!
Вторник, 23 Април 2024
25
апр
4
 

Медицинската инфлация изпреварва общата

Вторник, 25 Април 2023 | 17:10:03
4

Медицинската инфлация продължава да изпреварва общата. Според представените данни на глобално ниво, тя достига 12.6% през 2023 г., което е съвсем малък спад от размера ѝ през 2022 г. – 12.7%. За сравнение, общата инфлация за 2023 г. е 4.1%, а пре

Медицинската инфлация продължава да изпреварва общата. Според представените данни на глобално ниво, тя достига 12.6% през 2023 г., което е съвсем малък спад от размера ѝ през 2022 г. – 12.7%. За сравнение, общата инфлация за 2023 г. е 4.1%, а през 2022 г. е била 8.3%. За България очакваната медицинска инфлация за 2023 г. според проучването е 25%.

Тези данни бяха изнесени на бизнес закуска, организирана от Mercer Marsh Benefits, съобщават организаторите. На събитието бяха представени глобалните тенденции и най-нови инструменти в сферата на здравеопазването. То даде възможност на специалисти в сферата на човешките ресурси да се запознаят отблизо с новостите на здравния пазар в условията на инфлация.

По време на събитието се проведе и дискусионен панел на „Тенденциите в България по отношение на придобивките за служителите с фокус върху здравната грижа“. Участие в панелът взеха представители на бизнеса и на здравни заведения в страната, за да може темата да се обсъди от всяка гледна точка. Сред тях бяха Маргрет Бързачка (Senior Director HR Bulgaria & Hungary, Тева Фарма), Милена Богданова (директор Човешки ресурси – Източна Европа, Идеал стандарт – Видима), Диана Филипова (специалист Човешки ресурси, Кохирънт Сълюшънс ЕООД), Иван Тодоров (заместник-председател на Българска болнична асоциация и административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“), Мира Ганова, PhD (директор на  Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването) и Д-р Мирослав Ненков (специалист по анестезиология и реанимация).

Участниците в събитието се обединиха около мнението, че има необходимост от повече усилия от страна на държавата от гледна точка на финансиране на доклиничното здравеопазване, за да се работи успешно в посока превенция и ранна диагностика, както и от дигитализиране и създаване на национална стратегия.

Д-р Мирослав Ненков отбеляза, че предвид случващото се през последните години вероятността да се покачат обществените разходи за здраве е много голяма.

Липсата на ключови специалисти също е сериозен проблем, пред който българското здравеопазване вече е изправено според Иван Тодоров и д-р Ненков. Специалисти в сферата на неонатологията и анестезиолигията са само част от тази извадка, в която влизат също акушерки и медицински сестри, които все по-често търсят работа извън страната. Според участниците в дискусията причините за този отлив на качествени кадри са много.

„Парите в здравната система не са малко, но се крадат. Специалистите не бягат само за пари, често причината е липсата на нормално отношение“, сподели д-р Ненков. Той допълни, че много млади лекари търсят развитие извън страната, защото тук не им се дава възможност – достъп до апаратура, добри ментори и практическа работа. По отношение на медицинските сестри той добави, че често се налага да работят на три места, за да се справят финансово, а отделно от това не им остава време за почивка и за семействата им. „Това натоварване води и до намалена ефективност“, сподели д-р Ненков.

Мира Ганова от своя страна изрази нуждата от ефективна превенция, диагностика и лечение, които трябва да залегнат в национална стратегия за здравеопазването.

„Такава стратегия не е самоцел, тя трябва ясно да очертае какви са стъпките пред здравеопазването, за да се предприемат действия, а този сектор да бъде успешен. Проблемът в момента идва от липсата на дългосрочна визия, както и инструменти, с които да събираме и анализираме данни, за да взимаме информирани решения“, допълни тя.

Диана Филипова даде малко по-детайлен поглед върху технологичния сектор и как на практика се осъществяват профилактичните прегледи и диагностика.

„Целим да насърчаваме нашите служители да посещават профилактичните прегледи, за да може да получат ранна диагностика. За съжаление, служителите ни връщат обратна връзка, че прегледите не са били на желаното ниво, а по-скоро проформа. В тях не се засичат проблеми в начална фаза, а се отчита работа“, сподели тя и допълни, че според нея в момента трудно може да се осигури качествена здравна грижа, тъй като здравната система в страната е в лошо състояние и със застаряващи специалисти.

Милена Богданова отбеляза и своите наблюдения за висок брой осъществени профилактични прегледи сред служителите, но допълни, че в по-малките градове, за които има наблюдения – Габрово и Севлиево, има установени заболявания в начален стадий, което според нея в голяма степен се дължи на усилията от страна на компанията, която подпомага местните здравни заведения.

„Държавата трябва да влезе в ролята си – да се грижи за хората и да им осигурява качествен и лесен достъп до здравеопазването“, допълни Милена Богданова.

Маргрет Бързачка от своя страна сподели, че усилията на компаниите са видими.

„Ако преди здравната застраховка се възприемаше като придобивка за привличане на кандидати, днес тя е стандарт и се очаква от служителите. Целта ни днес е да намираме точните начини да предоставяме необходимото като работодател. А в допълнение даваме добавена стойност и възпитаваме служителите си да се грижат за себе си и близките си“, каза тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vPhS

Йоло Денев 26.04.2023 22:57:39

Тюрлю гювеч панел от лаици, начело с мазния пърдялник Ненков.

Гост 25.04.2023 21:00:24

„Държавата трябва да влезе в ролята си – да се грижи за хората и да им осигурява качествен и лесен достъп до здравеопазването“, допълни Милена Богданова". Много скоро ще я усетите държавата: или с 22% ДДС или с 15% корпоративен данък, а може и с двете едновременно. Пенсиите и минималната работна заплата замразени, лихвите на банковите кредити увеличени. Здравеопазването, разбира се ще е някъде накрая извън приоритетите. А иначе нещата не са сложни: болниците държавна и общинска собственост остават към НЗОК, частните работят кеш или със здравни застраховки от Mercer Marsh Benefits.

Гост 26.04.2023 16:04:09

ДОПЛАЩАНЕ!!!!!!!

Гост 25.04.2023 20:00:56

Геният на вица- специалист по всичко!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...