!
Събота, 20 Април 2024
09
май
4
 

Масови оставки в карловската болница

Събота, 09 Май 2020 | 09:54:44
4

16 от 20 лекари в Карловската болница "Д-р Киро Попов" хвърлиха оставки, информира БНР.  Решението  им е заради несъгласие с открития спешен кабинет в болницата. Според медиците от него няма нужда

16 от 20 лекари в Карловската болница "Д-р Киро Попов" хвърлиха оставки, информира БНР.  Решението  им е заради несъгласие с открития спешен кабинет в болницата. Според медиците от него няма нужда, той само ще затрудни медицинския екип и няма да доведе до по-добро обслужване на пациентите, които и сега се обслужват от Спешния център в Карлово.

Освен предизвестията за напускане, лекарите ще информират за позицията си Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб, Българския лекарски съюз и областния управител Дани Каназирева, от които искат отмяна на решението.

По думите на д-р Дориана Маринова, която е педиатър в болницата и оглавява лекарската колегия в Карлово, управителят на болницата д-р Христо Пелев е бил информиран за настроенията на екипа още на 5 май, но не се е съобразил с тях.

"Как сме работили досега без този спешен кабинет, кой ще работи, какъв ще е екипът, каква ще е нашата роля, никой не може да каже на този етап. Нямаме физическата възможност, това значи да оголим отделенията и да оставим лежащоболните на произвола на съдбата", каза тя, цитирана от БНТ.

Приемният кабинет беше открит в четвъртък след изрична препоръка, отправена от областният управител Дани Каназирева. Той е за пациенти без симптоми на Covid-19.

Според Дани Каназирева законът е за всички и карловската болница, както другите лечебни заведения, трябва да има приемен кабинет. На практика става дума за възстановяване на този кабинет.

Решението няма общо с извънредната ситуация и епидемията от коронавирус, обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева, цитирана от БНР. По думите на д-р Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в МЗ.

„Решението за кабинета бе взето от медицинския щаб след множество сигнали от страна на граждани, както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен.

"С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблемът и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра", обясни от своя страна областният управител Дани Каназирева.

В понеделник управителят на болницата д-р Христо Пелев ще се срещне с кмета и председателя на Общинския съвет на Карлово, за да ги запознае с недоволството на колегите си, а междувременно ще се опита да ги убеди за приемат съществуването и работата в новия спешен кабинет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DUh8

Лекар 15.05.2020 00:43:56

Браво на подалите оставка лекари. Не трябва една болница да работи като 24-часова безплатна поликлиника при наличие на спешна помощ. Това ми напомня подобна ситуация в областна болница, където работех преди много време. Това беше и главният мотив да напусна България преди 10 години. Така, че успех.

Гост 11.05.2020 09:28:56

Герберастките членове да дават дежурства след като Тиквата им направи един РАБФАК ускорен курс по основи на здравеопазването и спешната помощ

Да Да 09.05.2020 11:13:58

23 лекари са хвърлили оставки, новината я прочетох обновена за Пловдивска медия. Ако болницата се превърне в работеща структура нека остане, но ако ще бъде само сграда без съдържание и всичко ще се праща в по-големите градове, логично е да се закрие.

Гост 11.05.2020 09:30:44

Разбира се хубаво е да се закрие, лекарите да си работят частна практика, а вие най-накрая да си плащате РЕАЛНО. Хубаво би било и ще стане след някоя и друга година.


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...