!
Неделя, 03 Март 2024
10
авг
18
 

Медицинските дейности да се остойностят на база относителни тегла, иска д-р Дечев

Петък, 10 Август 2018 | 13:28:44
18

„Основният принцип на здравното осигуряване е солидарност, но освен на входа трябва да я има и на изхода - стремежът ми ще бъде всеки, който има нужда от медицинска помощ, да получава медицинска грижа и тя да е ясна отначало. Касата трябва да пос

„Основният принцип на здравното осигуряване е солидарност, но освен на входа трябва да я има и на изхода - стремежът ми ще бъде всеки, който има нужда от медицинска помощ, да получава медицинска грижа и тя да е ясна отначало. Касата трябва да поставя на едно и също ниво всеки потребител, който е със същата диагноза като другия. В момента за едни пациенти касата плаща определена сума, а за други, със същото заболяване, пет пъти по-висока. Идеята ми е сумата, която се полага на всеки пациент, реално да покрива ефективно лечение на дадената диагноза“. Това казва в интервю за „Капитал“ новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, като допълва, че това е лечение, което съществува в международните ръководства.

„Когато тази сума бъде определена, всеки пациент трябва да има достъп до нея. Ако по някаква причина осигуреното лице желае друг вид терапия, то да има възможността да си доплати по съвсем прозрачни критерии или да може да се осигури в надграждащо осигуряване или застраховане. Има два варианта - дали това да бъде допълнително задължително надграждащо осигуряване или доброволно. Личното ми мнение е, че трябва да бъде доброволно, защото много хора и с право казват: „Добре, ние ще си платим, обаче не знаем за какво.“ Всички знаем, че масово се искат плащания за допълнителни дейности в болниците, - творчеството на видове услуги, които трябва да се доплащат, е много силно развито“, коментира доскорошният болничен директор.

Според него е напълно е възможно да се направи по-добре работещ модел в рамките на приходната част, която има Касата, без да се увеличава вноската. Той обаче не трябва да бъде за сметка на намаляване на прихода на преките изпълнители на медицински дейности, защото там проблемите са огромни и във времето са се получили огромни девиации в полза на едни за сметка на други специалности, подчертава д-р Дечев. „Съществуват обективни критерии, за да влезем в рамки, и те се наричат относителни тегла на определените медицински дейности. Да речем, ако една операция от апендицит се оценява с коефициент единица, най-сложната операция в областта на коремната хирургия се оценява с коефициент 10 и ако апендицитът при нас се заплаща от касата 500 лв., другата дейност трябва да се оцени на 5000 лв. Да, пак ще има девиация, ако при нас един апендицит ще е 500 лв., а в ЕС, да кажем, 2000 - 3000 евро, но ще има съпоставимост на сложността на операцията и на квалификацията на един лекар. Всички тези предложения се правят именно с цел да стигнат средствата, които събираме“, коментира той.

От думите му става ясно, че той иска връщане на възможността Касата да определя списъка с лекарства, за които плаща. „В момента касата на всяка крачка е изправена пред свършен факт - на някакво място са ни определили, че дадено лекарство трябва да го плащаме на 50%, след това ни определят кое е това лекарство“, отбелязва той и отново заговаря за принципа ефективност – ефикасност: „Основният проблем при лекарствата е, че ние нямаме корелация между инвестираните средства и реалния резултат от тях. Виждаме три пъти увеличено финансиране, но не виждаме три пъти по-добро лечение или увеличаване на средната продължителност на живота“, подчертава д-р Дечев.

Той информира още, че един от приоритетите му по отношение на лекарствата ще бъде базовото лечение да бъде максимално покрито като процент, като във всяка група има „поне един доказан препарат“, който Касата да покрива 100%, а ако пациентът иска по-скъп медикамент, да си го доплаща.

Според управителя на НЗОК е нужна и кардинална промяна в политиката на Здравната каса в посока пациентите да получават максимално облекчено лекарствата, които се отпускат по протоколи за напълно платена терапия. „Трябва да има възможно най-краткия като време достъп до лекарства и да се намали до минимум субективизмът при изписването“, смята той.

„Винаги съм бил противник на лимитите и продължавам да бъда, защото смятам, че те тотално противоречат на пазарния механизъм, по който работи здравеопазването“, казва още д-р Дечев във връзка с лимитирането на бюджетите в болничната помощ.

„Както виждаме, касата нищо не пести, тя така или иначе плаща за лечението на пациента, независимо в коя болница. Даже може да влезе в повече разходи, защото понякога пациентът, когато е отишъл в болница, която няма качеството на продукта, който произвежда като медицинска дейност, след това се налага повторна операция. Масово са такива случаи. Когато хора с мислене на финансисти залагат критерии и рамки за дадената медицинска дейност, се пропуска най-важният аспект - трябва да се въведат критерии за качество, за оценка на резултата. Пределно ми е ясно, че ще бъде много трудно, но искам да съм с ясна позиция. Ще бъда много удовлетворен, ако успеем да въведем ефективна акредитация на лечебните заведения“, коментира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nxRZ

Компетентен 12.08.2018 10:47:26

Пълни глупости. Вноската в НЗОК да не се вдига, а допълнителното застраховане да е доброволно ? Хе хе нещастници ! Застрахователите такива договори че ви подготвят, така ще ги изпичат, че ще видите файда през крив макарон. И ще си гарантират плащането от широките народни маси на ниво работодатели , държава и пр. Нови кражби се задават

Doktor 11.08.2018 13:10:35

Вижте по надолу какви са коментарите на фармаписачите?????

Запознат 11.08.2018 13:08:07

Само за информация мога да ви кажа че за 2017 година само за биопродуктите на АБВИ и дъщерната Ангелини са отишли около 200 млн. Грешни пари на българския данъкоплатец от ресурса на НЗОК. Предписвани основно от проф Рашков и проф Коларов на хиляди пациенти !!! Е това ако не е далавера и как няма да увиват сега

Гост 11.08.2018 21:31:49

Е ,очеевидно си някой голтак от друга фармафирма ,на която не се изписват толкова глупостите...Познах ли ...?

Лекар 11.08.2018 13:01:27

Фармамафията е в ужас. Ще секнат стотици милиони към тях и ще отидат за дейности за които пациенти те доплащат и там където има ефект.

Гост 11.08.2018 21:30:04

Глупости бе комуне, Ти ако си работещ лекар щеше да знаеш ,че сега ти плащат 1/4 от труда и пациентите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ДОПЛАЩАТ за да ти се плати труда реално като на европейски лекар . Ама ако беше лекар ,а не някакъв мародер пролетарий правещ се на лекар. Бузлуджански боклуци.

Потърпевш 11.08.2018 01:02:52

"... Ще бъда много удовлетворен, ако успеем да въведем ефективна акредитация на лечебните заведения и регулация на медицинските кадри....." Ясно! И Дечев и новият шеф на БЛС идват от частното здравеопазване. Започва тотално настъпление на частните срещу общинските и държавни здравни заведения! Но частниците явно не си дават сметка че режат клона на който седят! Всеизвестна истина е, че частните здравни заведения просперират паразитирайки върху държавните, към които бият шута на всички пациенти, които са тежко болни, неосигурени или не боледуват по скъпите и добре заплатени клинични пътеки. Има реален шанс паразитите да унищожат своя гостоприемник! Дават ли си сметка за това? Освен това хорицата ще си мрат по градчета и паланки, без да могат да се доберат до единственото частно здравеопазване в големите градове и частниците не биха могли да вземат пари от НЗОК за тяхно лечение. Този Дечо се изживява като голям реформатор, но идеите му са шантави и, за да не загроби правителството, на есен най-вероятно ще имаме нов шеф на НЗОК.

Гост 10.08.2018 19:12:03

Става все по-смешно когато без да си мръднал комунистическата здравна система и без да я променяш из основи, почваш да адаптираш към нея западни модели на финансиране. Естествено всички се питаме вече тъпи ли са тези , които го прокарват или хитри комуняги пак печелеши време да бавят топката,щото на бузлуджанската утайка се обещава все още безплатно ползване на доктор и всичко на корем . Някой тук беше писал ,че Бочко е цар на кастинга за министри нищоправци, които му пестят пари за реформи. Евала за това наистина прозрение. Вагонът нищоправци досега взети от разклона го доказва на 100% Гледайте довечера падането на метеоритния дъжд на Персеидите. Всяко съвпадение не е случайно .Този е следващия изгорЕл метоеор в необятния космос на Светата Тиква

Гост 11.08.2018 09:59:56

Ти си некъв кирлив помияр, мислещ си, че е каймак. Всъщност си едно обикновена отрепка, паразитираща върху здравната система на една страна със слаба държава.

Гост 11.08.2018 21:25:59

Помияр, май ти си паразитиращия върху здравната система като внасяш х-вноски , а ползваш алчно 20х здравни услуги. Герберастки тиквокомунисти скоро ще си плащате всичко КЕШ, каквито и хватки да правят да ви запазват комунистическата здравна система с бутафорни реформи

*** 10.08.2018 14:06:00

"... Ще бъда много удовлетворен, ако успеем да въведем ефективна акредитация на лечебните заведения и регулация на медицинските кадри и да премахнем това чудо един човек да работи на пет места по документи, само и само да може лечебното заведение да подпише договор с касата и след това този човек да отсъства, да се получават празнини. Това са направленията, но тежестта на промените, които трябва да се въведат, е отговорност на Министерството на здравеопазването. Това, за което касата е отговорна и ще настоявам изрично, е да се спазват принципите, заложени в нормативната уредба, "един изпълнител на медицинска помощ – един договор с касата." Могат да се правят изключения в региони, в които няма достатъчно специалисти, но за София, Пловдив и Варна не е нужно."

Гост 10.08.2018 19:21:09

Ха-ха-ха, а населението ще ходи на невролог в Чуйпетльово щото само той ше е с втори договор. Другаде ще чакат в листа на чакащите с наличните с по един договор. Има градчета в които идват кардиолог и ендокринолог веднъж в месеца . Досега те бяха тези с втори договор с НЗОК. Честито на населението, вече няма да ги дочака дори както ежегодния селски панаир . Ще трябва да впрегат воловете и у градо на 100 км при онзи с единия договор. Единствената полза може да е за докторите , които сами си шибат камшика да работят на две места,че най-накрая ще си починат от тъпотии естествено с по-малки доходи за месеца все пак.

От малкото НДК 11.08.2018 21:59:31

Бай Ганьо, май искаш да лапаш от 10 места, като реално присъстваш на едно, което е обикновено някоя държавна болница, че да можеш да ползваш безплатно апаратура и консумативи. Да ви спират лапаницата, колкото може по-бързо!!!

Гост 11.08.2018 00:03:50

Поредният лапач, който вие, когато ще му спрат кражбите.

Гост 11.08.2018 21:18:33

Глупак кое точно е кражбата ? Че някой работи на две места заради това ,че комунистическите боклуци като теб не му плащат и използват лекарите ли ? ХЕЙ СЪРКАНЯК БУЗЛУДЖАНСКИ , Ако на българския лекар се плаща месечно 7000 евро като на германския лекар , то кой ТИК би работил на 2 места бе червен потник.....?

Гост 10.08.2018 20:10:32

Много си зле! Май това предложение не ти изнася. Три договора, работиш само ма едно място, а от другите само лапаш парички, за да не им закрият дейността. Само че лесни пари бързо изчезват.

Гост 11.08.2018 21:22:02

Ми точно затова, глупако, ви се казва ,че оставате без здравни заведения в малките градове и селата. Селяндури дори не разбирате как се цакате сами с тези коментари. Нека оставят само с един договор всички, аз никога не съм бил толкова тъп да работя на 2 места, като мога да си искам законно пари за труда на едно място.

Гост 10.08.2018 20:24:13

Ами така ще закрият и общинските болници. В края на крайщата дипломите които на млади години сме взели с кърваво четен и труд,непознати на 80-те % трябва на стари години да ни носят дивиденти.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...