката какво прави и какво отпуска. Сега ни обясняват, че електронната рецепта, изписвана от лекаря, вече била доста по-строго контролирана, но данните, които имаме от НЗИС, не го потвърждават. Има много рецепти, които според нас са изпълнени, но не са качени в НЗИС, има над 400 аптеки, които изобщо нямат достъп до НЗИС и те може би не доставят антибиотици. На етап отпускане при антибиотиците няма промяна. В такъв случай няма как да твърдим, че ще постигнем поставените цели“, уточни той.

Д-р Маджаров беше категоричен, че продажбата на антибиотици изобщо не е намаляла и това се доказва както от сайтовете за продажба, така и от липсата на отговор какво се случва в аптеките, които не работят с НЗИС.

„Да следиш само предписването и да твърдиш, че си намалил с 30% нещо, което не си знаел колко е било преди, е смешно и е жалко за Министерството, което би трябвало да работи с анализи и данни. Смятаме, че е ненужно да удрят с чука по главата лекарите само и само, за да прикрият своето безсилие по отношение на контрола в лекарстворазпространението. Редно е да се спазват правата на европейските граждани. Въвеждането на дигитализацията не бива да отнема права на тези, които не искат да се възползват от дигиталните устройства. Не може да се забравя, че не живеем в тоталитарна държава и може някой просто да ни налага забрани, защото по същия начин могат да ни забранят и да ходим по улиците. Имам право да изписвам на хартия, имам право да използвам и телефон“, каза още председателят на БЛС.

Той беше категоричен, че опитът с грубото въвеждане на забрана за изписване на хартия на лекарства за диабет и антибиотици, както и предстоящата след Нова година забрана за изписване на хартия на всички лекарства, ще доведе обществото до още по-голям хаос.

„Голяма част от обществото просто забрави, че някои лекарства се получават с рецепта, защото нямаше контрол и за да се промени това са нужни кампании, а не забрани. Ключът за решаването на проблемите е в ръцете на държавата. Фармацевтите също са недоволни от тази ситуация. Те също не искат да се сблъскват с пациенти, на които не могат да бъдат изпълнени рецептите, защото кодът е различен или защото не е синхронизирана базата данни на лекаря с тази на аптеката. Преди да прави забрани, държавата трябваше да публикува в НЗИС точната номенклатура, която да е еднаква и за лекари, и за фармацевти и поне в тази си част да нямаме проблеми ние с колегите от аптеките. Преди да бъдат налагани забрани, трябваше да има съвместни проверки по цялата верига в системата. Тогава нямаше да твърдим, че всяко чудо е за три дни, защото не е така. Ние продължаваме да живеем в тази държава, а някои просто за три дни се научиха да си купуват лекарства от Турция“, каза д-р Маджаров.

За да бъде решен проблемът с предписването и отпускането на лекарствени средства по лекарско предписание и да се избегне дискриминацията на една част от лекарите за сметка на фармацевтите, от БЛС предлагат да се възстанови паралелното използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане.

Трябва да бъде въведено и изискване електронното предписание, отворено в аптеката, да бъде блокирано до момента, в който фармацевтът не отбележи дадено действие: изпълнена, частично изпълнена, отказана и да бъде въведен контрол по изпълнение на задължението за попълване на информацията в досието на пациента за отпуснатите медикаменти.

Според БЛС е необходимо да бъде въведен ефективен контрол от страна на държавата на доставката и складовите наличности в аптечната мрежа с цел реално сравнение между отпуснатите и наличните медикаменти, а аптеките стриктно да спазват изискванията за верификация на лекарствените продукти.

От Лекарския съюз са категорични, че трябва да бъде създадена платформа или дигитален регистър с информация не само за регистрираните, но и за наличните лекарствени продукти на територията на България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KZeW

Лекар 03.11.2023 12:52:59

Към БЛС: Раблотете да се върнат и хартиените рецепти. В България има лекари които, нямат договор с НЗОК. Осъзнавате ли, че предаваме нашите учители, като ги лишаваме от правото си да лекувмат. Или да се принуждават да се молят другите колеги, да изпишат лекарсва на пациентите им. Всички вървим по този път.

Гост 02.11.2023 20:36:14

Цялото министерство да си заминава до ниво началник отдел, останалите ще се справят без да им се пречи с тъпотия и популизъм от шефовете.

гост 03.11.2023 21:53:58

На една пенсия ли искате да останат като ги изритат от министерството?

Гост 02.11.2023 15:48:35

Голяма съпротива брееей срещу хартиената рецепта! Няма да има ГЕНЕРИЧНО ЗАМЕСТВАНЕ В АПТЕКИТЕ, разберете го, илковци, мариновци и асени!

Гост 02.11.2023 15:42:08

До Наблюдател : Вероятно си фармацевт и затова Светлината в нечии глави липсва. Лекарите не изписват каквото им скимне, а лекуват! В аптеките вашего брата отпуска без контрол.

Гост 02.11.2023 15:36:02

Аз вчера имам един глупав въпрос зададен ми от аптекарка : КЪДЕ ОТИДОХА ПАЦИЕНТИТЕ С РЕЦЕПТИ ЗА АНТИБИОТИЦИ? НЯКЪДЕ ДРЪГАДЕ ЛИ, В ДРУГА АПТЕКА ЛИ ГИ ПРАЩАТЕ" Край на цитата - само това може да ви покаже покрусата на бакалите с аптеки ,които сега се чудят защо оборотът им е спаднал и задават въпроси с глупави конспиративни идеи ,че едва ли не лекарите пращали другаде пациентите и им подбивали оборота. ВЪРХОВНА НАГЛОСТ И ПРОСТОТИЯ НА ТЕЗИ БАКАЛИ . Не, лелке , лекарите това последно поколение сме с минимум 30 години стаж и не изписваме така лесно антибиотици при всеки безкритично ,както вие ги раздавахте като пуканки последните 30 години. Затова е воят на бакалите.

Потърпевш 02.11.2023 14:17:58

Да се потърси отговорност от министъра, Гетов и председателя на БФС, чието име дори не зная!

наблюдател 02.11.2023 14:51:17

Отговорност, отговорност че имаха смелост да покажат че царя е гол. Че всеки предписва и отпуска каквото му скимне в тая държава и че народа пие антибиотици като бонбони Тик-так.Че има такива лекарства в регистрите дето ги няма от десетилетия но си висят там щото някой си пази бизнеса. Защото цялата съпротива е точно против светлината в този бизнес.

Гост 03.11.2023 09:00:25

Тъпотиите ти аналогично е да кажеш :"всеки архитект си проектира каквото си иска' Алоо галфони. ЛЕЧЕНИЕТО Е В РЪЦЕТЕ САМО НА ЛИЦА С ВИСШЕ МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ, на никой друг не е позволено да лекува. Така ,че лекарите ще изписват каквото преценят от висотата на висшето си медицинско образование ,а не от гледището на някой си без тази квалификация. Отивай сега да кажеш на машиниста кой и как да кара влака.

Гост 02.11.2023 16:42:05

Много глупаво, Наблюдателю!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...