!
Събота, 09 Декември 2023
28
март
3
 

Маските на закрито трябва да останат, смятат експерти от различни области

Понеделник, 28 Март 2022 | 11:40:14
3

Прекалено рано е да очакваме, че пандемията е свършила, за да отпадат мерки като носене на маска и спазване на дистанция. Това отбеляза пред bTV епидемиологът д-р Христиана Бацелова във връзка с обявената от властите отмяна на извънредната епидемична о

Прекалено рано е да очакваме, че пандемията е свършила, за да отпадат мерки като носене на маска и спазване на дистанция. Това отбеляза пред bTV епидемиологът д-р Христиана Бацелова във връзка с обявената от властите отмяна на извънредната епидемична обстановка от 1 април и свързаното с това обявено отпадане на противоепидемични мерки. „Аз не съм привърженик на това ранно отпадане на мерките“, декларира тя.

Сравнявайки ситуацията с тази в други европейски държави, д-р Бацелова посочи, че от една страна след премахването на всички мерки случаите там са се увеличили, а от друга – ваксинационният обхват при тях е много по-висок от този у нас, така че те нямат пълни интензивни отделения. „При нас се очаква, ако имаме повишаване на новозаразените и болните, те да боледуват и по-тежко, защото масово хората в България са неваксинирани“, отбеляза тя.

Според нея освен маските на закрито и в транспорта, трябва да остане възможността за получаване на безплатни PCR тестове от личния лекар. „Малко ми е трудно да кажа дали ако рязко се разпуснат мерките, няма да имаме отново покачване на новите случаи. Много е важно доколко ще се спазват мерките от гледна точка на всеки един в обществото“, подчерта лекарката и за пореден път припомни, че ваксинацията е най-сигурният вариант да не се боледува тежко и да намалеят смъртните случаи след отмяната на мерките.  

Според математика Николай Витанов пък ситуацията у нас е „много зелена“. Той показа карта на петте региона на страната, която сочи не 14-дневната заболеваемост от COVID, а заетостта на интензивните легла. Според нея само три области са в жълто – столицата, Варна и Силистра, почти цялата останала страна е в зелено, а някои области са и в синьо (етап 0 според плана на управляващите, без прилагане на противоепидемични мерки).

Витанов прогнозира, че до около 20-ти април у нас заболеваемостта ще достигне 140‱, което ще се отрази върху картата с интензивните легла, като оцвети цялата в „морско синьо“, а след това се очаква спокойно лято.

Той обаче изрази съгласието си с д-р Бацелова по отношение на оставането в сила на някои мерки и след отмяната на извънредната епидемична обстановка. „Едното е носенето на маски на закрито и в градския транспорт и второто – след отпадането на извънредната епидемична обстановка МЗ би трябвало да има възможност, ако тръгне да се случва нещо, да наложи в съответната област мерки съгласно плана“, коментира Витанов, от което стана ясно, че той не е запознат с широко коментирания през последните дни законопроект на управляващите за промени в Закона за здравето, който предвижда това да се случва както на централно ниво с решение на министерството, така и на местно ниво с решение на РЗИ.

Гост на телевизията беше и председателят на една от хотелиерските и ресторантьорски организации Ричард Алибегов, който очаквано декларира, че бизнесът (вероятно имайки предвид този на представляваната от него организация) не е съгласен с отмяната на извънредната епидемична обстановка, тъй като по този начин държавата единствено прекратява всякаква помощ за бизнеса. В същото време той заяви, че и към момента те не могат да разчитат на такава помощ. От думите му стана ясно още, че ресторантьорите искат управляващите да гласуват компенсации, които да им бъдат изплащани до края на годината и след отмяната на извънредната епидемична обстановка, за да може бизнесът да си стъпи на краката след двете години затруднена работа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T@#X

Азис 28.03.2022 14:25:52

На чалготеките още 3 години компенсации да дават и да им намалят още ДДС на 0 %. Те са най-важното нещо в държавата за живота и здравето на българина /физическо, психическо и най-вече интелектуално/, начело с опашатия австралопитек.

Бъцил 28.03.2022 14:00:47

Вещица!

112233 28.03.2022 12:17:37

И що за глупост е ПСР да не може да се даде от ОПЛ!? За да икономисат едни 15лв. (защото направлението за СИМП ще е 35лв., ПСР е 60лв.) , пациентът ще се разкарва, чака и заразява...


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 10% положителни проби, един починал
09.12.2023 09:22:26

Близо 10% положителни проби, един починал

164 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 1682 теста, което прави 9,75% п ...

МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...