!
Неделя, 16 Юни 2024
16
февр
9
 

Медицинската хомеопатична организация опроверга твърденията на акад. Юхновски

Петък, 16 Февруари 2018 | 13:30:28
9

Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) остро се противопостави

Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) остро се противопостави на кампанията, организирана от учени от БАН, за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в четирите медицински университета в страната. БМХО отговориха също с отворено писмо на писмото от БАН, с което хомеопатията беше определена като "неконвенционален и лъженаучен метод за лечение".

„Академик Юхновски е инициирал кампания в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети. Кампанията достигна апогея си с изпращането на писма до ректорите на Медицинските университети с препоръка за прекратяване на обучението на студентите по хомеопатия и със стартирането на „дискусия“ в множество печатни и електронни медии и телевизионни предавания. За нас, като лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила“, се казва в писмото на БМХО, подписано от председателя на БМХО и председател на Етичната комисия на БЛС д-р Петко Загорчев.

Д-р Загорчев е категоричен, че „дискусия, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида  към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по Клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност  съгласно изискванията на  Закона за Здравето /раздел VI/.“

По думите му в предложението за прекратяване на изучаването на хомеопатия в Медицинските университети  се цитира половинчато и тенденциозно Декларацията на  Научния консултативен съвет на европейските академии /EASAC/. Тази декларация  определя  хомеопатията като потенциално опасна главно по  две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това, както и лош контрол на качеството на произвежданите хомеопатични препарати.

„Това наистина е така в някои страни, където с хомеопатия се занимават не-лекари и те сами си приготвят лекарствата. Но тази констатация не е валидна за болшинството европейски страни, в които хомеопатия практикуват само лекари и хомеопатичните лекарства подлежат на регистрация и строг контрол, и се отпускат само в аптечната мрежа, както и останалите лекарствени препарати“, пише д-р Загорчев.

„В България клиничната хомеопатия - единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети, се практикува само от лекари и използва хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата и се отпускат в аптеките“, пояснява той.

„Разрешението за пускане на пазара в Европейския съюз на хомеопатични лекарствени продукти за хуманна употреба се регулира от Директива 2001/83/ЕО, допълнена със специални разпоредби относно доказателствата за качество, безопасност и ефикасност, съдържащи се в Директива 2003/63/ЕО. В Европейския съюз, подобно на всички фармацевтични продукти, разрешените хомеопатични лекарства отговарят на най-високите стандарти за производство и контрол на качеството. Следователно, първият контакт на  пациента  е с лекар , чиято  квалификация в конвенционалната и неконвенционална медицинска практика му позволява да избере най–подходящия за неговото здравословно състояние метод“, пише в отвореното писмо на БМХО.

„В заключение бихме желали да припомним,  че спорове и несъгласия по отношение прилагани методи на диагностика и лечение, съгласно Кодекса  по професионална етика на лекарите в Република България, не могат да бъдат обект на медийна полемика. Предполагаме, че тези принципи са залегнали и в Кодека на Етичната комисия при БАН. Оставаме с готовност да продължим разговорите на професионално ниво“, завършва писмото д-р Загорчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nfdV

UK doctor 20.02.2018 23:24:48

Долу шарлатаните-хомеопати!

хомеопат 19.02.2018 20:08:18

Поздравления, д-р Загорчев!

999 17.02.2018 09:50:39

Анестезиолог хомеопат - това ако не е оксиморон... Ето това е Загорчев.

Някой 16.02.2018 21:01:31

Бла, Бла, Бла. Чиста шарлатания. Ама нали народа е прост и се връзва.

Българин 17.02.2018 09:31:26

Народът е прост и се връзва, обаче та си ПЛАЩА като поп, нали? Ей това ми е най-странното...Всъщност, обяснението е безкрайно просто: Чудовищната, богато медийно (под)платена, професионално координирана, консултирана и провеждана от години, кампания за смачкване на лекарското съсловие у нас! Провеждана (преди) от Партията-майка и подопечните и "компетентни" органи, а в по-нови времена - от метастазите на същите, покрили (почти) целия политически спектър у нас, както и медиите.

16.02.2018 18:27:17

Шарлатани! А когато състоянието на пациентите се влоши - "Бягайте в Спешното", "Постъпете в болница!", "Необходима ви е спешна консултация с хирург (ортопед, уролог, унг специалист, педиатър...).

Гост 16.02.2018 17:09:34

За едни пари става въпрос...

Потърпевш 16.02.2018 20:54:51

Меката китка Загорчев не можеш го надприказва! Като лекар и шеф на етичната комисия най-малко му приляга да защитава една шарлатания! Наистина става дума за пари! За пари медицинските университети скоро ще започнат да дипломират и врачките, гледачките,баячките, леещите куршум и восък ....и всякакви други престъпно практикуващи диагностична и лечебна дейност! Да не говорим за аптекарите, които отдавна превърнаха аптеките в амбулатории, където развихрено докторуват на поразия! Не спират и безочливите и нахални реклами на лекарства по медиите, които престъпно подтикват зрителите към самолечение "без лекарско предписание"! Чудя се къде е Лекарският съюз, който нито веднъж не е гъкнал срещу явното пренебрегване на лекаря в диагностичната и лечебна дейност. Това в бяла държава не може да се случи- никакво хапче не можеш да си купиш, ако не е предписано от лекар, и ако аптекар си позволи да докторува веднага ще бъде наврян в миша дупка - глобен и лишен от права за винаги!!! ЗАЩО Е ТОЗИ ИМПОТЕНТЕН БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, КАТО НЕ ЗАЩИТАВА А ПРЕДАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ С ЧИИТО ЧЛЕНСКИ ВНОС СЕ ХРАНТУТЯТ ЛИДЕРИТЕ МУ?

Някой 16.02.2018 21:02:15

Браво


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...