Четвъртък, 06 Октомври 2022
09
дек
 

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства

Четвъртък, 09 Декември 2021 | 14:31:57 Надежда Ненова


„Всеки трети сигнал за липса на лекарства е заради липса на разтвори и суспензии за инхалатор“. Това каза за Zdrave.net изпълнителният директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова

„Всеки трети сигнал за липса на лекарства е заради липса на разтвори и суспензии за инхалатор“. Това каза за Zdrave.net изпълнителният директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова по повод липсата от аптечната мрежа на два медикамента, за които сигнализираха от фондация „Нашите недоносени деца“.

По думите й единият медикамент, който се използва за лечение на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета, не се внася в страната от октомври, а другият е в ограничени количества, които не отговарят на търсенето.

Боряна Маринкова подчерта, че пандемията от COVID-19 е задълбочила съществуващия още от преди това недостиг на лекарствени продукти.

„През април 2020 г. университетски болници в ЕС предупредиха за опасността от изчерпване на запасите от някои лекарства - анестетици, антибиотици, препарати за отпускане на мускулите и други. Причините са намалялото производство, ограниченията за износ от други държави и стремежът към натрупване на резерви по време на здравната криза. ЕК заяви категорично, че „трябва да се премахнат забраните за износ на лекарства в рамките на вътрешния пазар, тъй като са в ущърб на европейски пациенти и не трябва да се разглеждат като възможност“, припомни тя.

В онлайн платформа за сигнализиране на недостиг на лекарства на БАРПТЛ и Федерация Български пациентски форум са събрани и обработени над 1458 сигнала от пациенти за различни лекарства.

При 70% от сигналите за недостиг проблемът би се решил чрез внос и бързите вътреобщностни доставки. Сигналите от пациентите касаят дерегистрирани лекарства, продукти с трайно или временно преустановен внос в България, лекарства, обект на свръхпотребление в рамките на пандемията, за които не са осигурени достатъчно доставки. 

29% от сигналите са за лекарствените продукти, които имат регистрация в България, като 96% от тях са налични в аптечната мрежа; 46% от сигналите идват от София, над 80% са от големите градове; 28% са хората, насочени към аптека в близост за получаване на лекарството си; 71% са насочени към лекуващите ги лекари за консултиране поради преустановен внос или търсене на дерегистрирани/нерегистрирани у нас продукти.

„Необходими са спешни либерални политики и регулаторни промени за насърчаване на вноса на лекарства на адекватна и ефективна нормативна база, която да обезпечава наличността на лекарства у нас. Знаем, че само чрез такава законова и подзаконова инфраструктура биха се разрешили в голяма степен ситуациите с липса и недостиг на лекарствени продукти в България и ще бъде осигурен достъпът на пациентите в България до разнообразието от лекарствата във всички страни в Европа, а не само регистрираните на местния пазар“, каза още Боряна Маринкова.

Междувременно от МЗ заявиха, че към 8 декември няма недостиг на лекарства и медикаментът Вентолин е наличен в складовете в страната и в трите си форми, регистрирани у нас.

„В ИАЛ има подадено уведомлениe а временно преустановяване на доставките на една от формите на Вентолин (Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution - 20ml), считано от 1 ноември 2021 г. поради непредвидени обстоятелства, като все още в търговци на едро има налични количества. Очаква се възстановяване на доставките през месец февруари 2022 г. Доставките към търговци на едро на другите две форми са регулярни, като разпределените количества към тях са над средномесечните продажби за страната от предишни периоди“, казват от Министерството.

От медикамента Пулмикорт също има в складовете на търговци на едро с лекарствени продукти в страната, твърдят от МЗ и допълват, че са планирани две доставки през декември 2021.

„Предписването на други лекарствени продукти като заместители на цитираните по-горе лекарствени продукти е в компетенцията на лекуващите лекари. Съгласно предоставените данни, потреблението на лекарствените продукти е значително повишено в последните седмици, поради което е възможно снабдяването с тях да е затруднено“, допълват все пак от  МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pJL2


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...