Неделя, 17 Януари 2021
09
май
4
 

Масови оставки в карловската болница

Събота, 09 Май 2020 | 09:54:44
4

16 от 20 лекари в Карловската болница "Д-р Киро Попов" хвърлиха оставки, информира БНР.  Решението  им е заради несъгласие с открития спешен кабинет в болницата. Според медиците от него няма нужда

16 от 20 лекари в Карловската болница "Д-р Киро Попов" хвърлиха оставки, информира БНР.  Решението  им е заради несъгласие с открития спешен кабинет в болницата. Според медиците от него няма нужда, той само ще затрудни медицинския екип и няма да доведе до по-добро обслужване на пациентите, които и сега се обслужват от Спешния център в Карлово.

Освен предизвестията за напускане, лекарите ще информират за позицията си Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб, Българския лекарски съюз и областния управител Дани Каназирева, от които искат отмяна на решението.

По думите на д-р Дориана Маринова, която е педиатър в болницата и оглавява лекарската колегия в Карлово, управителят на болницата д-р Христо Пелев е бил информиран за настроенията на екипа още на 5 май, но не се е съобразил с тях.

"Как сме работили досега без този спешен кабинет, кой ще работи, какъв ще е екипът, каква ще е нашата роля, никой не може да каже на този етап. Нямаме физическата възможност, това значи да оголим отделенията и да оставим лежащоболните на произвола на съдбата", каза тя, цитирана от БНТ.

Приемният кабинет беше открит в четвъртък след изрична препоръка, отправена от областният управител Дани Каназирева. Той е за пациенти без симптоми на Covid-19.

Според Дани Каназирева законът е за всички и карловската болница, както другите лечебни заведения, трябва да има приемен кабинет. На практика става дума за възстановяване на този кабинет.

Решението няма общо с извънредната ситуация и епидемията от коронавирус, обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева, цитирана от БНР. По думите на д-р Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в МЗ.

„Решението за кабинета бе взето от медицинския щаб след множество сигнали от страна на граждани, както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен.

"С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблемът и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра", обясни от своя страна областният управител Дани Каназирева.

В понеделник управителят на болницата д-р Христо Пелев ще се срещне с кмета и председателя на Общинския съвет на Карлово, за да ги запознае с недоволството на колегите си, а междувременно ще се опита да ги убеди за приемат съществуването и работата в новия спешен кабинет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wzsk

Лекар 15.05.2020 00:43:56

Браво на подалите оставка лекари. Не трябва една болница да работи като 24-часова безплатна поликлиника при наличие на спешна помощ. Това ми напомня подобна ситуация в областна болница, където работех преди много време. Това беше и главният мотив да напусна България преди 10 години. Така, че успех.

Гост 11.05.2020 09:28:56

Герберастките членове да дават дежурства след като Тиквата им направи един РАБФАК ускорен курс по основи на здравеопазването и спешната помощ

Да Да 09.05.2020 11:13:58

23 лекари са хвърлили оставки, новината я прочетох обновена за Пловдивска медия. Ако болницата се превърне в работеща структура нека остане, но ако ще бъде само сграда без съдържание и всичко ще се праща в по-големите градове, логично е да се закрие.

Гост 11.05.2020 09:30:44

Разбира се хубаво е да се закрие, лекарите да си работят частна практика, а вие най-накрая да си плащате РЕАЛНО. Хубаво би било и ще стане след някоя и друга година.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве
16.01.2021 14:38:47

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, ...

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините
16.01.2021 12:18:01

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините

Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имуни ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...