!
Сряда, 17 Април 2024
20
март
24
 

Медицинските сестри излизат на протест, но ще работят с министъра по методика за заплатите (обновена)

Предпоследни сме в ЕС със средно 420 сестри на 100 хил. души население

Сряда, 20 Март 2019 | 18:54:13 Надежда Ненова
24

Медицинските сестри ще излязат на палатков протест утре пред сградата на Министерството на здравеопазването, стана ясно след днешната среща между тях и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. „Разбрахме се с министъра, тъй като той и

Медицинските сестри ще излязат на палатков протест утре пред сградата на Министерството на здравеопазването, стана ясно след днешната среща между тях и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Разбрахме се с министъра, тъй като той има желание за работа, от 26 март да определим работна група, която за две седмици трябва да определи нова методика за преизчисляване и преразпределение на средствата. След това трябва да изчакаме да бъде приета от Министерски съвет и се надяваме, че тогава ще имаме утвърдени стартови заплати за медицинските специалисти по здравни грижи. Оттук нататък ще се работи за промяна в медицинските стандарти, който е малко по-дълъг срок - 30 юни, но ние през това време няма да спираме.

Ще продължаваме да протестираме всеки ден“,

каза представителят на протестиращите Мая Илиева.

Според нея министърът е бил обещал до днес да влезе в сила КТД за всички държавни и общински болници, но това не се е случило.  „Вчера е имало среща при министъра и е станало ясно, че не всички болници могат да изпълнят това условие. Ние това го разбираме и затова ще протестираме, докато го изпълнят“, допълни Илиева.

Тя беше категорична, че нямат искане за оставка на министър Ананиев и настояват той да продължи работата по проблема.

Протестиращите сестри заговориха и за конфликт с Асоциация на професионалистите по здравни грижи, която заявила, че ще ги подкрепи, но не била убедена в намеренията си. По думите на Илиева

има оказан натиск върху протестиращи медицински сестри

от страна на БАПЗГ и посочи за пример болница "Пирогов", както и лечебни заведения от Казанлък, Монтана и Пазарджик.

„Изпълних ангажимента към протестиращите професионалисти по здравни грижи и днес им предоставих резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът ми извърши за всяка болница. Два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Налице е трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз преди Гърция, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души", каза министър Ананиев на пресконференция след среща с протестиращи професионалисти по здравни грижи.

Той посочи, че са предприети няколко стъпки за решаване на кадровия проблем в сектора. Съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема от тази година за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт. С изменение на Наредбата за специализациите държавата се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се наблюдава занижен интерес, заради условието кандидатите да плащат сами специализациите си.

Като стъпка за мотивиране на професионалистите по здравни грижи да останат и да практикуват професията си у нас министър Ананиев припомни приетото от Министерския съвет постановление за отпускане на 30 млн. лв. на общинските и областните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предназначена за увеличение възнагражденията на персонала.

Министърът беше категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква

да бъдат актуализирани с увеличение през април

Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд.

Анализът на заплатите и човешкия ресурс в лечебните заведения държавна собственост, с 50 и над 50% държавно участие и общинска собственост е показал големи разлики във възнагражденията. „В лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; при болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна работна заплата към е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1166 лв.; при общинските болници средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лв. Същевременно към 31 декември средната брутна работна заплата в страната е 1123 лв.“, каза министърът.

„Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим  методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове", допълни още той.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gLh$

РЗОК поправка 22.03.2019 13:27:40

Те и заплатите в РЗОК щяха да оправят, ама вече 7-ма година си стоят с марж от под 1 000 лв. , даже под 700лв.

Валя Лилкова 21.03.2019 21:36:09

Браво на Пирогов,пази си кадрите правилно!

АПАРТАМЕНТИ С ГАРАЖ 21.03.2019 12:44:36

https://www.arteks.net/%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0-8-69-1 - СГРАДА "ЛЕТЕРА" - от 2600 евро/квадрата ( може и по 600..."промоция")

гост 21.03.2019 12:20:55

Пари за сестрите има, и то много и много лесно е да бъдат намерени . Трябва само : 1. Да се вкарат всички бивши и настоящи директори на болници в следствените арести и да бъдат подведени под отговорност за дивите и безогледни кражби и безстопанственост които последните 20-30 год. са вършели / целта освен да се дисциплинират следващите трябва да бъде и отнемане на незаконно придобитото имущество / . На тяхно място да бъдат сложени нови хора и то главно да са икономисти , а не от крадливата докторска сган . 2. Всички пари които лекарите в държавните , областните и общински болници прибират на ръка / а това са стотици милиони в държавата / , да се спре издъно тази практика и да минава всичко през регистратурата на болницата . От тези пари които лекарите си искат на ръка и си прибират в джоба , не дават нищо на сестрите , а ползват абсолютно безплатно -апаратура , помещения , сестрински и санитарски труд , тогава ще има пари в болницата за повишаване на заплати . Освен това ще си плащат и данъци за тези пари . 3. Всички клинични проучвания в дадена болница да бъдат строго рагламентирани като процент плащане за болничното заведение , а не да се дават рушвети на директорите и те да си затварят очите , за ползваната база , без за тази дейност да постъпват пари в болницата- това са милиони левове . Пари има , но се крадат и крият , затова пациенти и сестри са недоволни .

Гост 21.03.2019 10:58:10

Безхаберните депутати получават по 7 хиляди лева на месец, а сестрите получават толкова за година и половина. Отврат и гнус.

Гост 21.03.2019 09:47:35

Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен”, заяви Дариткова. „На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата. Надявам се да се разсъждава реалистично”, добави още Дариткова.

Гост 21.03.2019 12:40:40

да се разсъждава реалистично тоест другарката Дърдориткова иносказателно казва Абе я си таковайте майката, ще ви даваме ние от ГЕРБ достойни заплати Кой разбрал ,разбрал. Ама иначе гласувайте пак за нас латентните комуняги боядисани в синьо

Гост 21.03.2019 09:41:41

Отново ще излъжат сестрите и ще ги приспят, само стойте та гледайте! Щом са се вързали да работят със здравния министър по неговата методика... Наивнички са.

Гост 21.03.2019 09:36:04

Трябва да искаме оставката не на Киро, а на Жени! Там е заровено кучето...

Гост 21.03.2019 06:05:40

Сестрите са наполовина по малко, отколкото трябва да бъдат, т.е.вършат работа за двама, а пари няма. Болни много и сестрите изнемогват и в същото време са на минимална заплата. И крайно време да се актуализира стойността на клиничните пътеки. Така, че не ни залъгвайте, че за медицинските специалисти пари няма, има, но не отиват при тях.

Бесен 20.03.2019 23:46:45

Вън Алхимията, ЦВетановщините и Кировщините от българското здраве!!!

СВОБОДНА ЕВРОПА.БГ 20.03.2019 22:40:10

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29829732.html -- Нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, е новата придобивка на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Този път колекцията му от недвижими имоти, освен с жилище, се обогатява и с „ВИП асансьор“, който отвежда шефа на ПГ на ГЕРБ и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им. Цветанов се е сдобил с новия апартамент през изминалата 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на луксозния имот два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в лускозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м. Свободна Европа отправи писмено този въпрос към лидера на ГЕРБ в НС, но не получи отговор. За сметка на това се потвърди автентичността на документите, с които медията разполага. Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината". Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на бувките“.Зданието се намира в столичния квартал "Изток", на улица „Латинка“. Апартаментът е разположен на последния, шести етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м. Апартаментите, които Цветанов заменил за новия си дом, веднага препродадени на бивш негов подчинен. За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма. Цена като за Цветанов: 630 евро на кв. м. Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м. Тъй като цените на новото строителство в столицата се изчисляват в евро, това на практика озачава, че като за Цветанов цената на кв. м. е излязла около 630 евро. Прокуратурата ще провери новата имотна сделка на Цветанов Данъчната оценка съществено се различава от пазарната цена на подобни имоти, констатират експертите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, с които Свободна Европа работи заедно за установяване на фактите. В подкрепа на този извод са и медийни твърдения на директора на "Артекс" Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните. Потърсен за коментар във връзка с пазара на недвижими имоти, представител на отдел „Продажби“ в „Артекс“ обясни пред Свободна Европа, че цените в последните години бележат ръст и сумата за квадрат може да достигне до 3500 евро. Той посочи като пример сградите им в "Лозенец", "Изток" и "Изгрев", които дори не предлагат частен асансьор - екстра, която покачва цената на имота и освен това е много рядко срещана. Експерт от Антикорупционния фонд, който също се свърза с отдел „Продажби“ на "Артекс", за да попита за имоти на цени от около 600 евро на квадрат, предизвиква откровено недоумение сред продавачите. По тяхна информация цените на апартаменти от високите етажи на сграда „Летера“ през миналата година са достигали 2640 евро на кв. м. с включен ДДС. Ако в "Артекс" са казали истината, това означава, че апартаментът на Цветанов би трябвало да струва минумум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но тъй като имотът на бившия вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лева, това означава разлика от цели 1 200 000 лева. Юрист: Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока „Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока от данъчната им оценка“. Това коментира пред Свободна Европа юристът на „Антикорупционния фонд“ Лора Георгиева. По думите й в конкретния случай, ако тези около 387 000 лева (платени от Цветанов чрез замяна на жилища плюс доплащане) е наистина цената на придобиване в недвижимото имущество в сграда „Летера“, възникват сериозни съмнения за нарушение на етичните норми. В общи линии вариантите след сделката са два: Цветан Цветанов, плащайки малко над 600 евро на квадрат за имот в лускозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро, или е получил „подарък“ от фирмата или е платил много по-голяма сума.

Лекар 20.03.2019 22:21:02

ПРОТЕСТ! Лекарите да спират плановата работа,само спешност. Щом в Гърция може,значи това е начинът!!а

d-r 20.03.2019 22:20:21

Държавата не разбира силата на отчаяните сестри да унищожат цялата система на здравеопазване.Подхождат към техния протест както към лекарските протести. Но лекарите са силно зависими от много условия и можеш да ги манипулираш и разделяш както си искаш, а сестрите нямат какво да губят повече.Обединени от общата бедност, те са нещо като пролетариатът в една революция.Доста ги подценяват докъде ще стигнат.

НЗОК 20.03.2019 21:40:49

Не им вярвайте на глупостите на тия измекяри, че с Методика ще Ви оправят заплатите. Те и заплатите в НЗОК/РЗОК щяха да оправят, ама вече 7-ма година си стоят с марж от по над 1 000 лв. за една и съща длъжност ! Протест до дупка и нов здравноосигурителен модел, без Кировци, Алхимички, Моми-Психарки и Бабички с памперси !

Гост 20.03.2019 21:36:08

Никъде няма подписано КТД, само в Пирогов. Щом там може, значи може навсякъде. От Пирогов да им покажат. При другите пари само на приближените, а мръдна а те порезаха. Печеливши/ непечеливши........а къде е качеството, удовлетвореността, отношението,.......дрън,дрън.

ОВО Е СТАНДАРТ! 20.03.2019 21:06:34

"- Тайна ли е заплатата, която получаваше Габриел Обертан в "Левски"? - Не е тайна, просто е МНОГО ТРУДНА за изчисляване, защото се е формирала от различни фактори и компоненти. В нея са били заложени плащане на твърди суми и различни видове бонуси. Но ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан е трябвало да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, които влязоха в сила от началото на 2019 година, е МЕЖДУ 95 000 и 100 000 лева НА МЕСЕЦ. Според мен това е доста солидна сума за българските стандарти."

Много въпроси 20.03.2019 20:53:13

Защо плазмодиите от БЛС не подкрепят сестрите с ефективна стачка? Защо същите при преговорите с кациерите не договаряха остойностяване, а допуснаха алхимичката да им увеличава обеми, като ги залъгва, че им увеличава парите?

Гост 21.03.2019 13:27:16

Правилен въпрос ….и съдържа и отговора .Защото в УС на БЛС са БЕЗПОДОБНИ ПЛАЗМОДИИ, и верни куртизантки на управляващите боклуци

Гост 20.03.2019 19:55:00

Колкото и да работят с министъра по методика за заплатите, няма да постигнат значимо увеличение, защото в болниците пари няма. А пари няма, заради сбъркания модел на финансиране на болниците, а и на цялата система. Кирето неможе да я оправи, няма такъв капацитет.

БЛС-Въоръжено Крило 21.03.2019 09:50:12

Киро Ментата е поставен ЗА ДА НЕ Я НАПРАВИ .Реформа не е замислена , а гербаджийските милиционери работят за противодействие на всяка реформа ,която би довела до повишено харчене на пари за здравеопазване. Това им е веруюто.

Гост 20.03.2019 19:51:19

средната брутна работна заплата в страната е 1123 лв. ЗА СТРАНАТА, НЕ ЗА МЕДСЕСТРИТЕ. Вижте си там записките по бълвоча бълван от Киро Ментата и сие. Трагикомедия връщаща се към тотална трагедия

Zdrave.net 20.03.2019 20:04:20

Благодарим Ви за уточнението. 

Гост 20.03.2019 19:28:17

Отвратен съм.


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...