Петък, 07 Август 2020
09
май
4
 

Масови оставки в карловската болница

Събота, 09 Май 2020 | 09:54:44
4

16 от 20 лекари в Карловската болница "Д-р Киро Попов" хвърлиха оставки, информира БНР.  Решението  им е заради несъгласие с открития спешен кабинет в болницата. Според медиците от него няма нужда

16 от 20 лекари в Карловската болница "Д-р Киро Попов" хвърлиха оставки, информира БНР.  Решението  им е заради несъгласие с открития спешен кабинет в болницата. Според медиците от него няма нужда, той само ще затрудни медицинския екип и няма да доведе до по-добро обслужване на пациентите, които и сега се обслужват от Спешния център в Карлово.

Освен предизвестията за напускане, лекарите ще информират за позицията си Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб, Българския лекарски съюз и областния управител Дани Каназирева, от които искат отмяна на решението.

По думите на д-р Дориана Маринова, която е педиатър в болницата и оглавява лекарската колегия в Карлово, управителят на болницата д-р Христо Пелев е бил информиран за настроенията на екипа още на 5 май, но не се е съобразил с тях.

"Как сме работили досега без този спешен кабинет, кой ще работи, какъв ще е екипът, каква ще е нашата роля, никой не може да каже на този етап. Нямаме физическата възможност, това значи да оголим отделенията и да оставим лежащоболните на произвола на съдбата", каза тя, цитирана от БНТ.

Приемният кабинет беше открит в четвъртък след изрична препоръка, отправена от областният управител Дани Каназирева. Той е за пациенти без симптоми на Covid-19.

Според Дани Каназирева законът е за всички и карловската болница, както другите лечебни заведения, трябва да има приемен кабинет. На практика става дума за възстановяване на този кабинет.

Решението няма общо с извънредната ситуация и епидемията от коронавирус, обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева, цитирана от БНР. По думите на д-р Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в МЗ.

„Решението за кабинета бе взето от медицинския щаб след множество сигнали от страна на граждани, както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен.

"С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблемът и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра", обясни от своя страна областният управител Дани Каназирева.

В понеделник управителят на болницата д-р Христо Пелев ще се срещне с кмета и председателя на Общинския съвет на Карлово, за да ги запознае с недоволството на колегите си, а междувременно ще се опита да ги убеди за приемат съществуването и работата в новия спешен кабинет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wyX#

Лекар 15.05.2020 00:43:56

Браво на подалите оставка лекари. Не трябва една болница да работи като 24-часова безплатна поликлиника при наличие на спешна помощ. Това ми напомня подобна ситуация в областна болница, където работех преди много време. Това беше и главният мотив да напусна България преди 10 години. Така, че успех.

Гост 11.05.2020 09:28:56

Герберастките членове да дават дежурства след като Тиквата им направи един РАБФАК ускорен курс по основи на здравеопазването и спешната помощ

Да Да 09.05.2020 11:13:58

23 лекари са хвърлили оставки, новината я прочетох обновена за Пловдивска медия. Ако болницата се превърне в работеща структура нека остане, но ако ще бъде само сграда без съдържание и всичко ще се праща в по-големите градове, логично е да се закрие.

Гост 11.05.2020 09:30:44

Разбира се хубаво е да се закрие, лекарите да си работят частна практика, а вие най-накрая да си плащате РЕАЛНО. Хубаво би било и ще стане след някоя и друга година.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почти 45,5 млн. лв. е изразходвало МЗ за борба с COVID-19 до средата на годината
06.08.2020 17:16:00

Почти 45,5 млн. лв. е изразходвало МЗ за борба с COVID-19 до средата на годината

Общо около 45,5 млн. лв. е сумата, изразходвана от МЗ за борба с COVID-19 за полугодието. Средств ...

Най-малко 25 000 случая на COVID в края на септември у нас прогнозира проф. Витанов
06.08.2020 16:36:13

Най-малко 25 000 случая на COVID в края на септември у нас прогнозира проф. Витанов

Теорията на игрите се използва в дейността по изчисляване на параметрите на коронавируса. Тя се и ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...