Неделя, 27 Септември 2020
18
февр
 

Д-р Илиян Тимчев:

Малко пациенти могат да си позволят смяна на сърдечни импланти

Понеделник, 18 Февруари 2019 | 13:30:01 Надежда Ненова


Д-р Илиян Тимчев е роден на 21.12.1966 г. Завършва „Обща медицина“ в  Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) през 1997г., специализира „Спешна медицина“ в Пирогов, а над 20 години работи като хирург в МБАЛ &n

Д-р Илиян Тимчев е роден на 21.12.1966 г. Завършва „Обща медицина“ в  Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) през 1997г., специализира „Спешна медицина“ в Пирогов, а над 20 години работи като хирург в МБАЛ – Берковица. Депутат от БСП в 42-то и 44-то Народно събрание. Член на Комисия по здравеопазване в НС

Д-р Тимчев,  министър Ананиев се ангажира, че ще се търси решение относно пълното реимбурсиране на имплантируемите кардиовертер дефибрилатори. Какво трябва да е то според вас и как е решен въпросът в останалите европейски държави?

Въпросът касае един сериозен социално значим проблем, който в годините не е разрешен. 70 хиляди българи страдат от сърдечно-съдови заболявания и около 70% от тях умират от внезапна сърдечна смърт. По този показател България е на първо място в Европейския съюз.  Случаите на заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които умират  от внезапна сърдечна смърт .  

Най-сигурен и доказан начин за профилактика на внезапната сърдечна смърт за целия свят е имплантируемият кардиовертер-дефибрилатор.  

Кардиовертер дефибрилаторите трябва да се подменят. Издържат от 5 до 6 години в зависимост от това колко пъти се налага да възстановява нормалния ритъм на сърцето. При подмяната обаче пациентите пак трябва да доплащат за новото устройство.

В момента НЗОК заплаща на 50% устройството, а другите 50% пациентът. Здравната каса реимбурсира само частично това устройство, което има различни разновидности. При всички пациенти има доплащане, като най-ниското е между 3 000 и 5 000 лева, което е непосилна сума за много хора. Някои от пациентите се принуждават да теглят кредити.

Съвсем малко българи могат да си позволят това. Затова страната ни е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. А българите не са по-здрави от останалите националности. Същата патология еднакво засяга всички страни от цяла Европа. Всяко друго лечение извън кардиовертер дефибрилаторите е неадекватно.

Затова в целия Европейски съюз и всички съседни на нас държави като Сърбия, Македония, Албания, Румъния, Гърция  заплащането е на 100% от държавата.

Според общия принцип на заплащане на медицинските изделия от НЗОК, стойността на реимбурсацията не може да бъде по-висока от предложената най-ниска цена с включена в нея отстъпка. Смятате ли, че този начин на реимбурсиране на медицинските изделия трябва да бъде променен и как?

Проблемът с използването и реимбурсирането на медицински изделия в болнични условия предстои да се обсъжда. За мен той изостана за разлика от проблемите в лекарствената политика – усилията бяха насочени само в тази насока. Всеки здравноосигурен пациент постъпвайки на лечение в болница трябва да заплати изцяло или част от цената на даден консуматив или медицинско изделие, от което се нуждае. Това не е в полза   нито на пациентите, нито на лекарите, които в тази система са партньори.

Решаването на проблема е в промяна на философията и модела на финансиране на здравеопазването в болнични условия, особено когато се отнася за социално значимите заболявания. Връщането на договорното начало в отношенията между НЗОК и Лекарския съюз. Включването на съсловни и пациентски организации с активната роля на МЗ в справедливото разпределение на публичния ресурс.

Как обаче може да се гарантира, че няма да има злоупотреби с медицинските изделия, ако те се реимбурсират 100% на пазарната им стойност?

Убеден съм, че има решение на този важен проблем. Сега, както се казва  „…и хляба, и ножа“ са в НЗОК с новите промени. За мен въпросът е принципен и след като е дефинирано използването и разпределението на публичен ресурс, трябва да има и контрол.  Надзорният съвет на касата трябва да изработи критериите и мерките свързани с контрола. Да се използва и чуждия опит в тази насока. 

Какво трябва да се предприеме, за да може всички 300 души, които се нуждаят от устройството за профилактика на внезапната сърдечна смърт, да го получат и същевременно да не се наруши бюджета?

За бюджета на НЗОК за 2019 и подписания рамков договор съм песимист, че това ще се случи. Ние ще проследим в контрола развитието на този въпрос и ангажимента, който министър Ананиев заяви. Силно се надявам, че съвместно ще работим в подкрепа  за „всеки един удар на сърцето“ с най-ефективната терапия в целия свят, която е изцяло платена от държавата, както е в цяла Европа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SVEe


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...