Вторник, 10 Декември 2019
05
авг
5
 

Медицинската сестра Мая Илиева е уволнена от „Токуда“, тя ще оспорва в съда

Заради обвиненията на Илиева, че я е заплашвал, д-р Иван Кокалов заяви, че ще я съди в лично качество

Понеделник, 05 Август 2019 | 16:32:17
5

Организаторът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева беше уволнена дисциплинарно от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” миналата седмица. Това съобщи самата Илиева първо в социалните мрежи, а днес пред БНР тя обяви, че ще с

Организаторът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева беше уволнена дисциплинарно от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” миналата седмица. Това съобщи самата Илиева първо в социалните мрежи, а днес пред БНР тя обяви, че ще съди болницата за неправомерното си, според нея, уволнение.

"Аз ще обжалвам в съда заповедта за уволнението ми", каза пред БНР Мая Илиева. "Единствената причина, поради която мога да бъда уволнена, е да бъда професионално дискредитирана, за да могат синдикатите да дадат съгласието си и да свалят имунитета ми", допълни тя.

"От години се опитват да ме уволнят от тази болници. Аз, като синдикален лидер, си защитавам правата, предизвиквам проверки и съм наказвана многократно и от предишното ръководство на тази болница. Аз имам заведени и спечелени пет дела срещу болницата, включително и спечелено дело срещу предишния директор на болницата - за дискриминация, точно по същата причина", допълни още Илиева.

Илиева разказа още, че е получила телефонно обаждане преди първия протест на медицинските сестри от д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който ѝ е казал "да си затваря голямата уста, че лично ще се погрижи да не работи повече в "Токуда".

От „Токуда“ изпратиха позицията си до медиите, в която уточняват, че наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания. „Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни. Смятаме, че опитите наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната ѝ дейност са несъстоятелни”, уточняват от болницата.

Междувременно вицепрезидентът на синдикалната организация КНСБ д-р Иван Кокалов опроверга твърденията на Мая Илиев, че я е заплашвал, че ще я изгони от болницата. Пред „Дневник“ той уточнява, че миналия месец от ръководството на болницата са изпратили нотариално заверено искане до него, с което се настоявало да се снеме защитата срещу уволнение на Мая Илиева. Отбелязвало се и нарушения на трудовата дисциплина, заради които се иска нейното уволнение.

„Аз не съм човекът според нашия устав, който може да даде разрешение за сваляне на имунитета на синдикален такова разрешение, това се прави от целия Изпълнителен комитет, казва той. Затова изпратил по електронната поща на всички членове на комитета искането от болницата и всички дали съгласие закрилата да бъде свалена. По думите на Кокалов подобни мерки за снемане на защита на синдикален лидер били взимани само няколко пъти в историята на синдиката и това ставало при груби дисциплинарни нарушения. Понякога се стигало до сериозни дискусии и гласувания. Той коментира, че явно всички членове на комитета, след като се запознали с мотивите за искането за уволнение, са разрешили имунитета да бъде свален и било показателно, че нямало нито един, който остро да възрази.

„Не аз или синдикатът уволняваме, уволнява ръководството на болницата, което има и своите мотиви за това и ги е посочило в искането до нас за снемане на защитата“, допълва д-р Кокалов.

Той заявява и, че заради обвиненията на Илиева в последните дни, че Кокалов я е заплашвал, че ще я изгони от болницата и др. подобни, ще я съди в лично качество. Аз подобни думи и заплахи не съм отправял, тя злоупотреби с моето име и позиция, нека ги докаже в съда, допълни лидерът на медицинския синдикат на КНСБ.  

"Силните на деня" се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права, каза на брифинг днес пък омбудсманът Мая Манолова.

"Скандализирана съм от уволнението на Илиева и е очевидно, че това е опит да й бъде затворена устата", допълни Манолова. По думите й това не е единственият случай за оказване на натиск, каза още Манолова и посочи, че на такъв са били подложени и други медицински специалисти, извън София. Според омбудсмана е оказван натиск и върху протестиращи граждани за други каузи.

"Това е тревожен факт за състоянието на демокрацията в България", каза още Манолова.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gPs4

гастарбайтер 06.08.2019 01:43:22

Безобразие!!!

Гост 06.08.2019 01:01:29

Кокалов ще направи по-дълъг период от Тато и Боко!!!! Докога ще бъде в надзора на Касата? Дали не търгува с влияние????

Гост 06.08.2019 10:13:56

Коки е толкова тъп, че и това няма да направи както трябва. Обикновена синдикална мижитурка.

Гост 05.08.2019 21:49:24

Комунистическите синдикати е известно ,че са част от мутрите и действат според конюнктурата къде да капитализират своята позиция на слуги . А протести позволяват само под тяхно наблюдение и ако е политически продаваемо. А тъпанарите им плащат и членски внос ,като на всяка мутренска организация която ги 'пази'....

Elf 05.08.2019 16:59:17

Diktatura na prostacite, a komunizma ste e do grob !A doktorite ............kakvi gnusni nishtojestva,bivshi Hora....


Още новини
Изписаха белодробно трансплантирания пациент от УБ „Лозенец“
09.12.2019 17:17:01

Изписаха белодробно трансплантирания пациент от УБ „Лозенец“

Пациентът с белодробна трансплантация у нас, беше изписан от  УБ „Лозенец“. 70-г ...

 ВАС пусна окончателно обществената поръчка за е-здравеопазване
09.12.2019 17:09:38 Надежда Ненова

ВАС пусна окончателно обществената поръчка за е-здравеопазване

Върховнията административен съд окончателно отхвърли жалбите „ТехноЛогика“ ЕАД по общ ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...