Неделя, 17 Октомври 2021
18
февр
 

Д-р Илиян Тимчев:

Малко пациенти могат да си позволят смяна на сърдечни импланти

Понеделник, 18 Февруари 2019 | 13:30:01 Надежда Ненова


Д-р Илиян Тимчев е роден на 21.12.1966 г. Завършва „Обща медицина“ в  Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) през 1997г., специализира „Спешна медицина“ в Пирогов, а над 20 години работи като хирург в МБАЛ &n

Д-р Илиян Тимчев е роден на 21.12.1966 г. Завършва „Обща медицина“ в  Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) през 1997г., специализира „Спешна медицина“ в Пирогов, а над 20 години работи като хирург в МБАЛ – Берковица. Депутат от БСП в 42-то и 44-то Народно събрание. Член на Комисия по здравеопазване в НС

Д-р Тимчев,  министър Ананиев се ангажира, че ще се търси решение относно пълното реимбурсиране на имплантируемите кардиовертер дефибрилатори. Какво трябва да е то според вас и как е решен въпросът в останалите европейски държави?

Въпросът касае един сериозен социално значим проблем, който в годините не е разрешен. 70 хиляди българи страдат от сърдечно-съдови заболявания и около 70% от тях умират от внезапна сърдечна смърт. По този показател България е на първо място в Европейския съюз.  Случаите на заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които умират  от внезапна сърдечна смърт .  

Най-сигурен и доказан начин за профилактика на внезапната сърдечна смърт за целия свят е имплантируемият кардиовертер-дефибрилатор.  

Кардиовертер дефибрилаторите трябва да се подменят. Издържат от 5 до 6 години в зависимост от това колко пъти се налага да възстановява нормалния ритъм на сърцето. При подмяната обаче пациентите пак трябва да доплащат за новото устройство.

В момента НЗОК заплаща на 50% устройството, а другите 50% пациентът. Здравната каса реимбурсира само частично това устройство, което има различни разновидности. При всички пациенти има доплащане, като най-ниското е между 3 000 и 5 000 лева, което е непосилна сума за много хора. Някои от пациентите се принуждават да теглят кредити.

Съвсем малко българи могат да си позволят това. Затова страната ни е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. А българите не са по-здрави от останалите националности. Същата патология еднакво засяга всички страни от цяла Европа. Всяко друго лечение извън кардиовертер дефибрилаторите е неадекватно.

Затова в целия Европейски съюз и всички съседни на нас държави като Сърбия, Македония, Албания, Румъния, Гърция  заплащането е на 100% от държавата.

Според общия принцип на заплащане на медицинските изделия от НЗОК, стойността на реимбурсацията не може да бъде по-висока от предложената най-ниска цена с включена в нея отстъпка. Смятате ли, че този начин на реимбурсиране на медицинските изделия трябва да бъде променен и как?

Проблемът с използването и реимбурсирането на медицински изделия в болнични условия предстои да се обсъжда. За мен той изостана за разлика от проблемите в лекарствената политика – усилията бяха насочени само в тази насока. Всеки здравноосигурен пациент постъпвайки на лечение в болница трябва да заплати изцяло или част от цената на даден консуматив или медицинско изделие, от което се нуждае. Това не е в полза   нито на пациентите, нито на лекарите, които в тази система са партньори.

Решаването на проблема е в промяна на философията и модела на финансиране на здравеопазването в болнични условия, особено когато се отнася за социално значимите заболявания. Връщането на договорното начало в отношенията между НЗОК и Лекарския съюз. Включването на съсловни и пациентски организации с активната роля на МЗ в справедливото разпределение на публичния ресурс.

Как обаче може да се гарантира, че няма да има злоупотреби с медицинските изделия, ако те се реимбурсират 100% на пазарната им стойност?

Убеден съм, че има решение на този важен проблем. Сега, както се казва  „…и хляба, и ножа“ са в НЗОК с новите промени. За мен въпросът е принципен и след като е дефинирано използването и разпределението на публичен ресурс, трябва да има и контрол.  Надзорният съвет на касата трябва да изработи критериите и мерките свързани с контрола. Да се използва и чуждия опит в тази насока. 

Какво трябва да се предприеме, за да може всички 300 души, които се нуждаят от устройството за профилактика на внезапната сърдечна смърт, да го получат и същевременно да не се наруши бюджета?

За бюджета на НЗОК за 2019 и подписания рамков договор съм песимист, че това ще се случи. Ние ще проследим в контрола развитието на този въпрос и ангажимента, който министър Ананиев заяви. Силно се надявам, че съвместно ще работим в подкрепа  за „всеки един удар на сърцето“ с най-ефективната терапия в целия свят, която е изцяло платена от държавата, както е в цяла Европа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EgZP


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
15,7% положителни проби, 43 починали
17.10.2021 00:32:21

15,7% положителни проби, 43 починали

1857 са новодиагностицираните с COVID-19 при 11 811 теста, което прави 15,7% положителни проби. Т ...

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа
16.10.2021 11:37:26 Невена Попова

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа

Д-р Ели Иванова, д.м. е ортопед и травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматолог ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...