!
Сряда, 23 Октомври 2024
22
март
3
 

Марков: ББА иска вдигане на здравната вноска и включване на застрахователи в системата

Да бъдат защитени уязвимите групи, призова Пенка Георгиева от "Заедно с теб"

Сряда, 22 Март 2023 | 13:37:10
3

„Едно увеличение на здравната вноска ще реши проблемите на здравеопазването, също така ние подкрепяме идеята на БЛС да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си&l

„Едно увеличение на здравната вноска ще реши проблемите на здравеопазването, също така ние подкрепяме идеята на БЛС да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си“. Това заяви пред Nova News зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков.

„В момента средно за Европа страните отделят за здравеопазване около 9%. Ние в България сме близо до това ниво на разходите за здравеопазване, но лошото е, че плащаме половината от тях от джоба си. Това е големият проблем. Сега, през 2023 г., плащаме 28,40 лв. за здравна вноска, тази сума трябва да се промени на не по-малко от 60 лв., при това нещата са динамични, говорим за сегашния момент, за конкретния период“, допълни той.

Андрей Марков беше категоричен, че застраховането ще реши проблема на хората, на които се налага да плащат като пациенти в тежки състояния.

В същото време заместник-председателят на ББА обърна внимание на мястото на профилактиката и значението й като фактор, който има отражение върху заплащането или незаплащането на здравни услуги.

„Един застраховател няма да покрие здравна щета, ако пациентът не е бил профилактиран, така е по цял свят. При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпът на уязвими групи. Това би осигурило равен достъп и на солидарен принцип ползването на здравната система на нуждаещите се, без да се налага да доплащат за лекарства и услуги“, категоричен бе той.

Председателката на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева пък посочи, че реформи в здравеопазването трябва да започнат и това може да се случи ако има политическа стабилност в страната.

„Държавата трябва да поеме пълния размер на здравните вноски за групите граждани, които осигурява, а не както е сега“, каза тя. „Едно увеличаване на вноската ще натовари много социално слаби хора и ще ограничи достъпа им до здравната система. Ограничаване на достъпа означава страдание за болния, страдание за близките и повече публични разходи след това, защото той ще се влоши рано или късно, ако не се лекува качествено и навреме“, категорична беше Георгиева.

Тя подкрепи идеята да бъде въведено застраховане в здравеопазването. Георгиева допълни още, че се надява при една стабилна политическа ситуация да се изготви и въведе Закон за задължения и права на пациентите.

„В него могат да се включат профилактичните прегледи, така общественото здраве ще бъде защитено, това е една инвестиция в бъдеще. Големият проблем наистина са неосигурените, голяма част от тях са гласоподаватели и всички се притесняват да ги притискат, защото няма да гласуват за тях. Така всичко се върти около нестабилната политическа система“, изрази мнение тя.

Според Андрей Марков и в момента имаме достатъчно добра нормативна база, която регламентира профилактиката, но тя така и не се случва. „В момента имаме добра профилактика единствено в онези организации, които имат здравни застраховки. Защото застрахователите не покриват щети, ако не се осъществява профилактика. Това е практиката в цял свят, ние не се опитваме да откриваме топлата вода“, подчерта той.

Събеседниците коментираха и потребителската такса в извънболничната помощ, за която общопрактикуващите лекари настояват да се увеличи.

Пенка Георгиева се обяви против такова увеличаване. „Има нужда от допълнително финансиране в здравеопазването, но не чрез този механизъм, защото би се затруднил достъпът на социалнослаби. Трябва да се защитят уязвимите групи“, категорична бе тя.

„Истината е, че потребителската такса се третира от първичната помощ като дисциплиниращ фактор, защото в много случаи личните лекари страдат от чести и излишни посещения при личните лекари. В някои държави тази такса е много по-голяма и се изчислява като процент от цената на прегледа. Имаме нужда от дисциплиниращ фактор“, бе коментарът по темата на Андрей Марков.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$LmG

Гост 22.03.2023 20:26:16

Като видя алчното пинчерче от екрана и бегам на друг канал, бате

tinka 22.03.2023 17:05:05

Марков, здравната вноска вече не ни интересува, нито като процент, нито като общи пари за здраве. Искаме реални ЕВРОПИЕЙСКИ цени за дейности и ЕВРОПЕЙСКО заплащане на лекарския и сестринския труд. Другото е бля бля! Пенка да си гледа работата, най-уязвимите групи в системата не са пациентите, а лекарите и медицинските сестри! Гадни популисти!

Гост 22.03.2023 15:33:27

С пръдня боя не става, свършиха се вече безплатните лекари.


Всичко за коронавируса
Още новини
Почина д-р Татяна Александрова Русинова – Ленковска
22.10.2024 18:25:06

Почина д-р Татяна Александрова Русинова – Ленковска

Почина д-р Татяна Александрова Русинова – Ленковска, специалист в Отделение по акушерство и ...

Три дами с приза „Златни ръце, добро сърце“ на УМБАЛ „Канев“
22.10.2024 17:22:53

Три дами с приза „Златни ръце, добро сърце“ на УМБАЛ „Канев“

Три дами спечелиха приза „Златни ръце, добро сърце“. Наградите връчи изпълнителният д ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...