!
Сряда, 17 Юли 2024
18
февр
 

Д-р Илиян Тимчев:

Малко пациенти могат да си позволят смяна на сърдечни импланти

Понеделник, 18 Февруари 2019 | 13:30:01 Надежда Ненова


Д-р Илиян Тимчев е роден на 21.12.1966 г. Завършва „Обща медицина“ в  Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) през 1997г., специализира „Спешна медицина“ в Пирогов, а над 20 години работи като хирург в МБАЛ &n

Д-р Илиян Тимчев е роден на 21.12.1966 г. Завършва „Обща медицина“ в  Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) през 1997г., специализира „Спешна медицина“ в Пирогов, а над 20 години работи като хирург в МБАЛ – Берковица. Депутат от БСП в 42-то и 44-то Народно събрание. Член на Комисия по здравеопазване в НС

Д-р Тимчев,  министър Ананиев се ангажира, че ще се търси решение относно пълното реимбурсиране на имплантируемите кардиовертер дефибрилатори. Какво трябва да е то според вас и как е решен въпросът в останалите европейски държави?

Въпросът касае един сериозен социално значим проблем, който в годините не е разрешен. 70 хиляди българи страдат от сърдечно-съдови заболявания и около 70% от тях умират от внезапна сърдечна смърт. По този показател България е на първо място в Европейския съюз.  Случаите на заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които умират  от внезапна сърдечна смърт .  

Най-сигурен и доказан начин за профилактика на внезапната сърдечна смърт за целия свят е имплантируемият кардиовертер-дефибрилатор.  

Кардиовертер дефибрилаторите трябва да се подменят. Издържат от 5 до 6 години в зависимост от това колко пъти се налага да възстановява нормалния ритъм на сърцето. При подмяната обаче пациентите пак трябва да доплащат за новото устройство.

В момента НЗОК заплаща на 50% устройството, а другите 50% пациентът. Здравната каса реимбурсира само частично това устройство, което има различни разновидности. При всички пациенти има доплащане, като най-ниското е между 3 000 и 5 000 лева, което е непосилна сума за много хора. Някои от пациентите се принуждават да теглят кредити.

Съвсем малко българи могат да си позволят това. Затова страната ни е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. А българите не са по-здрави от останалите националности. Същата патология еднакво засяга всички страни от цяла Европа. Всяко друго лечение извън кардиовертер дефибрилаторите е неадекватно.

Затова в целия Европейски съюз и всички съседни на нас държави като Сърбия, Македония, Албания, Румъния, Гърция  заплащането е на 100% от държавата.

Според общия принцип на заплащане на медицинските изделия от НЗОК, стойността на реимбурсацията не може да бъде по-висока от предложената най-ниска цена с включена в нея отстъпка. Смятате ли, че този начин на реимбурсиране на медицинските изделия трябва да бъде променен и как?

Проблемът с използването и реимбурсирането на медицински изделия в болнични условия предстои да се обсъжда. За мен той изостана за разлика от проблемите в лекарствената политика – усилията бяха насочени само в тази насока. Всеки здравноосигурен пациент постъпвайки на лечение в болница трябва да заплати изцяло или част от цената на даден консуматив или медицинско изделие, от което се нуждае. Това не е в полза   нито на пациентите, нито на лекарите, които в тази система са партньори.

Решаването на проблема е в промяна на философията и модела на финансиране на здравеопазването в болнични условия, особено когато се отнася за социално значимите заболявания. Връщането на договорното начало в отношенията между НЗОК и Лекарския съюз. Включването на съсловни и пациентски организации с активната роля на МЗ в справедливото разпределение на публичния ресурс.

Как обаче може да се гарантира, че няма да има злоупотреби с медицинските изделия, ако те се реимбурсират 100% на пазарната им стойност?

Убеден съм, че има решение на този важен проблем. Сега, както се казва  „…и хляба, и ножа“ са в НЗОК с новите промени. За мен въпросът е принципен и след като е дефинирано използването и разпределението на публичен ресурс, трябва да има и контрол.  Надзорният съвет на касата трябва да изработи критериите и мерките свързани с контрола. Да се използва и чуждия опит в тази насока. 

Какво трябва да се предприеме, за да може всички 300 души, които се нуждаят от устройството за профилактика на внезапната сърдечна смърт, да го получат и същевременно да не се наруши бюджета?

За бюджета на НЗОК за 2019 и подписания рамков договор съм песимист, че това ще се случи. Ние ще проследим в контрола развитието на този въпрос и ангажимента, който министър Ананиев заяви. Силно се надявам, че съвместно ще работим в подкрепа  за „всеки един удар на сърцето“ с най-ефективната терапия в целия свят, която е изцяло платена от държавата, както е в цяла Европа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6X*v


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...