Четвъртък, 04 Март 2021
21
ян
5
 

Мая Бонева: Проблемът с кадрите в акушерството не е от днес, а е трупан с години

Четвъртък, 21 Януари 2021 | 10:46:48
5

Проблемът с кадрите в акушерството стои с цялата си тежест, но той не е от днес, натрупан е във времето, а в последните месеци e с особена сложност. Това заяви пред БНТ главната акушерка на Първа САГБАЛ "Света София" Мая Бонева в разговор по повод Деня

Проблемът с кадрите в акушерството стои с цялата си тежест, но той не е от днес, натрупан е във времето, а в последните месеци e с особена сложност. Това заяви пред БНТ главната акушерка на Първа САГБАЛ "Света София" Мая Бонева в разговор по повод Деня на родилната помощ - 21 януари.

"Факт е, че кадрите не достигат, факт е, че младите кадри са малко, не можем да осъществяваме приемствеността и подмладяването на екипа", подчерта акушерката.

Мая Бонева припомни, че аушерската професия е регулирана професия и и изрази мнение, че трябва да има намеса на държавата, като, по думите й, този процес вече е започнал. Според нея един от аспектите на недостига е липсата на интерес у младите, а от друга страна причините се коренят в заплащането и условията на труд.

"Два пъти по-малко акушерки има в България, които работят в момента и упражняват тази професия", посочи тя.

Акушерката подчерта, че професията е с голямо обществено значение, а по време на пандемия и акушерките, както и всички останали, са се учили в движение.

„Ситуацията беше динамична, защото животът идва всеки ден, непрекъснато се раждат деца и ние отговорихме на това предизвикателство, посрещайки новия живот“, каза Мая Бонева.

Тя бе категорична, че и при тези трудни условия тя и колегите й са се старали бъдещите майки да не се чувстват притеснени от ситуацията и да имат сигурност, че ще получат пълноценна професионална помощ и грижа.

Мая Бонева призна, че проблемът с отложеното раждане при по-късна възраст на майката остава и е много сериозен, призна също така, че има повишен интерес към оперативно раждане без необоходимост, като обаче напоследък има тенденция към промяна.

„Работата на акушерката е и изключително емоционална - думите не стигат да се опишат чувствата, че си бил до майката в един изключително съкровен момент от нейния живот, да чуеш първия звук, който издава едно новородено бебе“, каза Мая Бонева и пожела на всички свои колеги да бъдат здрави и да запазят любовта към професията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bSGv

Гост 21.01.2021 13:01:43

На коя страница в стандарта по Акушерство пише, че за нормално раждане са необходими две акушерки, а за Цезарово сечение три?

Гост 21.01.2021 16:52:50

Две са, две са! Едната държи единия крак, другата - другия :)

Лекар 22.01.2021 00:41:10

А при трети крак? Какво държи третата акушерка?

Гост 21.01.2021 12:14:54

Честит празник на всички, посветени на майчино, детско и женско здравеопазване! "Глупостите", които "каканиже поредната баба" са реалните факти в доболничната и болничната помощ. Ниско заплащане, лошо отношение, тежък "бакалавърски труд". Професионалните отговорности на акушерките не са свързани само с акта на раждането, за да изчислявате нетната бройка от 1,5 раждания на месец. За изпълнение на стандартите по акушерски грижи в едно нормално раждане участват две акушерки, за оперативно родоразрешение са нужни три. Пуерпералният период, неонаталното обслужване в стационар, високорисковите бремености, гинекологичните състояния - оперативно и консервативно лечение са в обхвата на дейността на акушерките. В доболничната помощ отсъствието на тези кадри е критично - женска и детска консултация не се извършва в пълен обем и с необходимо качество. Оценката на работата и всеотдайността на акушерките не е средно аритметничната стойност, изчислена от Вас. Спокоен ден и хубав празник!

Гост 21.01.2021 10:55:48

Поредната баба, която каканиже глупости! Акушерките не са малко, даже са повече от необходимото. За 2019 в България са станали 61 538 раждания, а акушерките в страната са 3 269 (данни за 2017 от НСИ). Това прави по 19 раждания на акушерка годишно, или по 1.5 раждания на месец. Айде не сте се преработили; важното е да се мрънка!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...