Събота, 31 Октомври 2020
19
март
10
 

Мая Манолова: Спрете натиска върху протестиращите медици

Вторник, 19 Март 2019 | 11:05:20
10

"Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не искания

"Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите". Това се казва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова във връзка с информация за упражнен натиск и психически тормоз над професионалисти по здравни грижи, заради участието им в  протестни действия. 

"Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България. Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс. Като омбудсман на Република България, отчитайки особената обществена опасност на подобен тип деяния, които заплашват или обезкуражават гражданите да упражняват конституционните си права, ще поискам от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия. Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях", казва Манолова.

Професионалисти по здравни грижи съобщиха, че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд, по време на срещата си с Манолова преди десетина дни. "Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Казанлък, Габрово, Велинград и др. Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание", пише още Манолова в позицията. 

По думите й има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници.

"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", казва още Манолова. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ExHc

Дочка Димитрова 19.03.2019 23:20:20

Г-жо Манолова, не симпатизирам на БСП, меко казано, дори и Вас не харесвах, когато бяхте виден функционер. Промених мнението си, откакто станахте омбудсман. Най-добрият, според мен. Задълбочено и интелигентно проследявате проблемите, и заставате зад справедливите каузи. Браво! Продължавайте все така!

Гост 20.03.2019 10:32:23

Точно

Гост 19.03.2019 20:03:52

Бъдете сигурни, че Киро Бюджета притиска сестрите да не протестират. Бъдете сигурни, че сестрите са прави да искат по-високи възнаграждения. Не може сестра в интензивно отделение да получава два пъти по-малко от чистачката на Аерогарата и колкото портиер. Българските сестри са добре приети заради квалификацията си навсякъде в Европа.

Гост 19.03.2019 20:28:16

Точно така е, браво за коментара!

До гост в 13.29 часа 19.03.2019 17:24:19

Чудесно!Съгласен съм с вас! Остава и да го осъществите!

Гост 19.03.2019 20:29:33

В момента, в който българите спрат да гласуват за комунисти, национал-социалисти, популисти, мутри и доносници - ЩЕ СТАНЕ! Но само при гореизброените условия!

гост 19.03.2019 12:44:43

Подкрепям протеста на медицинските сестри уважаема г-жо Манолова. НО...моля Ви да отговорите на следното: 1. Ако основната работна заплата на мед.сестри стане две минимални работни заплати, Каква трябва да бъде основната заплата на ново завършил лекар и лекар със специалност ? 2.Кой ще подсигури тези средства,когато приходите на болниците са от сключен договор с НЗОК с определен бюджет? 3.Трябва ли еднаква основна заплата да получава сестра работеща на регистратура и тази ,която работи в интензивен сектор? И още много други произтичащи от това неизвестни!!! Ако нямате предложение в тази насока ,това си е ваша Пи ар акция и говори за създаване не изкуствено напрежение и некомпетентност от ваша страна. Ако имате искания,трябва да предложите и решение...

Гост 19.03.2019 13:29:47

Веднага Ви отговарям: 1. Ако основната заплата на медсестра стане две минимални работни заплати, основната заплата на новозавършил лекар трябва да бъде 4 (четири) минимални работни заплати, а на лекар със специалност - 6 (шест). 2. Тези средства могат да бъдат подсигурени от няколко места. 2(А). Със ЗАКОНОВО РЕГЛАМЕНТИРАНО ДОПЛАЩАНЕ - тема ТАБУ за ВСИЧКИ политически хрантутници през последните 15 години! 2(Б). С предвидените милиарди за строежа на корупционният атомен гьол БелеНЕ. 2(В). С въвеждане на персонали здрвноосигурителни партиди. 2(Г). Когато държавата започне да осигурява служителите с реални вноски в Касата, а не виртуално. 2(Д). Има и още, но засега - толкова! 3. Разбира се, че сестра, работеща в интензивен сектор трябва да получава доста повече от работеща на регистратура.

до Гост 21.03.2019 10:15:55

А пари откъде? При тази ограбена от комунетата държава. Проблемът не е от 15 години насам, другарю! Много хубаво предложение, но при тази сбъркана здравна система и начин за формиране на заплатите в здравеопазването, как да стане?! В болниците, а и при първичната помощ, значение има брой преминали пациенти. Тоест, колкото повече болни, толкова повече пари?! Къде това е така? Кой ти каза, че осигуряването на служителите е виртуално?! Червени тролове, ограбихте държавата, а сега - ДАЙ ПАРИ!

Гост 19.03.2019 11:41:43

Какво е това изродено общество, което не му прави впечатление заплата 6 000 евро на футболист в средняшки отбор и 680 лева на медицинска сестра??? ПОЗОР!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца
31.10.2020 11:40:00

ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца

Комитетът за лекарства в хуманната медицина CHMP при Европейската агенция по лекарствата EMA е из ...

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци
31.10.2020 10:20:21

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци

По-малко 24 след старта на Кампанията на БЛС за координиране набирането на доброволци, студенти п ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...