!
Вторник, 16 Април 2024
30
март
6
 

Маринов: От 1 април аптеките няма да отпускат лекарства по НЗОК, ако не постигнем съгласие до утре

Четвъртък, 30 Март 2023 | 15:31:46 Надежда Ненова
6

В ситуацията с НЗОК сме все едно спорим с радио. Не знам по колко пъти трябва да си изпращаме едно и също предложение. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред журналисти. Той участва в конференцията на „Капит

В ситуацията с НЗОК сме все едно спорим с радио. Не знам по колко пъти трябва да си изпращаме едно и също предложение. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред журналисти. Той участва в конференцията на „Капитал“ „Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия“, която се провежда днес.

Припомняме, че БФС и Здравната каса не успяха да постигнат съгласие по отношение на възможността изписаните медикаменти на една рецепта да бъдат взимани от пациента от различни аптеки, както и фармацевтите да подават данни за верифицираните от тях лекарства и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верификация на лекарствата. От БФС продължават да настояват действието на сегашния договор да бъде удължено до края на април, докато от НЗОК искат той да бъде удължен до края на май.

Маринов подчерта, че нито в следващите два месеца ще отстъпят от позицията и ще приемат на пациента да му бъде вменено задължение, нито Европейският съюз ще промени регламента, за да отговарял той на изискванията на Касата. Председателят на БФС допълни, че становището им е изпратено до премиера, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до и. д. управителя на НЗОК, но засега няма разговори с никого.

Ако не се постигне съгласие до утре в рамките на работния ден и фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично платени лекарства, освен ако пациентът не си ги плати сам, стана ясно от думите му. Димитър Маринов беше категоричен, че ако не се подпише анекс към сега действащия договор между НЗОК и фармацевтичния съюз, НЗОК няма да има основание да заплаща на аптеките, които продават реимбурсирани медикаменти. По думите му ако Касата плати без да има юридическо основание за това, ще бъде самоуправство.

В отговор на въпрос защо едва половината от аптеките верифицират лекарствата, Маринов посочи, че това се дължи на липса на контрол. Затова БФС предлага да се въведе ефективен контрол на верификацията, но не по начина, по който НЗОК го изисква. „Ние предлагаме, ако аптеката не верифицира лекарствен продукт, НЗОК да не ѝ го плаща. Ние не сме контролен орган, за да можем да накараме всички аптеки да верифицират лекарствата, които продават“, каза Маринов.

„Терапията се уточнява и обсъжда като количество и време между лекар и пациент, в лекарския кабинет, в противен случай е опасно за пациента“, коментира по-късно и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му възможността, която сега съществува – пациентът да поиска в аптеката да си купи по-малко количество от определен медикамент по лекарско предписание, означава, че терапията не е спазена.

„Трябва също така да се гарантира на пациента, че лекарствата не са фалшиви, което е възможно чрез верифицирането на медикаментите, но тази верификация в момента става формално, тъй като по-малко от половината аптеки верифицират опаковките. Липсата на лекарства не е проблем на лекарите или на пациентите. Преди години беше разрешено на аптеките да не поддържат необходимите количества, а само колкото преценят. Това право се използва сега като аргумент, че липсва дадено лекарство и трябва да бъде заменено с друго“, допълни д-р Маджаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kfak

Гост 30.03.2023 19:19:02

Какъв ЛС! БФС!

Гост 30.03.2023 18:31:27

Нещастниците от УС на БЛС къде се намесват в спор между НЗОК и БФС ?А?А?А?А? А защо са нещастници ли ? Защото ще докарат на лекарите огромни неприятност с тълпите пациенти връщащи се пак и мрънкащи да им се смени терапията или да се преиздадат рецепти заради тъпанарите от НЗОК ,които им е по-лесно вместо контрол да пльоснат едно искане всичко каквото е изписано пациентът да си го взима ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ПРИНУДИТЕЛНО въпреки ,че може и да има лекарства закупени извън НЗОК, може да не намери лекарството в аптеките (много вероятно) и куп други казуси с невъзможност и трите лекарства или и осемте да бъдат взети едномоментно . Хей тъпчовци, внимавайте как пак да насадите лекарите на пачи яйца с нескончаеми тълпи и пак незаплащан труд и конфликти с който дойде. Налягайте си парцалите и гледайте интересите на лекарите ,а не да сте постоянния слугинаж на НЗОК и политическите тъпаци в МЗ.

Гост 30.03.2023 17:19:25

Комплексарщина

фармацевт 30.03.2023 16:25:55

Хайде да видим...

Гост 30.03.2023 16:08:20

Ако този индивид тръгне с ултиматуми и конфронтация с лекарите, съвсем скоро ще сдаде поста си.

Гост 30.03.2023 17:16:37

Че той се конфронтира с касата. И държи на позицията си, не като мекотелите от БЛС.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...