Сряда, 16 Октомври 2019
26
юни
 

Медицинската дейност в Северозападна България ще бъде оптимизирана

Хората ги интересува да бъдат добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или Монтана, каза министър Ананиев

Сряда, 26 Юни 2019 | 18:58:39
22

Министерството на здравеопазването и НЗОК са осигурили необходимите средства , за да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал Въпросът е, че те трябва да се изработят. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който с

Министерството на здравеопазването и НЗОК са осигурили необходимите средства , за да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал Въпросът е, че те трябва да се изработят. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който се проведе след срещата му с директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана и УМБАЛ "Света Анна".

Министърът подчерта, че няколко са факторите, които пречат на лечебните заведения в Северозападна България и по-специално на МБАЛ-Видин и МБАЛ-Враца,  да го направят. На първо място това е демографският срив в тези две обрасти, следван от кадровия проблем и дълговете на лечебните заведения.

По отношение на дълговете министерството на здравеопазването било в постоянни преговори с кредиторите, като успоредно с това се водели  разговори с почти всички банки в страната, за да може да се постигнат

по-добри условия на погасяването им и по-ниски лихви

Заради демографската криза и постоянно намаляване на медицински персонал през следващата седмица ще бъде обсъдено с директорите на  болниците във Видин, Враца и Монтана оптимизирането на медицинската дейност не по области, а в цяла Северозападна България.

„Трябва да се види кои са добрите отделения и клиники и накъде трябва да бъде насочен по-сериозен ресурс. Трябва да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, каза министърът.

Той подчерта, че е получил подкрепата за това както на регионалните здравни инспекции и регионалните здравноосигурителни каси, така и на директорите на болниците.

„Всички на срещата бяхме единни, че

обстоятелствата изискват кардинално решение,

защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане“, каза министърът.

Министърът допълни, че е запознат с фишовете от заплатите, които професионалистите по здравни грижи от Видин представят в публичното пространство, но това, което те показват са основните им, а не брутните им заплати. Въпреки това има какво да се желае, за да бъдат удовлетворени професионалистите по здравни грижи там, уточни министърът.

По думите му в УМБАЛ „Св. Анна“ е създадена необходимата организация и се постигат нивата на работни заплати, заложени в Колективния трудов договор. В Монтана с направеното увеличение, размерите на възнагражденията максимално ще се приближат до записаното в КТД“.  

Министърът коментира и информацията от НЗОК, че другата седмица ще му бъдат предоставени предложения за спешни промени в Наредбите на Министерството на здравеопазването. „Имаме уговорка с д-р Дечев в най-кратки срокове да решим какви нормативни промени трябва да направим, той вече подготвя такива предложения. Ние също работим по своите предложения. Въпросът е действително да облекчим достъпа на децата до необходимата медицинска помощ“, каза той.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EAy6

Гост 01.07.2019 19:15:21

Абе , явно цялата дандания е за щатни заплати , работил , не работил , заплатата да си тече .Те санитарите и сестрите и сега не обръщат много внимание на болните , какво ще стане ако и заплатите им са за работно време , а не за свършена работа . Да сравняваш пожар с болен човек е пълна идиотия. А , ако има сграда на която пише пожарна , а вътре няма хора , то как ще се гасят пожари .БОЛНИЦА без персонал не е болница , а коптор .Ананиев да ви зачева сестри и доктори ли? Демографския срив е на лице и всякакви вопли са безмислени .Няма лекари и сестри и пациенти почти няма /Ако не броим мангустите дето ги храним и лекуваме без да плащат/ .Да мрат мързеливите мангусти , а червените дъртофелници от крепостите на БКП да си ги лекуват милионерите Нинова и Миков.

СТМ 01.07.2019 12:03:08

Да закрием пожарните понеже няма пожари!

Гост 29.06.2019 19:41:55

Ти първо си оптимизирай министерството, пък после оптимизирай другите.

Компетентен 27.06.2019 19:29:47

Демографски срив ? Според Википедията в трите града има по 60 хиляди души население . Сметнете и селата наоколо - това са ОБЛАСТНИ болници ? Както пише няхой долу - да затворят и полицията и пожарната , да махнат болниците и да отворят границата ! Нито румънци ще дойдат , нито сърби ! След като оптимизира по този начин северозападния район , нминистърът ще трябва да оптимизира и останалите 3 и така за да има зоб за 150 частни болници ще се ликвидира здравната система на страната .

Гост 27.06.2019 19:53:24

Глупак. Утре ще плачете за всяка болница ,най-вече за частните. Защото простия ти вожд никога няма да открие свестна държавна болница НИКОГА ВЕЧЕ. Ей така ще си мрете с омразата към частния здравен сектор ,защото се плаща ,а вие комунягите хем искате здравеопазване ,хем да не се плаща и така си го зачуквате всеки ден четвъртит ,когато скоро няма да има НИЩО

Компетентен 28.06.2019 18:19:22

Боклук !

Гост 29.06.2019 09:34:30

Идиот!

Гост 27.06.2019 16:29:29

Да, защото само там има и пациенти и кадри за болниците...

Гост 27.06.2019 16:15:10

Ми като няма достатъчно пожари в някои региони, дайте да ликвидираме структурите на пожарната безопасност, като няма достатъчно престъпления в някои региони, дайте да закрием полицейските структури там... Накрая ще си закрием държавата и ще остане само столицата.

Гост 01.07.2019 19:26:12

Абе стига с тея пожари , лекаря да не е пожарникар .Един лекар ако всекидневно не лекува , оперира , не работи , той се деквалифицира. Как ще сравняваш някой дето държи маркуча и има средно образование с висококлалифициран лекар хирург .Ами , ако хирурга има две херния и три апендицита на година ?Какъв хирург е тоя ? Ясно е че като имаш демографски срив , щеш не щеш ще имаш и изместване на високоспециализираната-болнична помощ към по -гъсто населените центрове . В тези населени места като Видин и Враца трябва да останат спешни центрове и всичко по тежко да се транспортира към Монтана .За най -спешните е достатъчен един санитарен хеликоптер за областа .Другото е имитация на Здравеопазване.

Гост 27.06.2019 19:48:48

Държавата ви управлявана от мутркомунистите е толкова закрита колкото е закрито здравеопазването. Тоест полузакрита. Паралелно. Успоредно.На кръст. Но още не сте го усетили зашото може би не сте още пациенти.

Гост 27.06.2019 16:12:03

То имаше един министър и един зам.-министър, които говореха за хеликоптери и моторни шейни, на което се смя цяла България. Сега пък ще "оптимизираме" цели няколко области, като ги лишим от адекватен достъп до лечение. Болниците няма да се ликвидират от самосебе си, а загиват поради сбърканата политика на правителството.

Гост 27.06.2019 15:35:01

Тея болници ще се ликвидират от самосебе си .Като няма персонал . При този демографски срив , за две баби да има болница ,ли ? Във Видин и Враца по един спешен център и този за който има нужда да се превозва до Монтана .На всички които плащаме здравни осигуровки по -евтино ще ни излезе да има 4-5 хеликоптера , разположени до големи болници .

Гост 27.06.2019 19:45:33

Глупав чичка. Медицински хеликоптери е скъп лукс дори zа държави като САЩ и Канада. Само преди нqколко години Общината на Сан Франциско закри няколко helipаd-a в града поради непосилни разходи по подdръжката на такава въздушна спешна медицинска помощ, въпреки,че американците си плащат 40-50 пъти повече от вас дрипльовците

Гост 27.06.2019 10:09:31

Интересно намерение на министъра да закрие определени структури в едни болници, за да увеличи оборота на такива структури в други болници. Този човечец не е ли чувал, че ДОСТЪП до медицинска помощ означава ПРЕМАХВАНЕ НА БАРИЕРИ? Разстоянието от местоживеенето до лечебното заведение представлява своеобразна бариера пред достъпа. Намерението на министъра да ликвидира достъпа до болнична помощ в едни административни области и да го улесни в друга област, само защото държавата не е в състояние да осигури адекватно финансиране на достъпна и качествена помощ за всички граждани, навсякъде на територията на страната, граничи с геноцид. Това комунистическо инженерство ще доведе до още по-голямо обезлюдяване на някои региони и още по изразена свръхурбанизация в други. Хубав човек, но здравеопазването не е силната му област.

Гост 27.06.2019 05:30:06

След Киро няма да остане нищо от българското здравеопазване! Махай се по-бързо, дилетант.

100% държавно участие 27.06.2019 00:41:44

Гаси, прегазиха общинските, вече почнаха и в областните да закриват, пардон - оптимизират на управленския им език.

Заинтересована д-р 26.06.2019 23:06:01

Надявам се болницата в Белоградчик също да просъществува. Дано, освен новата дограма и вътре се направи ремонт. Надявам се, и лекари, обвързани с някакви програми да заработят. Видях онзи ден табела отпред, че е финансирана от Козлодуй.

Гост 27.06.2019 08:07:36

Надявам се докторите да заработят с касовите си апарати, има да чакате от "програми"!

Дедо 26.06.2019 22:00:24

Кирчо Ментата съм аз и реформа ще ви правя аз за вас! Болниците обикалям да ги проеерявам! Докторите аз ще задължава да лекуват без пари, заедно със мед сестрите ще се пригодят за моя шести модел на здравеопазването!

Гост 26.06.2019 21:07:53

Уникален пич!

Гост 26.06.2019 19:29:38

Правилно, партийни борсуци! Закривайте болниците във Видин и Враца и открийте на тяхно място две нови в Софето. Пък после рИвете, че цяла България се е натъпкала в кочината. В Северозапада няма хора, за какво им е болница


Още новини
НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия
15.10.2019 17:35:17 Надежда Ненова

НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия

НЗОК е направила съществени корекции в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за условият ...

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година
15.10.2019 17:07:15

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година

11 778 хора с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до кра ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...